Bozkır'ın Göz Bebeği Konyalıların Kışın Vazgeçemediği Mucize Lezzet!

Konya'nın Bozkır ilçesiyle özdeşleşmiş lezzeti tahin, dört mevsim kahvaltı sofralarına giriyor ancak kış aylarında sıklıkla tüketiliyor. Peki tahin ne işe yarar? Hangi rahatsızlıklara iyi gelir? İşte tüm detaylar...

Tahin, birçok vitamini ve minerali içerisinde barındırmaktadır. Bundan dolayı sağlığa son derece faydalıdır. Pek çok rahatsızlığı iyileştiren, aynı zamanda rahatsızlığı engelleyen bir gıdadır. Gıdaların sindirilmesine en fazla yardımı dokunacak olan besinlerdendir. Bu kadar çok faydası olmasına rağmen bazı zararlara da sahiptir. Peki bu zararlar nelerdir? İşte cevaplar...

TAHİNİN FAYDALARI

Beyni güçlendirir.

Kalp sağlığını korur.

Şişliği azaltır.

Astıma iyi gelir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Bakır, fosfor, kalsiyum gibi çeşitli mineraller içerdiği için kemik yoğunluğunu artırır.

İltihabı olumlu etkiler.

Beyin sağlığına iyi gelir.

TAHİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

Tahinin 100 gramında 583 kalori bulunur. Besin değerleri ise şöyledir:

Karbonhidrat 21.2 g

Lif 5.0 g

Protein 17.8

Yağ 48.0

Potasyum

Kalsiyum

Demir

TAHİNİN ZARARLARI

Tahin fazla tüketilirse kronik iltihaplanmaya sebebiyet verebilir.

Tahin, susam alerjisi olan kişiler için çok tehlikelidir.

Ölçülü bir şekilde tüketilmezse kilo yapar.

TAHİN NASIL TÜKETİLİR?

Tahin, kişinin istediği şekilde tüketebileceği bir besindir. Direkt olarak tüketilebileceği gibi poğaça, kurabiye içine konarak da tüketilebilir. Ülkemizde en yaygın tüketim şekli ise pekmezle karıştırılaraktır. Tahini nasıl tüketmeliyiz gibi sorular aslında önemsizdir. Herkes tahini istediği şekilde tüketebilir.

TAHİN SADE YENİR Mİ?

Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.

TAHİN ZAYIFLATIR MI?

Tahinin zayıflatıcı bazı özellikleri vardır. Ancak tahin tehlikeli bir yiyecektir. Belli bir miktarı zayıflamak için faydalı olurken aşırıya kaçılırsa bunun tam tersi olur ve kilo aldırır. Bu yüzden tahin ölçülü bir şekilde tüketilmesi gereken besinlerdendir.

TAHİN HANGİ PEKMEZLE KARIŞTIRILIR?

Tahin ile karıştırılacak olan pekmez kişinin damak tadına göre değişiklik gösterir. Üzüm, keçiboynuzu, dut, andız pekmezi gibi çoğu pekmezle birlikte tüketilse de en çok üzüm pekmeziyle karıştırılmaktadır.

TAHİNİN MİDEYE FAYDALARI

Tahin, mide dostu besinlerdendir. Midedeki rahatsızlıklara iyi gelirken midede oluşacak rahatsızlıkların da önünü kesmektedir. Özellikle şişkinlik sorununa çok iyi gelen tahin mideyi rahatlatmaktadır. Tahinin Mideye Zararları hakkında da bazı haberler olsa da tahinin mideye herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

GÜNLÜK TAHİN TÜKETİMİ

Yüksek kalorili bir besin olsa dahi fazla tüketilmediği sürece kilo yapıcı etkisi olmayan bir besindir. Uzmanlara göre günde 1 yemek kaşığından fazlası aşırı tüketime girmektedir.

TAHİNİN CİLDE FAYDALARI

Cildi ölü hücrelerden arındırır ve cildin daha parlak olmasını sağlar.

TAHİN PEKMEZ NASIL TÜKETİLMELİ

Tahin pekmez karışımı istenilen şekilde tüketilebilir. Direkt kaşıkla yenilebileceği gibi ekmek bandırarak da yenilebilir.

NEDEN BOZKIR TAHİNİ?

Neden çifte kavrulmuş tahin; Bozkırın vazgeçilmezi bozkır tahini, Beyaz tahine oranla, çifte kavrulmuş tahin, susam, daha çok kavrulduğu için, dolayısıyla susamın yağı, iyice pişmektedir, buda çifte kavrulmuş Bozkır tahininin mideye dokunmadan, kolayca sindirilmesini sağlar, bu yüzden, çifte kavrulmuş Bozkır tahini, dört mevsim kahvaltı sofralarına girer, ilkbahar, sonbahar, kış ve yaz, hiç fark etmez, dört mevsim tüketilir, özellikle, köpük helva ve tahin karışımı, mükemmel bir lezzettir. Tahin ve pekmez, özellikle ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha çok tercih edilir. Bozkır tahininden yapılan helvalar Konyalıların vazgeçilmez lezzetlerindendir.

TAHİN PEKMEZ ZARARLARI

Tahin pekmez en çok faydaları ile isminden bahsettirmektedir. Ancak elbette bazı zararları da bulunmaktadır. Tahin yalnızken değil ama pekmez ile karıştığında çok şekerli bir kıvam almaktadır. Tahindeki fazla yağ, pekmezde bulunan fazla şeker bir araya geldiğinde zarar verici olabilirler. Bundan dolayı da tüketimi ölçülü olmalıdır. Fazla tüketilirse vücutta su tutumuna sebep olabilir.

Haberleri