Konyalıların akın akın göç ettiği ülke! Parayı duyan valizini alıp gidiyor

Her şey 1965’te İsveç’e işçi olarak giden Abdullah Yücel’in arkadaşına “Kulu’da herkese söyle de duysunlar demesiyle başlamıştı. O gün bugündür binlerce Konyalı akın akın İsveç'e yerleşmeye devam ediyor.

İsveç'e işçi olarak göç eden Abdullah Yücel'in arkadaşına yazdığı mektupla birlikte, 1965 yılında her şey başladı. Bu mektupta, Kulu'daki herkese duyurulmak üzere, İsveç'te aş, iş ve para olduğunu belirtmişti. Bugün ise İsveç'te 50 bin Kululu yaşamaktadır. Bu göç dalgası, yıllar içinde önemli bir nüfus artışına yol açmıştır. İsveç'e yapılan bu göç, hem Türkiye hem de İsveç için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Türk işçiler, İsveç'te yeni bir hayat kurmuş ve ekonomik olarak başarılı olmuşlardır. İsveç'teki Kululu topluluğu, hem kendi kültürlerini korumuş hem de İsveç toplumuna entegre olmuştur.

hurriyet.com.tr'deki içeriğe göre; KONYA’nın Kulu ilçesi 1960’larda kendi halinde bir kasabayken o dönem Türkiye’den Avrupa’ya işçi akını başladı. Bu göç kervanına Kulu da katıldı. Kulu’dan önce küçük bir işçi kafilesi 1965’te İsveç’e gitti. İlkini, aralarında Abdullah Yücel’in de olduğu 5 kişilik ikinci bir kafile izledi. Uzun bir yolculuktan sonra İsveç’e varan Yücel, Kulu’daki arkadaşı İsmail Sayan’a mektup yazdı: “Kulu’da herkese söyle de duysunlar...

Abdullah Yücel, yazdığı mektupta “İsveç’te aş var, İsveç’te iş var, İsveç’te para var, durmasın gelsinler” demiş.

İsveç’te aş var, İsveç’te iş var, İsveç’te para var, durmasın gelsinler!” Kısa süre sonra çalışabilecek durumda olan Kululu gençler İsveç’e gitmek için yollara düştü. İsveç’e gidip düzenini kuranlar ailesinin diğer fertlerini de yanlarına aldırdı. Böylece İsveç’teki Kululuların sayısı zamanla 50 bini geçti.

YAZLARI KULU KIŞLARI İSVEÇ

Peki Abdullah Yücel’in İsveç macerası nasıl başladı? Yeğeni Cevat Yücel anlatıyor: “Rahmetli amcam okuma yazma biliyordu. Bir gün gazetede İsveç’in işçi aldığını anlatan bir haber okudu. Üç arkadaşıyla beraber İsveç’e gitmeye karar verdi. Yol parası için tarlayı sattılar. Sonra da İsveç’e gittiler. 32 kişi iki katlı bir evde kalıyordu. Ev sahibi de binada oturduğu için amcam ve arkadaşları evin bodrum katı ve çatısında uyuyordu. 32 kişi bir buzdolabını kullanıyordu.”
O dönem İsveç’e giden Kululuların çoğu aynı yerde ev tuttuğu için İsveç’in bir mahallesi ‘Küçük Kulu’ olarak anılmaya başladı.

Memleketini özleyen Kululu işçiler zaman zaman otobüslerle memleketlerine tatile geldi. İsveç’e göç eden ilk Kulular bir yandan akrabalarını yanına alırken diğer yandan kazandıkları parayı memleketlerine göndererek ev yaptırdı. İsveç’te emekli olan Kululular halen yaz tatillerini Kulu’da geçiriyor. Tatilciler Kulu’nun ticari hayatını bile etkilemiş. İlçede ‘İsveç’ adında bir kuru temizleme dükkanı ile bir esnaf lokantası, eski İsveç Başbakanı Olof Palme’nin soyadını taşıyan bir restoran var. Palme’nin ismi bir bulvar ile bir parka da verilmiş.

Yaşam Haberleri