Konya'nın o bölgesinde yer altında neler oluyor? 20 tane bulundu!

Konya'nın Sarayönü ilçesindeki yeraltı şehrinde 20 yeni oda bulundu. Yapılan keşfin ardından bölgenin Türkiye'nin en büyük yatay yeraltı şehri olduğu düşünülüyor.

Konya'nın Sarayönü ilçesindeki yeraltı şehrinde 20 yeni oda bulundu. Yapılan keşfin ardından bölgenin Türkiye'nin en büyük yatay yeraltı şehri olduğu düşünülüyor.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sarayönü Belediyesi'nin iş birliği ile yürütülen, Türkiye'nin en büyüğü olduğu düşünülen yeraltı şehrinde temizlik çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

20 YENİ ODA KEŞFEDİLDİ!

Konya'nın Sarayönü ilçesindeki İnli mahallesinde geçtiğimiz yıllarda bulunan Antik kentte başlatılan kazı ve temizlik çalışmaları sürerken yenir bir keşif gerçekleşti. Yapılan çalışmalar sonucunda 20 yeni mekan daha bulunurken, bu alanın önemi daha da artmış oldu

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sarayönü Belediyesi'nin ortaklaşa bir çalışmasını yürüttüklerini belirterek, "Sarayönü Belediyesi, yeraltı şehrini altyapı çalışmaları yaparken tesadüfen buluyor ama Merkez İnli Mahallesi sakinleri buranın yeraltı şehri olduğunu biliyorlardı. Çalışmalarımız üç yıldır devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 11 farklı mekan bulmuştuk. Mekanlar galeri ve odalar olarak değişiyordu. Bu yıl geçen yılki tespitlerimizin üzerine havalandırma deliği olarak kullanılmış olan bir alanın temizliğini yaparken yaklaşık 20 tane daha mekan olan başka bir bölüme rastladık. Bu bölüm diğer alana göre depolama alanı ve mesken şeklinde" ifadelerini kullandı.

YATAY MİMARİDE TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ YERALTI ŞEHRİ

Sarayönü Belediyesinin katkılarıyla bir yeraltı taraması haritalandırması yaptırdıklarını söyleyen Hasan Uğuz, "Bu haritalandırmayı yeryüzüyle çakıştırınca 5 bin metrekarelik bir alana yayıldığını tespit ettik. Bu yılki çalışmalarda yeni tespit edilen yerin yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alana yayıldığını düşünüyoruz. Geçen yılki tespit edilmiş yeraltı şehirleri içerisinde ortalamanın en büyüğü olarak düşünmüştük. Bu yılki keşifle birlikte bu genişlikte yatay mimaride Türkiye'nin en geniş yeraltı şehri olabileceğini düşünüyoruz

Yeni bulgular şunu gösteriyor 970 yılında Haçlı Seferlerinden sonra Latin Avrupalıların Anadolu'da yaşayan Rumları zor durumda bırakması neticesinde buraların oluşturulmuş olabileceğini değerlendiriyoruz. Özellikle Sarayini olan bölgenin aslında bir Roma yerleşimi olduğu daha sonra Bizans Döneminde kullanıldığını, Selçuklu Döneminde de kullanılmış olabileceği yönünde malzemelerimiz var. Çanak çömlek parçaları, seramik parçaları ve pişmiş toprak malzemeleri buluyoruz. Bu malzemeler de Bizans, Roma tarihinde kullanılan malzemelerdir" şeklinde konuştu.

Bu çalışmaların tarihe ışık tutulmasında büyük önemin olduğunu ve çalışmaların devam edeceğini belirten Ulus, Sarayönü yeraltı şehrini turizme kazandırmak istediklerini de sözlerine ekledi.

SARAYİNİ'NDEN SARAYÖNÜ'NE

Haçlı akınlarına karşı yağma riskini engellemek amacıyla buradaki vatandaşların sığınak ve mesken olarak kullanıldığı düşünüldüğü ilçede, inlerin konforundan, rahatlığından ve genişliğinden dolayı saraya benzetilmesi sebebiyle ilçenin ismi Sarayini olarak nitelendiriliyor. Fakat tarih içerisinde değişerek Sarayönü adını alıyor.

- Nurseda İnan

Konya Haber Haberleri