Osmanlının Önemli İsmi Konyalı Ailenin Soyundan Geliyormuş! O Aileyi Duyduğunuzda Şok Olacaksınız!

Konya’da bilindiği üzere pek çok soylu ve köklü aileler var. Bu ailelerden binlerce âlimler, mollalar ve yüksek mertebede devlet adamları yetişmiştir. Bugünkü yazımızda sizlere Osmanlının bilinen ve başarılı siyaset adamının Konya’nın hangi soylu...

Konya’da bilindiği üzere pek çok soylu ve köklü aileler var. Bu ailelerden binlerce âlimler, mollalar ve yüksek mertebede devlet adamları yetişmiştir. Bugünkü yazımızda sizlere Osmanlının bilinen ve başarılı siyaset adamının Konya’nın hangi soylu ailesinden geliyor onu anlatacağız. İşte o isim…

KEÇECİZADELER

Keçecizade ailesi, XVII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı’nın son dönemlerine kadar, aralarında pek çok âlim, fazıl, şair ve devlet adamı olmak üzere, seçkin insanlar yetiştiren köklü bir sülaledir. Sonradan Merzifonlu soyundan da kız alan Keçeci ailesinden Fuat Paşa, bu soya mensup Hibetullah Hanım’dan doğduğu biliniyor.

Bu ailenin atası olan ve Konya’da –Koyunoğlu Müzesi’nin karşısındaki- Topraklık Camii’nin imamlığını yapan Süleyman Efendi, aynı zamanda keçecilik de yapmakta ve geçimini bu suretle sağlamaktadır. Bu köklü aileye “Keçecizadeler” denmesi de bu yüzdendir. Büyük adamlar yetiştirmesi sebebiyle ailenin meşhur olması Süleyman Efendi’nin küçük oğlu Mustafa Efendi’nin, babasından habersiz İstanbul’a kaçması ile başlıyor. Bu kaçış âdeta kadere doğru bir koşuştur. İlahi kaderin böyle tecelli etmesiyle, meşhur İzzet Mollalar ve Büyük Fuat Paşalar bu Mustafa Efendi’nin soyundan meydana geldiği kaynaklar tarafından aktarılıyor.

Keçecizade Fuat Paşa Kimdir?

Tanınmış şair ve alim Keçecizade İzzet Molla'nın (1785, İstanbul - 1829, Sivas) oğlu, Rumeli Kazaskeri Mehmed Salih Efendi'nin torunudur. Annesi Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın torunlarındandır.

Keçecizade Mehmet Fuat Paşa (1814, İstanbul - 1868, Nice, Fransa), Osmanlı devlet adamı. Tanzimat döneminin önde gelen üç siyasi liderinden biridir. Abdülaziz saltanatında 22 Kasım 1861 - 6 Ocak 1863 ve 3 Haziran 1863 - 5 Haziran 1866 dönemlerinde iki kez sadrazam ve toplam on yıla yakın Hariciye Nazırlığı (dışişleri bakanlığı) yapmıştır. Siyasi başarılarının yanı sıra keskin zekâsı ve nükteleriyle ün kazanmıştır.

Konya Haber Haberleri