Konya'da Arsa Fiyatları Katlandı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili doğrudan etkileyen depremlerin üzerinden 2 aya yakın süre geçti. Bölgede yaşanan depremler tüm Türkiye'yi tedirgin etti. Türkiye’nin en güvenli bölgesi olarak ifade edilen Konya’da arsa fiyatlarında artış yaşandı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili doğrudan etkileyen depremlerin üzerinden 2 aya yakın süre geçti. Bölgede yaşanan depremler tüm Türkiye'yi tedirgin etti. Türkiye’nin deprem konusunda en güvenli bölgesi olarak ifade edilen Konya’da ise arazi fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artışlar yaşandı.

Coldwell Banker Konya Ofis Brokeri Selman Çifci deprem sonrası Konya merkezde ilçelerde bulunan tarlalarda yüzde 30 ile yüzde 50 arasında, Konya merkezde bulunan sanayi ve konut imarlı arsalarda ise yüzde 70 hatta bazı bölgelerde yüzde 100 oranında artışlar yaşandığını kaydetti.

SANAYİ İMARLI ARSALARDA CİDDİ ARTIŞLAR VAR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi söylentileri toplumda bir tedirginlik havası oluşturduğunu ifade eden Selman Çifci; “Marmara Bölgesi’nde bulunan sanayi alanlarının İç Anadolu Bölgesi’ne özellikle de Konya’ya taşınacağı konuşulmaya başlandı. Bu çıkan haberler asılsız aslında. Hali hazırda devletin böyle bir açıklaması veya böyle bir projesi söz konusu değil. Sadece bu söylentilerden dolayı Konya’da sanayi dükkanlarının fiyatları ve sanayi imarlı arsaların fiyatları çok yükseldi. Tarlalarda yüzde 30 ile yüzde 50 arasında fiyat artışları meydana geldi. Arsalarda ise yüzde 70 hatta, bazı bölgelerde yüzde 100’e varan fiyat artışları meydana geldi. Özellikle sanayi imarlı arsalarda bu artış oranı daha fazla oldu. Depremden önce 10 Milyon TL’ye satılan bir arazinin bugün fiyatı 18 Milyon TL’ye kadar ulaştı” dedi.

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜKSELDİ

Bu artışların inşaat maliyetlerini de yükselttiğini söyleyen Çifci; “Arsa maliyetinin yüzde 100 oranda artış gösterdiği bir ortamda 100 dairelik arsa kat karşılığı 50 dairelik veriliyorsa normal şartlarda bir daireden elde edilecek gelir 1.5 Milyon TL’idi. Arsa payı ikiye katladığı için daire fiyatı da ikiye katlanacak ve dairenin fiyatı 3 Milyon TL’ye kadar çıkacak. Maliyette beraberinde artmış olacak. Bu durum konut üretiminin de önüne bir set çekiyor” açıklamalarını yaptı.

MÜTEAHHİTLER TEDİRGİN

Müteahhitlerin bu arsa fiyatlarında inşaat yapmaya biraz tedirgin olduklarını söyleyen Selman Çifci; “Geçmişte 100-200 konutlu bir site inşa eden müteahhit, 2-3 sene sonrası içinde binayı teslim edeceği için maliyet ön görüsünde bulunuyor. Bu şekilde kendi malzeme tedarik ticaretini gerçekleştiriyordu. Müteahhitler şu anda önümüzdeki ayın maliyetini ön görebilme durumunda değiller. İnşaat malzemelerinin de değeri artış gösterdiğinde kooperatifler kurulmaya başlanıyor. Kooperatifin sisteminde de satın alınan konutun kaça mal olacağını bilmek zor. Her ay ödenen aidatın fiyatı artış gösteriyor. Öz sermaye ile kat karşılığı şekilde ev üretmeye müteahhitler sıcak bakmıyor. Çünkü arsa maliyetleri yüksek” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK KATLARDAN MÜSTAKİLE KAÇIŞ VAR

Kahramanmaraş merkezli depremler Konya’da da hissedildi. Hatta sonrasında Konya’da da 4.0 4.5 şiddetinde depremler meydana geldi. Uzmanlar her ne kadar Konya fayzonunun çok büyük depremler üretmeyeceğini ve Konya’nın en güvenilir bölge olduğunu söylese de halk tarafında tedirginlikler oluştu. Konya’da yüksek binalarda yaşayan vatandaşlar yaşanan deprem felaketinin ardından yatay mimariye uygun 1-2 katlı evlere yönelmiş durumda. Mevcut evini satıp arsa alıp onun üzerine müstakil ev yaptırmak için girişimlerde bulunan çok sayıda Konyalı vatandaş bulunuyor. Bu durumda hali hazırdaki boş arazi fiyatlarındaki bazı artışlara yok açmış durumda.

ÖZEL HABER / HALİL YILMAZER

Konya'nın Sesi İnternet Sitesinde yer alan özel ve imzalı haberler izinsiz kullanılamaz ve kopyalanamaz. Kullananlar ve kopyalayanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Konya Haber Haberleri