Konya'da 65 Yaşındaki Usta Yarım Asırdır Televizyon Tamirciliği Yapıyor!
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle televizyon tamiri yerine vatandaşlar yeni televizyon almayı tercih ediyorlar. 50 yıl önce televizyon tamirine başlayan Ceviz Elektronik sahibi Abdurrahim Ceviz, “İlkokul bittikten sonra babamın isteği üzerine çırak olarak bu işe başladım. Şu an 65 yaşındayım hala bu işi yapmaya devam ediyorum. Mesleğimiz unutulan bir meslek değil ama televizyon tamiri yerini antika eşyaların tamirine verdi” diye konuştu.
ANTİKA EŞYALAR DAHA ÇOK GELİYOR
Televizyondan daha antika ürünlerin tamirini yaptığını belirten Abdurrahim Ceviz, “Burada eski radyo, teyp, pikaplar, televizyonları tamir ediyorum. Son dönemlerde antika ürünlerine, nostaljiye ilgi arttı. Eski pikaplar tamir için çok geliyor. FM olmayan radyolara FM takıyorum. Önceden radyo istasyonu olarak AM ve FM vardı. Daha sonra yüksek frekanslı FM çıktı. FM olmayan eski radyoların tamirini yapıyorum. Antika eşyalarda malzeme bulması bazen zor olabiliyor ama elimizden geldiği kadar arkadaşlarımızdan temin ederek tamirleri yapıyorum” diye açıkladı.
TAMİR YERİNE YENİSİNİ ALIYORLAR
Şimdilerde televizyon bozulduğunda televizyon firmalarının bakım yerlerine götürüldüğünü vurgulayan Ceviz, “Eskiden lambalı radyolar televizyonlar vardı. Onlar bitti yerlerini tüplüler aldı. Şimdide onların yerini LCD televizyonlar aldı. İnsanlar tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ediyorlar ya da televizyonlarını aldıkları mağazalara götürüp orada bakımlarını yaptırıyorlar” ifadelerini kullandı.
UNUTULAN BİR MESLEK DEĞİL
Televizyon tamirciliğinin hala rövanşta bir meslek olduğunu söyleyen Abdurrahim Ceviz, “Hala tamir için her gün eşyalar gelmeye devam ediyor. Ben 1972 yılından beri bu işi yapıyorum. Tek sıkıntımız artık çırak yetişmiyor. Meslek liseleri staj için öğrenci gönderiyor ama bu da yeterli olmuyor. Çıraklıktan başlayıp da usta olayım diyen olmuyor. Usta bize bu işi öğret diye en son 10 yıl önce geliyorlardı son 10 senedir çırak gelmiyor” dedi. -Buse Aşcı