Adı Konya’nın İlçesine Verilen Âlim; Unutulmuyor!

Adı Konya’nın İlçesine Verilen Âlim; Unutulmuyor!
 Muhabir
Ailesiyle birlikte Hadim Mezarlığı'nda bulunan Hz. Hadimi'nin kabri Kurban Bayramı’nda ziyaretçi akınına uğradı.

Konya’nın Hadim ilçesine adını veren Ebu Said Muhammed Hadimi Hazretleri cihan âlimi olarak biliniyor. 1701 yılında Hadim'de doğarak ilk eğitimini 5 yaşındayken kendisi gibi müderris âlimi olan Fahru’r-Rum unvanını taşıyan köklü bir aileye mensup babası Kara Hacı Mustafa Efendi’den alan Hz. Hadimi’nin 10 yaşında Kur’ an- ı Kerim’i ezberlediği rivayet ediliyor. Eğitimini Konya ve İstanbul'da tamamladıktan sonra Hadim'e gelerek babasının kurduğu medresede 35 yıl yüzlerce öğrenci yetiştiren Hadimi Hazretleri’nin ayrıca dini ilimler konusunda yayımlanmış 23 eseri bulunuyor.

whatsapp-image-2024-06-26-at-15-56-13.jpeg

Babasının eğitiminden sonra Konya’da 5 yıl aralıksız Karatay Medresesi’nde İbrahim Efendi’den ders alarak İstanbul’da Kazabadî Ahmet Efendi’den icazet alan Hadimi’nin memleketine dönüp medresede Arapça, Farsça, fıkıh usulü, fıkıh, tefsir, kelam, hadis ve edebiyat gibi dersler verip sayısız alim yetiştirdiği söyleniyor. İslâm hukuk tarihinde önemli eserleri ile tanınan Hadimi Hazretleri’nin millî hukukumuz Mecelle’nin yazılmasında da önemli katkıları olduğu belirtiliyor.

whatsapp-image-2024-06-26-at-15-56-16-1.jpeg

1762 yılında 61 yaşındayken Hadim'de vefat eden Büyük Âlim ve Müderris Ebu Said Muhammed Hadimi Hazretleri’nin türbesi Hadim ilçesinin merkezinde yer alıyor. Ailesiyle birlikte Hadim Mezarlığı'nda bulunan Hz. Hadimi'nin kabrini, her yıl binlerce insan ziyaret ederek dua ediyor.

whatsapp-image-2024-06-26-at-15-56-48.jpeg

Ebu Said Muhammed Hadimi Hazretleri’nin Anadolu’nun birçok yerinde yetiştirdiği ismen bilinen âlimler ise şöyle:

Müftüzade Muhammed Antakî, Ürgüplü Ahmet Efendi, Konyalı İsmail Hakkı Efendi, Kayserili Hacı İsmail Efendi, İsmail Gelenbevî, Mehmet Kırkağacî ve Hafız Hasan Üskübî.

-Büşra GÜLTAŞ

whatsapp-image-2024-06-26-at-15-56-16-2.jpeg