Uzun yaşam takviyesiymiş! Canan Karatay'da herkese tavsiye etmişti

Uzun yaşam takviyesi olan ışgın bitkisi, son zamanlarda popülerlik kazanmıştır. Beslenme uzmanı Canan Karatay da bu bitkiyi önermiş ve insanların dikkatini çekmiştir. Peki, ışgın nedir ve ne gibi faydaları vardır?

Işgın, genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki olup, yaprakları ve sapları tüketilmektedir. Yüksek lif içeriği ile sindirim sistemine olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra, ışgın bitkisinin kolesterol seviyelerini dengeleme, kan şekerini düzenleme ve kilo kontrolüne yardımcı olma gibi faydaları da bulunmaktadır.

Işgın otu Nerede Yetişir?

Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türü: Ülkemizde Doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 1800 – 2800 m yüksekliklerde yayılım gösterir.

IŞGIN OTUNUN FAYDALARI

-A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
-İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.
-Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.
-Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.
-Işkın otu kökü kaynatılarak elde edilen su tansiyon ve şeker düzenleyici etkiye sahiptir.
-Sindirimi düzenler, midenin rahatlamasına yardımcı olur, bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
-Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.
-Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

Kaynak: Gerçek Gündem

Yaşam Haberleri