7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Gerçekleştirildi! Konya Sanayi Devlerine Ev Sahipliği Yaptı!

7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Gerçekleştirildi! Konya Sanayi Devlerine Ev Sahipliği Yaptı!
 Muhabir
Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 7'incisi gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları gerçekleştirildi. Etkinliğe, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Konya protokolü katıldı.

Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarının açılışında konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, "3 gün boyunca devam edecek 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarımızda, ülkemizin gururu olan savunma sanayindeki son gelişmeleri somut olarak bir kez daha yakından izleyeceğiz. Bugün burada yapacağımız açılışın ardından, 105 firma, kurum ve kuruluşumuzun stant açtığı sergi salonlarımızda ana yüklenicilerin yanı sıra, Konya’mızdaki ve şehir dışından katılan diğer ana yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçilerin çalışmalarını, ürünlerini göreceğiz. Bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacağız. İkili iş görüşmeleri yaparak, yeni iş birliklerine imza atacağız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE'NİN BAŞARILARINI GURURLA İZLİYORUZ'

Gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bu ekosistemin parçası olmak istediklerini ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Türkiye her zaman Kıbrıs vatandaşlarının yanında olmak için çabalarını sarf etmiştir. O günlerde büyük bir heyecanla milli bir irade ile milli savunma sanayisine verilen önem işte Son 20 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kesinleşmiş biraz önce de ifade edildiği gibi bugün yerli ve milli destek %80 oranına ulaşmıştır. Ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin bu başarılarının büyük gururla ve ilgi ile izliyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün üniversiteleriyle, ar-ge çalışmaları ile çeşitli farklı sektörlerdeki başarıları ile İnşallah gün gelir biz de bu onurlu gururlu büyük milli ekosistemin bir parçası oluruz. Cumhurbaşkanımıza ve yardımcımıza bunun çağrısında bulunuyoruz. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde güçlendirmek için orada da böylesine önemli çalışmalara zemin hazırlayıp gelecekti bu ekosistemin bir parçası olup güçlü yerlere taşıyacaktır" dedi.

'KONYA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÜRETİM ÜSTLERİNDEN BİRİDİR'

Konya sanayisinin Türkiye’nin önde gelen üretim üslerinden birisi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Konya’ya önemli sorumluluklar verildiğinde Konya’nın bu zorlukların üstesinden gelebileceğini dile getirdi. Konya’nın başarılarında istikrarlı yönetimin, birlik ve beraberliğin, birikimci bir anlayışla hareket etmenin önemine vurgu yapan Yılmaz, “Savunma sanayinde son 20 yıldaki aldığımız mesafeyi tarif ederken değişim kelimesi yetersiz kalıyor, bir devrim yaşadık aslında. Bu programın Türkiye’nin en büyük ikinci sanayisinin bulunduğu Konya’da yapılmasını anlamlı buluyorum. Son dönemlerde Konya’da sanayide büyük bir atılım gerçekleştirdi. Böylece Konya, hem tarım hem sanayi alanında Türkiye’nin en büyük üretim üslerinden biri haline geldi. Bölgesel krizlerin yoğun yaşandığı coğrafyada bulunan ülkemiz savunma sanayide teyakkuz halinde bulunmak zorundadır. Milli savunma sanayimiz geliştikçe dünya barışına vereceğimiz katkı da artacaktır. Kendi imkanlarımızla üreteceğimiz ürünleri dışardan almayarak yerli ve milli üretimi artırıyoruz. Türkiye savunma ürünlerinde geçmişte yüzde 80 oranında dışa bağlıyken bu oran yüzde 20’lere gerilemiştir. Bu büyük başarı kendiliğinden gerçekleşmedi. Böyle bir devrim ancak güçlü bir siyasi iradeyle ve kadroyla başarılabilir. Başarısını sahada ispat etmiş insansız hava araçlarında Türkiye, dünyanın ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor. Dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan 10 ülkeden biriyiz. Türkiye geçmişte küresel savunma sanayinde alıcı olarak değerlendirirken bugün üretici ve ihracatçı konuma yükselmiştir. O zamanlar paramızla ürünler verilmiyordu fakat bu zorluklar bizi yıldırmadı, daha güçlü bir şekilde kabiliyetlerimizi geliştirmemize vesile oldu. Türkiye Yüzyılı’nda denizden havaya, uzaydan karaya çalışmalarından pek çok alanda konumunuzu güçlendireceğiz. Konya’nın bu doğrultuda önemli katkılar vereceğine inanıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

YENİ İŞ BİRLİKLERİNE İMZA ATILACAK

7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları programının yeni iş birliklerine imza atacaklarını ifade eden KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, "3 gün boyunca devam edecek 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarımızda, ülkemizin gururu olan savunma sanayindeki son gelişmeleri somut olarak bir kez daha yakından izleyeceğiz. Bugün burada yapacağımız açılışın ardından, 105 firma, kurum ve kuruluşumuzun stant açtığı sergi salonlarımızda ana yüklenicilerin yanı sıra, Konya’mızdaki ve şehir dışından katılan diğer ana yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçilerin çalışmalarını, ürünlerini göreceğiz. Bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacağız. İkili iş görüşmeleri yaparak, yeni iş birliklerine imza atacağız. Yine programımız kapsamında yapılacak panellerde, ana sanayilerimizin temsilcilerinden sektöre yönelik gelişmeleri, ana sanayi firmalarının tedarik ve satın alma süreçlerini dinleyeceğiz. Fuar havasında geçecek olan etkinliğimizin savunma sanayimiz için, şehrimiz ve ülkemiz için şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

'BAŞARILARIMIZ İLE GURUR DUYUYORUZ'

194 ülkeye, yıllık 3.2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Büyükeğen, "Malumunuz olduğu üzere Konya’mız coğrafya kitaplarında hepimize “Tarımın Başkenti” veya “Türkiye’nin Tahıl Ambarı” olarak anlatılırdı. Şehir olarak bu özelliğimizi korumakla birlikte, özellikle son 40 yılda gösterdiğimiz başarılarla yeni bir kimlik kazandık. Bu kimlik; “Sanayicilik Kimliği.” Hamdolsun Konya’mız bugün; Türkiye’nin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldi. Toplam 12 organize sanayi bölgemiz, 100’ün üzerinde sanayi sitemiz ve diğer sanayi alanlarımızla, dünyanın neredeyse tamamıyla ticaret yapıyoruz. 194 ülkeye, yıllık 3.2 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracatımızın yüzde 97’sini de sanayi mamulleri oluşturuyor. Az önce tanıtım filmimizde de izledik; Makine sanayi, otomotiv endüstrisi, gıda sanayi, demir ve demir dışı metaller, savunma sanayi, döküm, plastik, ambalaj, kimya, hidrolik, ayakkabı gibi pek çok sektörde öncü şehirler arasındayız. Makine ve aksamları sektöründe Türkiye’nin 4. büyük ihracatçısıyız. Otomotiv sektöründe yine Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Bugün bir araya gelmemize vesile olan Savunma ve Havacılık Sanayinde de ülkemizin 4. büyük ihracatçısıyız. Biz bu başarıların hepsi ile gurur duyuyoruz. Ben bu vesile ile, bizlere bu gururu yaşatan tüm sanayicilerimize ve çalışanlarına sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'KONYA GÜÇLÜ BİR SANAYİ EKOSİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR '

Yerli ve milli savunma sanayi hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla tüm gayretlerini sarf ettiklerini ifade eden Büyükeğen, "Malumunuz Türkiye, içinde bulunduğumuz coğrafyanın kilit taşıdır. Dolayısıyla; sanayi ve tarım başta olmak üzere her alanda, yarın bugünden daha güçlü olmak zorundayız. Güçlü olmak zorunda olduğumuz alanların başında da, savunma sanayimiz geliyor. Hamdolsun bugün; Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ülkemizin savunma sanayindeki yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaştı. Artık kendi silahını, kendi tankını, kendi helikopterini, kendi İHA’sını, SİHA’sını üreten, hatta ihraç eden bir Türkiye var… Bunun için gururluyuz, mutluyuz ve ülkemizin geleceğinden hamdolsun eminiz… Konya Sanayi Odası olarak biz de, ülkemizin yerli ve milli savunma sanayi hedeflerine katkıda bulunmak amacıyla bugüne kadar pek çok çalışma yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

Şehrimizde güçlü bir savunma sanayi ekosistemi oluşturabilmek için yoğun bir çalışma takvimi oluşturmuş durumdayız. Konyalı sanayicilerimizle birlikte, ana yüklenici firmalara iş gezileri düzenledik. YETEN ve EYDEP projelerinde etkin bir şekilde çalıştık. Savunma sanayinde daha disipliner çalışmalar yapmak amacıyla BÜSAT-Bütünsel Güvenlik, Sağlık ve Teknoloji Kümesi kurduk. Ana sanayi firmalarımızla ikili iş görüşmeleri organize etmeyi sürdürüyor, tedarikçi geliştirme programları organize ediyoruz. Sektöre yönelik yatırım araştırmaları yapıyor, eğitimler düzenliyoruz. Firmalarımızın kalite-sertifikasyon süreçlerinde ihtiyaç analizleri yapılmasına destek oluyoruz. Yine yaptığımız çalışmalarla; Konya’mıza Savunma Sanayi Başkanlığı İl Temsilciliğini kazandırdık. Konya Sanayi Odamızın yürüttüğü çalışmaların da eseri olarak; Konya’mızdaki ana yüklenici firma sayımız 3’e çıktı. Milli Savunma Bakanlığımızın Onaylı Tedarikçi Listesi’ndeki 43 Konyalı firmamızla da, ülkemizin yerli ve milli projelerine destek veriyoruz. Sektörde hayata geçirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri de, bugün bir araya geldiğimiz Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmalarımızdır. Hamdolsun, bu organizasyonumuz savunma sanayinin Anadolu’daki en büyük buluşması haline geldi. Ben burada Savunma Sanayii Başkanlığımıza, çok kıymetli Savunma Sanayii Başkanımıza ve Başkan Yardımcımıza özellikle teşekkür ediyorum. Her zaman Konya’mızın, Konyalı sanayicilerimizin yanında oldular, bize güç verdiler, cesaret verdiler. Allah kendilerinden razı olsun… İnşallah devletimizin desteği ve Konyalı sanayicilerimizin üretim azmi ile, Konya’mızı sektörde çok daha güçlü bir aktör haline getirip, sektördeki yetkinliğimizi daha da artıracağız. Buna canı gönülden inanıyoruz. Zira Konya’mız savunma sanayinde, topyekun hareket etme kabiliyetini geliştirmiş bir şehirdir. Bunun en güzel örneğini; 24 Konyalı girişimcimizin bir araya gelerek, Aselsan ile birlikte şehrimize kazandırdığı, Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikamızın yatırımında gördük. Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühleri ile Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikamızın da bulunduğu 1 milyon 581 bin metrekarelik alan Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi" dedi.

'KONYA SAVUNMA HAVACILIK ALANINDA EN GÜÇLÜ ALTYAPIYA SAHİP ŞEHİRDİR'

Konya'nın savunma ve havacılık alanındaki altyapısı ulusal ve yerel politikaların etkisiyle ülkenin en güçlü altyapısı haline geldiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Özellikle Türkiye gibi zor kilit bir yerde yer alan ülkenin savunma sanayi alanında mutlaka güçlü olması gerekmektedir. Hamdolsun ülkemiz son 21 yılında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde eşine az rastlanan bir öykü yakaladı. Türkiye savunma sanayisi gücünü tüm dünyaya ispatlamış durumdadır. Şehrimizin savunma ve havacılık alanındaki altyapısı ulusal ve yerel politikaların etkisiyle ülkemizin en güçlü altyapısı haline gelmiştir. Şehrimiz bugün savunma sahnesi Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilk dördüncü şehri konumundadır. Özellikle Türkiye av tüfeği ihracatı büyük bir ölçüsü Konya'da yapılmaktadır. Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz teknoloji endüstri bölgemizde Türkiye'nin önemli markalarından olan ASLESAN'a ev sahipliği yapıyoruz. Elimizde faaliyet gösteren Türk savunma sanayi firmalarımız her geçen gün artmaktadır ve ülkemizin yükselişine katkı sunmaya devam ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

'TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİİSİ GIPTA İLE TAKİP EDİLİYOR'

Savunma sanayii konusunda Türkiye'nin gıpta ile takip edildiğini ifade eden Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, "Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 7'incisi gerçekleştirilen Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları kapsamında Anadolu'muzun güzide şehri Konya'da olmaktan memnuniyet duyuyorum. Malumunuz günümüz teknolojisinde savunma sanayi ve günlük ihtiyaçlarımızı karşılama konusunda teknolojinin ve savunma sanayisinin en önemini görmüş oluyoruz. Diğer ülkelerin gıpta ile takip ettikleri savunma sanayisine sahibiz. Pek çok alanda her ürünü kendimiz tasarlayıp üretimini gerçekleştirip ve kendi güvenlik güçlerimize teslim edecek aşamadayız. Dünyanın birçok dost ülkeleri bizim ürünlerimizi kullanıyorlar. Bu ürünlerin pek çok dünya ülkesinde kullanılması için ihracatında çalışıyoruz" dedi.

'SAVUNMA SANAYİİSİ BİR SİYASİ GÜÇTÜR'

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Savunma sanayisinin bir askeri güç olmadığının altını çizen "Öncelikle savunma sanayi bir askeri güç değildir. Savunma sanayii aslında askeri gücün ötesinde bir ekonomik ve teknolojik bir güçtür. Biraz daha ileriye götürürseniz bir siyasi güç olarak adlandırabiliriz. Savunma sanayini geliştirebilmek için bir liderde bir kararla idare ihtiyaç vardı. 20 yıldır biraz önce duyduğumuz seçimler bu liderliğin Türkiye Cumhuriyeti'nin nereye getirdiğini göstermiştir. İşte bunlar Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gizli ambargo ve ihracat kısıtlamalarına rağmen Türkiye'nin savunma sanayinin %20 kendi yeterlilik oranında %80'e çıkaran bir irade ve anlayıştır. İnsan kaynakları ve TEKNOFEST'lerde gençliğimizin bu alana yönelmesi ile bakanlığımızın güvenli ve onaylı tedarikleri ASLESAN Konya örneğinde olduğu gibi savunma sanayi Anadolu'ya teknolojiyi bir anlamda transfer etme ve oradaki tüm tedarikçileri teknoloji evrimini yaşatma hamlesidir. Bu bir vizyondur" şeklinde konuştu.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, tüm sektörlerde olduğu gibi savunma sanayi alanında da uluslararası arenada rekabet gücünün çok önemli olduğunu söyledi. Özkan, savunma sanayinin gücünün artması için emek veren, fedakarlık yapan, sermayeleri ile seferber olan herkese teşekkür etti. •Gizem Başar