Evlilikler Neden Bitiyor? Uzman İsimden Çarpıcı Açıklama!

Günümüzde boşanmalar artarken, sorunları çözmek ve boşanmaları engellemek adına çift terapistleri önem taşımaya devam ediyor. Dünden bugüne çift sorunları şekil değiştirse de aslında temelde yatan sorunların aynı olduğunu ifade eden Psikolojik Danışman...

Günümüzde boşanmalar artarken, sorunları çözmek ve boşanmaları engellemek adına çift terapistleri önem taşımaya devam ediyor. Dünden bugüne çift sorunları şekil değiştirse de aslında temelde yatan sorunların aynı olduğunu ifade eden Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı Nur Sena Er, çift terapilerinin önemini Konya’nın Sesi’ne özel anlattı...

Türkiye'de son dönemde boşanma oranlarında artış yaşanıyor. Evliliklerini bitirenlerin sayısı her geçen ay artıyor. Kristal Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolojik Danışman, Aile Danışmanı Nur Sena Er, eşler arasında yaşadıkları problemlerin göz ardı edilmesinin ileri ki süreçte daha büyük sorunlara sebep olabileceğini belirtti. Bu durumların boşanmalara kadar gittiğinin altını çizen Er, "Özellikle çiftlerin ilişkilerini kurtarma durumunda haklı olmak mı yoksa iç huzuru bulmak mı istediklerini kendilerine sormaları gerekiyor" dedi.

ÇİFT TERAPİSİ NEDİR? UZMAN İSİM AÇIKLADI!

Çift terapisinin, bozulan ilişkilerin dinamiklerini yeniden canlandırmaya ve sağlıklı hale getirmeye çalıştığını ifade eden Çift Terapisti Nur Sena Er, “Çift terapileri, genel olarak romantik bağ kurulan ikili ilişkilerde partnerlerin katılım sağladığı bir terapi şeklidir. Bizler terapilerde ilişki dinamiklerini, değişmesi gereken noktaları, duygu ve düşünceyi ele alarak seanslarımızı gerçekleştiririz. Bu anlamda kadın danışanlarımız çift terapisti noktasında erkeklere göre daha duyarlılık gösterebiliyor. Ayrıca kadınlar duygu konuşmak konusunda erkeklere göre daha atılgan olabiliyor. Duygunun değişen dinamiklerini kadınlar erkelere göre daha çabuk fark edebiliyor. Genelleme yapmak bizim alanımızda çok sağlıklı değildir. Fakat benim gözlemlerime göre kadınlar duyguyu konuşmak konusunda daha başarılılar. Bu sebeple çift terapistlerine başvuru noktasında daha önceliği kadınlar sağlıyor diyebilirim” ifadelerini kullandı.

ÇİFT TERAPİSTLERİ İLİŞKİLERDEKİ

HAKLI TARAFI BELİRLEYEBİLİR Mİ?

Çift terapistlerinde ilişkilerdeki haklı veya haksız tarafın çıkarılmadığının altını çizen Nur Sena Er, “Çift terapisi, her iki eşe de eşit mesafede duran, ikisinin de ihtiyaçlarını ve zorluklarını görebilen bir terapist tarafından, sorunların ve çözüm yollarının konuşulabileceği güvenli bir ortam sağlıyor. Bu sebeple kriz anlarında terapileri tercih etmelerinden ziyade çiftlerimizin önlem amaçlı çift terapilerine giderek olası yaşanacak sıkıntıların önüne geçmeler gerektiğini tavsiye ediyoruz. Bize müracatta bulunan danışanların çift terapistine gelmeden önce ki beklentileri bir noktadan sonra haklı taraf olmak olabiliyor. Çift terapisti taraf olmaz ve bir tarafın haklı bir tarafında haksız olduğunu söylemez. Terapistlerin dikkat ettiği nokta genellikle, bozulan dinamiğin sebebini anlamak ve onarmak olur. Bizler terapiye gelen danışanlarımıza asıl amaçlarının haklı taraf mı yoksa iç huzuru bulmak mı olduğunu soruyoruz. Altını çizmek isterim ki mutlu olmak mı ifadesini kullanmıyoruz. Çünkü mutlu olmak geçici bir eylem olup aynı yaşantıya tekrar insanı sürükleyebilir. Fakat iç huzuru bulmak ilişkiler açısından en sağlıklısı olacaktır” diye konuştu.

Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Nur Sena Er, sözlerine şu şekilde devam etti: En sık çift terapistine başvuru yapan kişilerin yaş oranları 33-43 arasında diyebiliriz. İlişkiler yükseliş devrini tamamlayıp duraklayan bir evreye geçtiği takdirde eşlerin fark ettikleri bazı durumlar ortaya çıkabiliyor. Bunlar genellikle ilgisizlik, iletişim eksikliğinden meydana gelen birbirini anlayamama durumu ve özellikle çocukların doğumundan sonra meydana geldiği düşünülen sirkülasyonlar. Gözlemlerimize bakıldığı zaman psikolojik şiddetin boşanmaların ciddi sebebi olduğunu ifade edebilirim.

Yaşam Haberleri