750.Vuslat Yıl Dönümünün Atmosferi Farklı Olacak!

750.Vuslat Yıl Dönümünün Atmosferi Farklı Olacak!
 İnternet Editörü
Konya Büyükşehir Belediyesi Taşbina Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Mevlana’nın 750. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin açılış toplantısı Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Yaralarımızı sarmak adına maneviyata ihtiyacımız olduğunu belirten Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Bayru Çelebi, “Hazreti Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılı her ikisini birlikte kutluyoruz bizler için çok önemli. Projelerimizi geçtiğimiz sene hazırlamıştık ancak hepimizi çok üzen deprem dolayısıyla zor bir sene oldu Türk milleti için. Fakat yaralarımızı sarmak adına da maneviyata ihtiyacımız olduğunu düşünerek belirli programlar yapmaya başladık. Bu vesileyle Kültür Bakanlığımızı Konya Valiliğimize çok teşekkür ederim vakfımıza destek oldular. Bugün başlayan programlarla vakfımızın etkinliklerini hep birlikte paylaşacağız” dedi.

Vuslatın 750. yılı olması dolayısıyla anma programlarının farklı bir atmosferde yapılacağını söyleyen Konya Büyükşehir Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, “Hazreti Mevlana hikmetli düşünceleri ile tüm insanlığa bıraktığı barış sevgi ve hoşgörü mirasıyla medeniyetimizin en önemli şahsiyetlerinden biri olmuştur. Hikmetli sözleriyle hoşgörü ve kardeşlik iklimini dünyaya ulaştıran Mevlânâ bıraktığı eserlerle herkesi bu mana denizinden istifade etmesine vesile olmuştur. Cumhurbaşkanımız vesilesiyle 2023 yılının Mevlânâ yılı ilan edilmesiyle Mevlana Hazretleri’nin evrensel mesajları çok daha geniş alanlara yayılmasına imkan tanınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte yurt içinde ve yurt dışında sema programları düzenlenmiştir. Konya’mızda Mistik Müzik Festivalimizin yanında 250 semazenin katılımıyla sema ayini şerifi yapıldı ve İstanbul’da ise 750 semazenin katılımıyla sema ayini şerifi gerçekleştirildi. Vuslatın 750. yılı olması dolayısıyla bu sene çok daha farklı bir atmosferde yapılacak törenler kapsamında Mevlana Kültür Merkezinde birçok kültürel etkinliklerde ülkemizden ve dünyanın farklı şehirlerinden gelen ziyaretçilerle Mevlânâ da buluşacak. Bütün herkesi bu atmosferi yaşamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Mevlânâ yalnızca bir coğrafyanın değil tüm dünyanın manevi zenginliğine katkı da bulunan büyük bir evrensel düşünürdü diyen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu, “Tasavvuf ve İslam düşünce tarihinin büyük etkileri bulunan Mevlana’nın 750. Vuslat Yıldönümü için bir arada bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. Bu yıl ki temamız Vuslat Vakti. Hazreti Mevlana’nın sonsuz sevgi ve birlik mesajlarını daha yakından hissetme yaşama ve paylaşma vakti onun sevgi dolu dünyasını yeryüzünde inşasını etme ve daha erişkin kitlelere ulaştırma vakti. Vuslatın 750. Yıldönümünü dünyadaki savaşların ve çatışmaların tesiri altındaki ruh dünyamızı karanlık bir evren olmaktan kurtaran bu günümüze nur ve huzur erişen Hazreti Mevlana’yı yeniden almak ve anlatmak için fırsat sunmaktadır. Mevlânâ yalnızca bir coğrafyanın değil tüm dünyanın manevi zenginliğine katkı da bulunan büyük bir evrensel düşünürdü. Onun öğretileri sevgi hoşgörü birlik ve barışın temellerini atmış insanlığa evrensel bir dille seslenmiştir. Şiirleriyle sözleriyle ve sema dökerken sergilediği tevazu ile Mevlana’nın izleri hala gönlümüzde ve dünyamızda yaşamaya devam ediyor. 2023 yılı UNESCO tarafından Mevlana Yılı olarak takvime alındıktan sonra birçok etkinlik düzenledik. Kültür Turizm Bakanlığımız Mevlevi Sema Törenlerinin dünya çapında tanıtılması için birçok proje yürütmektedir. UNESCO İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları çerçevesinde 2005 yılında başyapıt olarak ilan edilen Mevlevi Sema Töreni Dış İşleri Bakanlığımız ve Kültür Turizm Bakanlığımızın yoğun girişimleri neticesinde 2008 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının temsili listesinde ülkemiz adına kaydedilmiştir” şeklinde konuştu.

Mevlana kendi çağına hitap ettiği gibi günümüzde de onun söylemlerine ihtiyaç vardır diyen Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Mevlana’nın mirasının daim olmasını temenni ediyor bu anmaların sürekli ve yaygınlık kazanması gelecek nesillere aktarılması yönünde Kültür Turizm Bakanlığımızın rehberliğinde son zamanlarda çok güzel faaliyetler icra edilmektedir. Mevlana’nın Türk İslam tarihinde medeniyetlerimizin şekillenmesinde ilmi ile irfanıyla bilgili geleneğimizi besleyen en önemli mecra olduğunu hepimiz biliyoruz kendi çağına hitap ettiği gibi günümüzde de onun söylemlerine ihtiyaç vardır” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ

Kaynak:Konya'nın Sesi