Canan Karatay açıkladı: Dünyanın en güzel besiniymiş... Faydası say say bitmiyor

Türk hekim, Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, sağlık alanında uzmanlığı ile tanınan bir isimdir. Karatay, son açıklamalarında turşunun sağlık için önemine vurgu yaptı..

Karatay, turşunun sağlığa birçok faydası olduğunu belirterek, bu besini tüketenlerin 95 yaşına kadar yaşayabileceğini iddia etti. Turşunun içeriğindeki probiyotiklerin bağırsak sağlığına iyi geldiği, antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azalttığı ve sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor.

Açıklamalarıyla ve sağlık konusunda verdiği tavsiyelerle çok konuşulan Canan Karatay, Canan Karatay, bu sefer lahana turşusunu işaret ederek çok sağlıklı olduğunu dile getirdi. Peki, turşu nasıl yapılır, kimler turşu yemeli? İşte yıllardır evlerimizde var olan ama hiç bilmediğimiz faydaları!

CANAN KARATAY AÇIKLADI: DÜNYANIN EN GÜZEL BESİNİ

dünyanın en sağlıklı yiyeceklerinden birinin lahana olduğunu söyledi. Canan Karatay, "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" dedi.

TURŞUNUN FAYDALARI NELER?

  • Soğuk algınlığına karşı koruyor,
  • Bağışık sistemini güçlendirir,
  • Kan şekerini düzenler,
  • Sporcularda krampları azaltıyor,
  • Kansere karşı korur,
  • Metabolizmayı hızlandırır,
  • Kabızlığa karşı etkili,
  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruyor.

KİMLER TURŞU YEMEMELİ?

Turşu oldukça faydalı bir besindir. Ancak turşunun içeriğinde yüksek dozda sodyum olduğundan dolayı, diyabet, tansiyon, böbrek ve mide hastalığı olanlar bu besini tüketirken daha dikkatli olmalı ve belli oranda yemeli. Bu hastalıkları olan kişiler mutlaka hekim ve diyetisyenlerine danışarak turşu tüketimini kontrollü bir şekilde tüketmeli ya da hastalık düzeylerine göre hiç tüketmemeliler.

TURŞU TARİFİ

Malzemeler:

- Bir adet orta boy beyaz lahana
- İki kg kornişon salatalık
- Bir kg olgunlaşmamış kırmızı domates
- Yarım kg yeşil domates
- Bir tane küçük karnabahar
- Beş-altı adet havuç
- Yarım kg sivri biber
- Yarım kg kırmızı kapya biber
- Bir-iki baş sarımsak
- Bir kâse nohut
- Bir demet maydanoz
- Sekiz yemek kaşığı salamuralık (iri taneli) tuz
- İki su bardağı üzüm sirkesi
- Kaynatılıp soğutulmuş su ya da içme suyu
- Cam kavanozlar

Yapılışı:

1. Sebzeler yıkandıktan sonra küçük küçük kesilir. Kırmızı biberlerin çekirdekleri çıkartılır ve salatalıklar boyunda doğranır. Yeşil biberler de aynı şekilde kesilir. Maydanoz doğranır.
2. Tüm sebzeler geniş bir kaba alınır ve üzerine tuz serpiştirilir. Tüm sebzeler birlikte harmanlanır.
3. Mümkünse turşuluklar bu şekilde üzerleri örtülerek bir gece bekletilir.
4. Kavanozun dibine nohut eklenir ve turşuların üzerine sarımsak dökülür.
5. Kavanoz dolunca malzemeleri beklettiğimiz kapta oluşan su kavanoza dökülür. İki bardak sirke kavanozun boş kalan kısmını dolduracak kadar su ile karıştırılır ve kavanoza dökülür.
6. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve iki-üç gün mutfak tezgâhında bekletilir. Hafif taşmalar olabilir.
7. 1-2 hafta bekleyen turşu yemeye hazırdır.

Yaşam Haberleri