Hamur daha hızlı nasıl mayalanır? Tüm aşçıların uyguladığı teknik...

Hamur mayalarken aşçılar bu yöntemleri uyguluyor ve kafaları rahat ediyor

Hamur mayalamak, evde yapılan birçok hamur işinin temel adımıdır ve aslında düşünüldüğü kadar zor bir süreç değildir. Hamurun doğru şekilde mayalanması, hem lezzetini hem de hacmini etkileyen önemli bir adımdır. Evde pratik bir şekilde hamur mayalamak için ise birkaç farklı yöntemi deneyebilirsiniz.

HAMUR NASIL MAYALANIR?

Yeniasir.com.tr sitesindeki habere göre; Hamur mayalarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle kullanılan maya seçimidir. Hamur mayalayanlar maya seçiminde yaş ya da kuru maya tercih edebilmektedir.

Yaş veya kuru hangisi seçilirse seçilsin öncelikle maya bir çay kaşığı kadar şeker ve bir bardak ılık sıvı yağ, süt ya da suyla karıştırılarak on beş dakika bekletildiğinde hamur daha güzel mayalanmaktadır.

Hamura tuz eklerken tuzun mayaya temas etmemesi de son derece önemlidir. Hamur un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.

KURU MAYA İLE HAMUR NASIL YAPILIR?

Kuru maya, çeşitli teknikler kullanılarak toz haline getirilmiş ve paketlenmiş bir maya çeşididir. Marketlerde kapalı paketler içinde satılan kuru maya, hamur mayalamak için tercih edilebilecek pratik bir üründür. Kuru maya ile hamur yapmak için öncelikle kuru maya karışımı hazırlanmalıdır. Bu karışım, kullanılacak kuru maya miktarına göre şeker, su ve süt eklenerek oluşturulur. Kullanılacak kuru maya miktarının yarısı kadar şeker eklenirken, su veya süt miktarı kullanılacak kuru maya miktarının üç katı olmalıdır. Bu sıvı karışımın sıcaklığı yaklaşık 40 derece olmalıdır. Kuru maya, su ya da süt ve şeker karışımı ayrı bir kapta bir süre bekletildikten sonra hamurun diğer malzemeleriyle yoğrulur ve en son olarak kuru maya karışımı eklenerek tekrar yoğrulur. Bu şekilde kuru maya ile hamur hazırlanmış olur.

MAYALI HAMUR YAPARKEN AKLINIZDA BULUNMASI GEREKEN PÜF NOKTALAR

Mayalı hamur yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Öncelikle kullanılan mayanın şeker ve süt ile bekletilmesi, hamurun daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Bu sayede ortaya çıkartılan diğer ürünler de daha lezzetli olacaktır. Mayalı hamur yapımında standart ölçüler kullanılarak, çok amaçlı kullanılabilen bir hamur elde edilebilir. Örneğin, bir su bardağı ılık su, bir su bardağı ılık süt, bir adet yumurta, bir paket kuru maya ya da yaş maya, bir buçuk tatlı kaşığı tuz, bir çay bardağı sıvı yağ, iki yemek kaşığı şeker, altı su bardağı un ile güzel bir mayalı hamur yapabilirsiniz. Mayalı hamurdan pek çok lezzetli ürün elde edilebilir, bu nedenle yapım aşamasında dikkatli olmak önemlidir.

Yaşam Haberleri