Tüm dertlerin ilacıymış meğer... Günde 1 bardak içmek üstelik yetiyor

Şalgam suyu, Canan Karatay tarafından da önerilen bir içecektir. Özellikle Adana yöresinde çokça tüketilen Şalgam, Konya başta olmak üzere çok sayıda şehirde de içilir. Genelde kırmızı et yanına yakışan bu içeceğin pek bilinmeyen faydaları bulunuyor

Canan Karatay tarafından tavsiye edilen şalgam suyunun sağlık açısından birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Türk mutfağının en faydalı içeceklerinden biri olan şalgam suyu, mucizeler yaratan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Adana'da tüketilen ve üretilen bu içecek, kırmızı renkli, bulanık ve ekşi bir lezzete sahiptir. Şalgam suyunun yapımında su, mor havuç, maya, tuz ve şalgam turpu kullanılır.

Havuç, şalgam suyunun temel bileşenlerinden biridir. Havuç, Unbelliferae familyasından iki yıllık bir bitkidir ve bilimsel adı Daucus carota'dır. Bu sebze, karoten açısından zengin olmasının yanı sıra önemli miktarda B1 ve B2 vitaminlerini de içermektedir. Ayrıca havuç, bol miktarda şeker içermektedir ve mide ile bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelme özelliği bulunmaktadır.

Diğer önemli bileşen ise şalgam turpudur. Şalgam, Curiciferae familyasına ait olan Brassica cinsinden bir bitkidir. Şalgamın kökü ve yaprakları kullanılır ve içerisinde kalsiyum, demir ve A, C, B vitaminleri gibi önemli maddeler bulunur. Şalgam suyu yapımında ise genellikle ekşi hamur mayası kullanılır. Tuz ise sofra tuzu niteliğindedir ve su ise içilebilir nitelikte musluk suyudur.

Bu sağlıklı içeceğin vitamin ve mineral miktarları oldukça yüksektir ve insan sağlığına birçok fayda sağlar.

Artigercek.com'da aktarılanlara göre; Şalgam suyunun başlıca faydaları arasında şunlar yer almaktadır.

İşte şalgam suyunun başlıca faydaları

* İştahı açar,
* Laktik asit içerir, sindirimi kolaylaştırır.
* B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
* Mide ve karaciğere faydalıdır,
* Kalsiyum, potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
* Afrodizyak özelliği vardır.
* A,B ve C vitaminlerini içerir; kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.

ŞALGAM SUYUNUN TARİFİ NASILDIR?

Mynet'te yer alan bir içerikte; Ev yapımı şalgam suyunun malzemeleri ve tarifi paylaşıldı. İşte o tarif

Malzeme Listesi


1 paket kuru maya
1/2 adet köy ekmeği
4 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı şeker
göz kararı su
2 adet şalgam turbu
1 kg siyah havuç
3 yemek kaşığı kaya tuzu
3 yemek kaşığı limon tuzu
1 su bardağı nohut (isteğe göre)
1 adet 10 litrelik bidon

(12 Kişilik - 1 saat)

Hazırlanışı

Adım 1 Bir kapta ekmekleri elinizle küçük parçalara bölün. Üzerine mayayı, bulguru, şekeri ve biraz su ekleyip hamur haline getirin. Adım 2 Temiz ince bir bez alın. Harcı içine koyup iyice ağzını bağlayın. Adım 3 Şalgamı yapacağınız bidonun içine koyun. Üzerine soyulmuş orta kalınlıkta doğranmış şalgam turplarını ve orta büyüklükte doğranmış siyah havuçları ekleyin. Bidonu ağzına kadar su ile doldurun. Limon tuzu ve kaya tuzunu ekleyip ağzını poşetle kaplayıp kapağı sıkıca kapatın. Adım 4 Hava almaması gerekiyor. En son biraz sallayıp malzemelerin alt üst olmasını sağlayın. Güneş görmeyen ama sıcak olan bir yerde yaklaşık 15 gün bekletin. Afiyet olsun…..

Yaşam Haberleri