Ehliyette yeni dönem! Ehliyeti olan herkesi ilgilendiriyor... O şart kaldırıldı

Ehliyeti olan milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni düzenleme. 2024 itibariyle birçok kişiyi ilgilendiriyor

Son dönemde Türkiye'de otomobil almak giderek zorlaşıyor. Otomobil alamayan vatandaşlar motosiklete yöneliyorlar. Birçok genç bu motorlar sayesinde kuryelik yapabiliyor veya trafik sorunuyla da boğuşmuyor. Son yıllarda aracını satarak motosiklet alanların sayısı da artıyor.

DEVLET DÜZENLEME YAPTI

Türkiye genelinde motosiklet kullanımının yaygınlaşması üzerine devlet bir düzenleme yaptı.

Son yıllarda motosiklet sürücülerinin sayısında belirgin bir artışın yaşanması, Türkiye'de Bakanlıklar arasında yeni düzenlemelerin yapılmasını tetikledi. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı, motosiklet kullanıcılarının daha geniş bir düzenleme kapsamına alınması üzerinde bir çalışma yürütüyor.

Bu yeni düzenleme ile B sınıfı ehliyet sahiplerinin motosiklet kullanım alanı genişletilerek, önceden sadece 50cc altındaki motosikletleri kullanabilen B sınıfı ehliyet sahiplerinin, artık daha büyük silindir hacmine sahip motosikletleri de kullanabilecekleri hedefleniyor. Ayrıca, A sınıfı ehliyet almak için ek harcama yapma zorunluluğunun ortadan kaldırılması planlanmaktadır.

Bu düzenleme ile hem motosiklet kullanıcılarının kullanım alanı genişleyecek hem de ehliyet almak için gerekli harcamalar azalacak. Böylelikle, motosiklet kullanıcılarının daha geniş bir seçenek yelpazesiyle güvenli bir şekilde trafiğe katılmaları hedefleniyor..

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gereken sürücü belgesi sınıfı olarak biliniyor. Trafiğe çıkan araçların büyük bölümü sedan, hatchback ve SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobillerden oluştuğu için B ehliyet en çok tercih edilen sınıfların başında geliyor. B ehliyet motor kullanabilir mi diye merak ediyorsanız, motosiklet kullanmak için A sınıfı sürücü belgesine sahip olmanız gerekiyor.

B Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

Diğer sürücü belgesi çeşitlerinde olduğu gibi B grubu ehliyete sahip olmak için de yaş şartını yerine getirmiş olmanız gerekiyor. B ve BE sınıfı ehliyet için sürücü adaylarında 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranıyor. B1 sürücü belgesine sahip olmak için ise 16 yaşını doldurmak gerekiyor. En az ilkokul düzeyinde eğitime sahip olmak ve araç kullanmaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması diğer sürücü belgesi şartları arasında yer alıyor.

Yaşam Haberleri