Üzerine gezdirin patlıcan dolmasının kayış gibi olmasını önlüyor! Çok daha lezzetli oluyor

Patlıcan dolması yaparken bu püf noktalarına dikkat ederek, misafirlerinizi ve sevdiklerinizi lezzetli bir yemeğe davet edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Patlıcan dolması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Ancak, lezzetli bir patlıcan dolması yapabilmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekmektedir. İşte size patlıcan dolması yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

1. Patlıcanların Acısını Alın: Patlıcanları kullanmadan önce acısını almak için tuzlu suda bekletmek önemlidir. Bunun için patlıcanları dilimledikten sonra tuzlu suya koyarak yaklaşık 30 dakika bekletin. Bu sayede patlıcanların acısı alınacak ve daha lezzetli bir dolma elde edeceksiniz.

2. Patlıcanları Kızartın: Dolmanın iç harcını hazırlarken patlıcanları kızartabilirsiniz. Kızartılmış patlıcanlar dolmanın lezzetini artıracak ve daha doyurucu bir tat elde etmenizi sağlayacaktır.

3. İç Harcı Hazırlarken Dikkat Edin: Dolmanın iç harcını hazırlarken malzemeleri özenle seçmeli ve doğru oranlarda kullanmalısınız. Pirinç, kıyma, soğan, domates, biber gibi malzemeleri doğru şekilde kullanarak lezzetli bir iç harç elde edebilirsiniz.

4. Dolmaları Dikkatlice Sarın: Patlıcan dolmalarını sararken dikkatli olmalısınız. Patlıcan dilimlerini sarmadan önce iç harcını dikkatlice yerleştirmeli ve sıkıca sararak açılmamasını sağlamalısınız.

5. Pişirme Süresine Dikkat Edin: Dolmaları pişirirken üzerlerinin yanmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer dolmaların üzeri çok çabuk kızarıyorsa, fırın ayarını düşürerek daha yavaş pişirmeyi tercih edebilirsiniz.

KURU PATLICAN DOLMASI YAPARKEN AKLINIZDA BULUNSUN

Dolmayı pişirmeden önce üzerinde çeyrek çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin. Bu sayede dolmanız hem kuru olmayacak hem çok daha lezzetli olacak

Malzemeler

20 adet kurutulmuş patlıcan
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
4/5 adet kere soğan
2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 subardağı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber
Kırmızıbiber
Kimyon
Tuz
limon suyu veya 3/4 kaşık nar ekşisi
maydonoz
nane

Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcanları kaynar suya koyup çatal geçecek şekilde haşlıyoruz. Biberleri ise ayrı suda en fazla 5 dakika haşlıyoruz. Biberle patlıcanlar ayrı kaplarda haşlanmalı ve suları 2/3 kez değiştirilir.
Dolmanın içini hazırlamak için önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsakları hafifçe kavurulur. salçaları ilave ederek iyice karıştırılır.

Yıkanmış pirinç eklenir. ve hafifçe kavrulur. Bir bardak sıcak suyla tuzunu, şekerini koyup suyunu çekene kadar pişirilir. baharatlar, maydanoz, nane eklenir ve harmanlanır.
Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir.


Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir. Dolmaların bir parmak altında olacak şekilde kaynar su ekliyoruz.


Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirilir. pişmesine yakın limon suyu ya da nar ekşisi ilave ederek 10/15 dakika daha pişirip ocaktan alınır.
Servise alırken üzerine arzuya göre közlenmiş biber yada domates koyabilirsiniz. Afiyet olsun

Kaynak: Lezzet.com.tr

Yaşam Haberleri