Abdülaziz Mahallesi ve Mahalle Kültürü!

Abdülaziz Mahallesi ve Mahalle Kültürü!
Konya’nın bazı mahallerinin hikayesini biliyor musunuz? Kadim şehir kültürünün oluşumu, mahallelerde başlar. İşte, Abdülaziz Mahallesi’nin ismi ve mahalle kültürü…

Mahalle ile şehir, mahalle ile insan ve çevre arasında çok sıkı bir denge ve ilişki vardır. Bu denge hassasiyetle korunup bozulmamalıdır. Mahalle, şehrin özü, çekirdeği ve aynasıdır. Mahalleler, komşuluk hukukunun korunduğu, sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın en üst sevi-yede olduğu yerlerdir. Eskiden birkaç saat görünmeyen komşu merak edilip aranırdı. Günümüzde insanlar ölüyor komşular bir hafta sonra haberdar oluyor. Eğer mahalleleri korur ve geliştirirseniz şehri de korumuş ve geliştirmiş olursunuz. Mahalleler sokaklardan, şehirler de mahallelerin birleşmesinden meydana gelir. Bu sebeple mahalle yoksa şehir de yoktur. Kadim şehir kültürünün oluşumu, mahallelerde başlar.

ABDÜLAZİZ MAHALLESİ

Abdülaziz Mahallesi, Meram Belediyesi sınırları dahilinde, Konya Dış Surları içerisinde ve dış surun güney batısında en eski yerleşim merkezlerinden bir bölgede yer almaktadır. Batıda; sur ötesinde Amberreis Caddesi ve Şeyh Sadreddin Mahallesi, güneyde Cedidiye Mahallesi, doğusunda Gazialemşah ve Şekerfuruş mahalleleri, yeni duruma göre Sahipata Mahallelesi, kuzeyinde ise kısmen Kazım Karabekir Caddesi, Beyazıt, Beyhekim ve Hamidiye mahalleleri bulunmaktadır. Son değişikliğe göre Abdülmümin Sokak, Sahipata ve Abdülaziz mahalleleri arasında sınır teşkil etmektedir. Sokağın bir tarafı Abdülaziz Mahallesi’ne dâhilken bir tarafı da Sahipata Mahallesi’ne dâhildir. Mahalle, Meram bölgesinin en eski ve mutena mahallerinden birisidir. Son değişiklikte Cedidiye Mahallesi Abdülaziz Mahallesi’ne dâhil edilmiştir. Kesin mahalle sınırları şöyledir: Batıda Şatoform ve Gazi Lisesi mahalle sınırları içerisinde kalmak üzere, Anıt’a doğru Amberreis Caddesi’nin sağ tarafında kalan bölüm, kuzeyde Mimar Muzaffer Caddesi’nin Zafer’e kadar yarısı. Karşı taraf Selçuklu İlçesine aittir. Mahallenin güneydoğusunda Şair Fahri Sokak ve bu sokağın devamı olan Balaban Çavuş Sokak ve Dursun Fakih Caddesi’nin bir bölümü… Karşı taraf ise Şekerfuruş Mahallesi’dir. Diğer bir sınırı da doğuda Abdülmümin Sokak oluşturur. Atatürk Caddesi ile Kazım Karabekir Caddesi’nin başlangıcında Kız Orta Okulu Binası’ndan itibaren batıya doğru devam eden ada Hoca Hasan ve Sahip Ata Mescidi (Tahir ile Zühre Mescidi) çevresinde genişleyerek Amberreis Caddesi’ne ulaşır. Ondan sonra bu bölüm Gazi Lisesi’ni kapsayacak şekilde güneye doğru uzanır. Eskiden Hoca Hasan Camii’nin güneydoğu ucunda Göğüs Hastanesi bulunuyordu. Sonradan burası Mimarlık Fakültesi oldu. Fakülte kampüs alanına taşınmasına müteakip yıllarca Kız Yetiştirme Yurdu olarak hizmet verdi. Burası daha önce de bir Rum’un bahçesidir. Yine eskiden Hoca Hasan Cami çevresi evlerle dolu iken evler ve Kız Yetiştirme Yurdu kaldırılarak caminin etrafında bir mey-dan açıldı. Konyalı, Hoca Hasan ve Sahipata Mescitlerinin (Tahir İle Zühre Mescidi) Beyhekim Mahallesi sınırlarında bulunduğunu yazar. Bunun bir yanılgı-dan kaynaklandığını tahmin ediyoruz.

İSMİ

Pek çok tarihî mahallede olduğu gibi mahalle adını, Anadolu Selçuklu Döneminin ileri gelen din ve devlet adamlarından Abdülaziz Sultan ile mahallede onun adını taşıyan tarihî mescitten almıştır.

CAMİ, MESCİT VE TÜRBELER

1- Dursunoğlu (Tahir Paşa Camii) Camii

2. Abdülaziz Mescidi

3. Abdülmümin (Megaribe )Mescidi

4. Hoca Hasan Mescit

6. Kesikbaş Türbesi

7. Eski Amberreis Camii

EĞİTİM KURUMLARI

1. Dursunoğlu Medresesi

2. Nasuhbey Dârül Huffazı

3. Konya (Gazi) Lisesi

4. Kız Orta Okulu Binası

DİĞER BİNALAR VE BAHÇELER

1. Eski Belediye Bahçesi

2. Atatürk Müzesi

3.Konaklar

4. Mimarlar Odası Binası

5. Çeşmeler

Zafer Çeşmesi

Ferit Paşa Çeşmesi

Şirin Hanım Çeşmesi

Gazyağcı Çeşmesi

Kaynak: dijitalkitabim.com

Kaynak: