15 Dakika Demleyin! Kışın Vücut Isınız Hiç Düşmeyecek!
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hastalıklara karşı direnç sağlayacak çay tarifleri araştırılmaya devam ediyor. Vücudun eksikliklerini tamamlayabilecek bazı yöntemlerden bahseden Diyetisyen Hatice Altuntaş, “Sıcak içecekler, kış aylarında içsel ısımızı artırmak ve aynı zamanda rahatlamak için harika bir seçenektir. Bitki çayları, zencefil içeren içecekler veya sıcak kemik suyu çorbaları, hem vücut ısısını korumaya yardımcı olabilir hem de besin alımımızı artırabilir” dedi.
Soğuk kış aylarında vücudun savunma sisteminin maksimum düzeye çıkması için örnek bir kış çayı tarifi veren Altuntaş, şu ifadelere yer verdi:
Malzemeler
* 1 adet çubuk tarçın ya da karanfil
* 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil
* 1 ince dilim limon
* 1 küçük dilimlenmiş elma
* 1 litre kaynatılmış su
* Dilerseniz hibiskus ya da biberiye ekleyebilirsiniz.
Tarçın gün içerisinde iştahımızı kapatıyor ve özellikle tatlı ihtiyacımızı bastırıyor. İçerdiği krom mineralini, vücudumuz şeker olarak algılıyor ve sanki yeterli bir şeker dozu almış gibi hissediyor. Tarçını sevmiyorsanız, 4-5 adet karanfil de ekleyebilirsiniz.
Zencefil, vücut ısısını arttırır. Bunun nedeni, metabolizmayı hızlandırmasıdır. Limon, vücudu alkali yapar. Çok fazla limon kullanırsanız, eğer tansiyon düşüklüğünüz varsa zarar verebilir. Bu çayı yaptıktan sonra, halsizlik hissederseniz içinden limonu çıkartabilirsiniz. Elma da metabolizmayı hızlandırır ve çaya güzel bir aroma verir. İçerdiği tarçın sayesinde iştahı kapatır. Metabolizmayı hızlandırır. Gün içerisinde daha fazla su içmenizi sağlar.
Nasıl Hazırlanır?
* Suyu kaynatın ve malzemelerle birleştirip 15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
* Demledikten sonra, sıcak çay olarak tüketebilir ya da dolaba atıp soğuk olarak da içebilirsiniz.
-Büşra KÖSE