Şaban Ayında hangi ibadetler yapılmalı? Şaban ayında yapılması gerekenler...

Şaban ayında yapılması gereken ibadetler üç ayların ikincisi olan Şaban’da ibadet etmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Şaban ayında yapılması gereken ibadetleri sizler için derledik.

Şaban ayında yapılması gereken ibadetler üç ayların ikincisi olan Şaban’da ibadet etmek isteyen vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Şaban ayında yapılması gereken ibadetleri sizler için derledik.

ŞABAN AYININ FAZİLETİ NEDİR?

ŞABAN AYINDA NE YAPILMALI?

Şaban ayının ne denli değerli olduğunu ifade eden bir hadis-i şerifte Sevgili Peygamber (sav) şöyle buyurmaktadır: “Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.” (Nesai, Savm, 70.) Fazileti bakımından yüksek bir değere sahip olan şaban ayında başta oruç ibadeti olmak üzere diğer sevap ibadetlere yönelim arttırılmalıdır.

Peygamber Efendimiz (SAV) senenin -Ramazân ayının haricindeki hiçbir ayında Şaban'da olduğu kadar fazla oruç tutmamış ve şöyle buyurmaktadır: “Amellerden gücünüzün yettiğini yapın. Çünkü siz bıkmadıkça, Allah da size asla bıkmış muamelesi yapmaz. Allah yanında amelin en makbulü, kişinin az da olsa devam üzere işlediği ameldir.” Müslim, Sıyâm:177. Dolayısıyla bir anda ibadetlere yüklenmek yerine azar azar başlamalı ve kademeli olarak ibadetlerinizi arttırmalısınız.

ŞABAN AYI İBADETLERİ NELER,

HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Üç ayların ikincisi ise şaban ayıdır. Bugünlerin gündüzünde oruç tutulurken özel olarak bir ibadet şekli ise yoktur. Hz. Peygamber, bu ayı 'Ümmetimin ayı' olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi.-Din adamları, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret ediyor.

-Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler. Önemli olan bütün bu ibadetleri, Hz. Peygamber'in bize gösterdiği ölçüler içinde yapmak gerekir.

-Resulullah bu gecelerde bol bol ibadet etmiş. Özel bir ibadet şekli yoktur, Peygamberimiz nasıl ihya ettiyse biz de öyle ihya edeceğiz. Peygamberimiz mümkün olduğu kadar oruçla, Kur'an-ı Kerim okuyarak bu ayları ihya etmiştir.

Yaşam Haberleri