Konya Hatay'a Ramazan Boyunca Sahur ve İftar Verecek! Abdullah Yalman Yapılacak Yardımları Bir Bir Açıkladı...

Ramazan ayı, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Bu ay, İslam dininin beş şartından biri olan oruç tutmanın farz olduğu bir aydır. Ramazan ayı, yalnızca Müslümanlar için değil, tüm dünya için önemli bir aydır.Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tüm..

Ramazan ayı, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Bu ay, İslam dininin beş şartından biri olan oruç tutmanın farz olduğu bir aydır. Ramazan ayı, yalnızca Müslümanlar için değil, tüm dünya için önemli bir aydır. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte tüm ülkede olduğu gibi Konya’da da hazırlıklar ilk günden başladı. Konya İl Müftülüğü’de çalışmalarını Konya’nın Sesi’ne özel açıkladı.

Ramazan ayının önemi ve yaşanan ‘Asrın Felaketi’ hakkında gazetemize özel açıklamalar yapan Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, “Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışmanın daha çok olması gereken bir aydır. Biz de Konya il ve ilçe müftülükleri olarak Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendiröek için birçok faaliyet ve programla r planladık. Ama özellikle önem verdiğimiz bir programımız da her günü Hatay’ın Arsuz ilçesinde 3000 kişilik iftar ve sahur vereceğiz. Bu konuda insanlarımızın yardım ve desteklerini bekliyoruz. ‘Asrın Felaketi’ni yaşadığımız bu süreçte deprem bölgesinde olan vatandaşlarımızın yanında bir nebzede olmak hepimizin görevidir” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN’DA ŞEYTAN

ZİNCİRE VURULUR!

Ramazan ayının öneminden bahseden Konya İl Müftü Yardımcısı Abdullah Yalman, “Ramazan ayı ecdadımızın da nitelendirdiği gibi on bir ayın sultanıdır. Hz. Yakup'un 12 tane çocuğu olmuştur. Çocuklarından en çok Hz. Yusuf'u sevmiştir. Bizde aylar içinde Ramazan ayını böyle nitelendiriyoruz. Hz. Yakup için Hz. Yusuf neyse on iki ay içerisinde Ramazan ayı da bizler için odur. Ramazan ayını diğer aylardan ayıran en güzel özelliklerden birkaçı ise öncelikle Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmiş olması ve bu ayın ibadetlerle geçiriliyor olmasıdır. Hepimizin bildiği gibi Kadir gecesinde Kur’an-ı Kerim Hira Mağarası’nda inmiştir. Bu sebeple Ramazan ayı Kuran ayıdır diyebiliyoruz. Ramazan ayı içerisinde Rabbimizin bizden istediği bütün ibadetlerimiz mevcuttur. Bunlardan namaz, oruç, zekat,Fitre-Fidye yani paylaşma ve itikâf (Ramazan ayında ve özellikle ayın son on gününde itikâfa girilir. İtikâfa beş vakit namaz kılınan bir mescitte veya camide girilmesi gerekir.) gibi birçok Rabbimizin hoşnut olacağı ibadetlerle bir ayımızı geçiririz. Bu sebeple Ramazan içinde dolu dolu geçen ibadetlerden kaynaklı on bir ayın sultanı olmuştur. Allah’ın rahmeti her ayda üzerimizde vardır fakat Ramazan ayında bunu daha fazla hissederiz. Bu ayda şeytanların zincire vurulduğu hadisi şeriflerde geçmektedir. Bu tabir fiziken bir durum değildir. Şeytanın bu ayda gücü kuvveti azalır. Müminin gücü kuvveti artar. Fakat Ramazan ayının genelinde insanlar oruç tutup kendilerini ibadetlere adadıkları için şeytan onları meşgul ederek günaha sokmaktan geri kalmaz. Bu ayda insan iletişiminde oluşan sorunlara kısmen ara verilir. Adli vakalarda azalma meydana gelir. Bu ise Ramazan ayının etkisi olduğunu göstermektedir. Ramazan ayı rahmet, bereket, mağfiret ve müminler için günahlarını affettirmek için fırsat ayıdır” şeklinde konuştu.

‘DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZİN

BU RAMAZAN YANINDA OLMALIYIZ’

Diğer Ramazan aylarına nazaran bu sene daha fazla yardım yapılmasının gerektiğinin altını çizen Abdullah Yalman, “Bu sene ‘Asrın Felaketi’ dediğimiz felaket ile ülkemiz karşı karşıya kalmştır. Bu Ramazan ayı diğer Ramazan aylarına nazaran yaşananlardan sonra daha çok dayanışmanın yapıldığı, paylaşmanın ve zekâtın verildiği bir yıl olması gerekmektedir. Bu Ramazan deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın daha çok yardıma ve merhamete ihtiyacı vardır. Bizlerin yarın yardıma muhtaç ve zor durumda kalmayacağımızın garantisi yoktur. Bu sebeple bu Ramazan ayında deprem bölgesinde yaşayan kardeşlerimiz başta olmak üzere diğer yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimizin yanında olmalıyız. Geçen yıllarda yaptığımız yardımları bu sene katlayarak tüm ihtiyaç sahiplerine ulaştırmamız gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

KONYA HATAY ARSUZ’UN RAMAZAN BOYUNCA YANINDA OLACAK!

Konya İl ve İlçe Müftülükleri olarak Hatay’ın Arsuz İlçesine Ramazan boyunca iftar ve sahur desteği sağlayacaklarını açıklayan Yalman, “Ramazan ayı yardımlaşma ve dayanışmanın daha çok olması gereken bir aydır. Bizde Konya il ve ilçe müftülükleri olarak Ramazan ayının her günü Hatay’ın Arsuz ilçesinde 3000 kişilik iftar ve sahur yemeği vereceğiz. Bu konuda insanlarımızın yardım ve desteklerini bekliyoruz. ‘Asrın Felaketi’ yaşadığımız bu süreçte deprem bölgesinde olan vatandaşlarımızın yanında bir nebzede olmak hepimizin görevidir. Bizde ilk günden son güne kadar depremzede vatandaşlarımızın yanında olacağız. Vatandaşlarımızdan isteğimiz ise fitre, zekat ve fidye ücretlerini yardıma muhtaç kardeşlerine tez günde iletmeleridir” dedi.

ÇOCUKLAR BU RAMAZAN CAMİDE OLACAK!

Küçük çocukları cami ve oruca alıştırmanın nasıl sağlanacağı konusunda tavsiyelerde bulunan Yalman, “Çocuğun camiye aile bireyleri ile gitmesi daha uygundur. Anne, baba camiye gitmeden önce cami ve namaz adabını anlatmalı, ayrıca caminin faziletlerinden çocuğa bahsetmeli, camiye hürmet etmesi telkin edilmelidir. Camilerimiz çocuklarımızla daha güzeldir, adeta onlar camilerimizin güllerdir. Çocuk, camideki yanlışlarından dolayı asla azarlanmamalıdır. Çocuklarımızı camiye alıştırmak için teravihe gelenlerin ve cami görevlilerinin namaz kılan miniklerimize çikolata şeker gibi küçük hediyeler ile onları kazanmaya çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Oruç ibadetini küçük çocuklarımıza kazandırmak istiyorsak onlara tekne orucu dediğimiz iki namaz arasında tutabileceği şekilde oruç tutturmalı ve oruç ibadetine alıştırmalıyız. Bunun yanı sıra tuttuğu orucu satın alarak ona oruç tutmasının karşılığında maddi küçük hediyeler vererek hem ibadeti sevdirmiş olur hem de çocuğumuzu diğer günler ibadete teşvik etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

HANGİ CAMİLERDE TERAVİH KILINIP HATİM OKUNACAK?

Konya’da hangi ilçe ve camilerde hatim okunacağının ve teravih namazı kılınacağını belirten Yalman, “Ramazan ayı müftülükler olarak en yoğun ve tempolu çalıştığımız aylardan biridir diyebiliriz. Konya'mızda yaklaşık 3 bin camimizde sabah namazlarında ve diğer vakitlerde mukabele-i şerif okunacak. Tüm camilerimizde bir kere Kur'an'ı-ı Kerim hatmi yapılacak. Ramazanda bu aya has iki temel ibadet var, oruç ve teravih namazı. Konya merkez ve 31 ilçede dâhil 65 camimizde hatimle teravih namazı kılınacak. Merkezde 30'un üzerinde camide kılınacak. Akören İlçemizde: Şerife Hatun Camii. Akşehir İlçemizde: Aziziye Cami, Reis Mah.Yukarı Cami, Çakıllar Mah.Cami, Koyuncu Mescid Cami, Yeni Cami, Ortaköy Mah. Küba Cami. Altınekin İlçemizde: Ölmez Cami. Beyşehir İlçemizde: Cuma Cami, Bozkır İlçemizde: Hz. Ömer Camii. Cihanbeyli: Yeni Cami, Yeniceoba Mah. Ulu Cami. Çumra: Çarşı Camii. Çeltik: Yunus Emre Camii. Doğanhisar: Merkez Ulu Camii. Ereğli: Karagözler Camii, Sazgeçit Mh. Menderes Camii. Hüyük: Hüyük Merkez Yukarı Mh. Cami, Kıreli Mahallesi Çarşı Cami. Kadınhanı: İbrahimpaşa Camii. Karapınar: Hacı İsa Camii. Karatay: Cevher Dudayev Camii, 15 Temmuz Şehitler Camii, Uluırmak Nuraniye Camii, Piri Mehmet Paşa Camii, Boyalı Hoca Camii, Mehmet Şen Topal Hoca Camii, Mehmet Yapıcı Camii. Kulu: Merkez Camii. Meram: Kapu Camii, Abdülmümin Camii, Büyük Kovanağzı Ravzatunnur C, D.Ziyabarlas Mh.Yeni C., Feride Ve Huriye Hatun C., Harmancık Mh.Selbasan C., Hocalar Camii, Hüseyin Günhan Camii, Konevi Camii, Selver Mehmet Akif Camii, Yaylapınar Yeşil Camii, Yüksek İslam Enstitüsü Camii, Dere Dumanas Camii. Sarayönü: 15 Temmuz Şehitler Camii, Ladik Mah. Yeşilbağlar Camii. Ilgın: Lala Mustafa Paşa Camii, Çiğil Çarşı Camii, Bilal-İ Habeşi Camii. Yunak: Merve Camii. Selçuklu: Adnan Sürmegöz Nişantaşı Köşe (Sarı) C., Akabe Camii, Bardakçı Camii, Elmalı Hamdi Yazır Camii, Erenköy Tahir Büyükkörükçü Camii, Hocacihan Zülfikar Camii, Hz. İsmail Camii, Karaali Camii, Kemal Onsun Camii, Kurşuncular Camii, Mehmet Emin Bakdemir Büyükkapcı C., Musalla Halkabiköşk Camii, Otogar Zeki Altındağ Camii, Selçuklu Külliyesi Hz. Ebubekir Camii, Sille Erenköy Camii, Yörünge Camii, Adnan Menderes Camii. Seydişehir: Hüdaverdi Camii ve Çavuş Mah. Çaybaşı Camii’lerimizde hatim ve teravih namazı kılınacaktır” dedi. •Gizem Başar

Konya Haber Haberleri