Noterlerde gayrimenkul ve taşınmaz satışı yapılacak!

Gayrimenkul ve taşınmaz satışı işlemlerinin tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra noterler tarafından da yapılabilmesinin önü açıldı. Peki, hafta sonu gayrimenkul satışı yapılabilecek mi? İşte detaylar…

Gayrimenkul ve taşınmaz satışı işlemlerinin tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra noterler tarafından da yapılabilmesinin önü açıldı. Gayrimenkul ve taşınmaz satışları 4 Temmuz'dan itibaren noterlerde yapılabilecek. Yeni uygulamayla, tapu dairelerinde sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışı, hafta sonlarında da gerçekleştirilebilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasına yönelik uygulamayla ilgili açıklama yaptı.

TAPU MÜDÜRLÜKLERİNDE YOĞUNLUK AZALACAK

Bu konuda yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Tunç, yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını, vatandaşların işlemlerini daha kısa ve hızlı sürede tamamlamasını sağlayacağını belirtti.

4 Temmuz'dan itibaren noterlerde gayrimenkul satışı, taşınmaz satışı yapılabileceği bilgisini paylaşan Tunç, "Bu önemli. Noterlerimiz, nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışı, tapu dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı gerçekleşmiş olacak." dedi. Buna göre Konya Satılık Daire satışları hafta sonu da yapılabilecek. Hafta sonu açık olan noterlerde işlemler gerçekleştirilebilecek.

NOTERLERDE GAYRİMENKUL VE TAŞINMAZ SATIŞI ÜCRETLERİ NELERDİR?

Getirilen yeni düzenleme ile taşınmaz satışı işlemlerinin tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra noterler tarafından da yapılabilmesinin önü açıldı. Buna göre noterlerin, 4 Temmuz 2023'ten itibaren taşınmaz satış sözleşmesi yapabilmesi bekleniyor. Sözleşmenin düzenlenmesine ilişkin başvurular sadece Birliğin “e-randevu/başvuru” uygulamasından e-Devlet kapısı kullanılarak yapılabilecek.

2023 yılı noterlik ücret tarifesine göre noterler, taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde ise taşınmazın satış değerinin binde 1'i oranında noter ücreti alacaklar. Ancak bu ücret taşınmazın değerine göre 500 TL'den az ve 4 bin TL'den fazla olamayacak. Bu bedelin yanı sıra, vatandaşlar gene tapu harcı ve döner sermaye bedellerini de ödemeye devam edecekler.

-Banu Çiçekçi

Konya Haber Haberleri