Savaş Gemilerinin Olmazsa Olmazı: MİDLAS!
MİDLAS projesine, son yıllardaki ambargolara önlem olarak hali hazırda Türk Deniz Kuvvetleri envanterindeki Gabya ve Barbaros sınıfı fırkateynlerde kullanılmakta olan Mark-41 dikey fırlatma sistemine muadil olarak millileştirilmesi amacıyla başlanmıştır.
Sistem, savaş yönetim sistemlerine entegre çalışacak şekilde gemilerin güverte altında kanisterli olarak bulundurabilirken farklı güdümlü mermi çeşitlerini sıcak veya soğuk fırlatma yöntemleri ile fırlatabilme kabiliyetine sahiptir. Çoklu hücre yapısından oluşan MİDLAS, aynı anda ya da tekli olarak satıhtan havaya, satıhtan satıha, satıhtan karaya ve torpido tipindeki güdümlü mermileri aynı ya da farklı hedeflere ateşleyebilmektedir.
MİDLAS TAKTİK BOY’UN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- Taktik boy ağırlık: 15000 kg
- Taktik boy uzunluk: 2x3x6.7 metr
- Tek hücreli taktik boy ağırlık: 2500 kg
- Tek hücreli taktik boy uzunluk: 1.2×1.4×6.7 metre
- Saldırı boy ağırlık: 18000 kg
- Saldırı boy uzunluk: 2x3x8 m.
- Tek hücreli saldırı boy ağırlık: 3500 kg
- Tek hücreli saldırı boy uzunluk: 1.2×1.4×8 metre
Güverte altı entegrasyonu ve mühimmat deposuna sahip MİDLAS, her bir MİDLAS modülü 1 kanister bulundurabilecek şekilde 8 ayrı hücre barındırmaktadır. MİDLAS’ın öne çıkan teknik kabiliyetleri ise aşağıdaki şekildedir:
- 360 derece farklı ya da tekli hedeflere angajman
- Savaş gemileri ve denizaltılardan fırlatılabilme
- Standart arayüzler ile kolay güdümlü mermi entegrasyonu
- Satıhtan havaya, satıhtan satha, satıhtan karaya ve torpidoları hücre bağımsız şekilde fırlatabilme
Bunlara ek olarak, MİDLAS’ın farklı yerleşim ve konseptleri de bulunmaktadır. Adaptif ve kolay yerleşim yapılabilmesi için tek hücreli versiyonu ve üs/liman/bölge koruması için ise karaya konuşlu versiyonları da bulunmaktadır.
Bulunduğu savaş gemisi ve gemi personelinin güvenliği için de sistemler barındıran MİDLAS, ihtiyaç halinde önleyici ve izole edici güvenlik önlemleri alabilmektedir. Ayrıca, gemi ve sistem güvenliği için 7/24 aktif bir şekilde çalışan kanister ve kompartman selbastı sistemleri de bu sistemde yer almaktadır.
Aralık 2022’de karadan yapılan ilk atış testinde hem Milli Dikey Lançer Atım Sistemi hem de testte kullanılan HİSAR-RF Hava Savunma Füzesi test edilmiş ve her iki sistem de testi başarıyla tamamlamıştı. Bu test sonrasında ilk defa İSTİF sınıfı fırkateynlerin birincisi olan TCG İSTANBUL (F515)’a entegre edilerek 2024 yılında geminin teslimiyle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girmişti.
MİDLAS’a halen farklı güdümlü mermilerin entegrasyon süreci devam etmektedir. İlk atış testinde yer alan HİSAR-O RF Hava Savunma Füzesi’ nin deniz versiyonu olan HİSAR-D Füzesi’nin entegrasyonu tamamlanırken, SİPER1-D Füzesi, SAPAN Hava Savunma Füzesi Füzesi ve ATMACA Gemisavar Füzesi’ nin entegrasyon çalışmaları halen devam etmektedir.
İlk testini başarıyla geçen MİDLAS, TCG İSTANBUL ile ilk testini Mart 2024’te gerçekleştirdi. İlk defa bir gemi üzerinde test edilen sistem bu testi de başarıyla gerçekleştirerek deniz kabul testlerini tamamladı. Savunma Sanayi Başkanı (SSB) Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN farklı tipteki füzelerin MİDLAS’a entegrasyonun süreceğini ve “Milli Hava Savunma Şemsiyesi”nin donanmamıza kazandırıldığını belirtti.
Milli Dikey Atım Lançer Sistemi İSTİF sınıfı fırkateynlerin yanında, MİLGEM Projesi kapsamında geliştirilen TF-2000 muhribinde de yer alarak Türk Donanmasının vurucu gücü olması hedeflenmektedir. Ayrıca, DIMDEX 2024’te açıklamalar yapan ROKETSAN genel müdürü Murat İKİNCİ, MİDLAS’ın geliştirilme sürecinin devam ettiğini ve sistemin HİSAR füzeleriyle “Quad-Pack” özelliğine kavuşacağını aktardı.
Kaynak:Anadolu Ajansı