Bu Meyve Konya'da 4 Mevsim Boyunca Yetişiyor! Meğer Kanser Riskini Azaltıyormuş!

Konya’da dört mevsim yetişen ve faydaları saymakla bitmeyen bu meyvenin kanser riskini azalttığını biliyor muydunuz? Sizler için Konya’nın meşhur meyvesi hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik. İşte ayrıntılar…

HÜYÜK ÇİLEĞİ 12 AY BOYUNCA YETİŞİYOR!

Konya’nın coğrafi işaretli Hüyük Organik Çileği, örtü altı üretiminin de başlamasıyla birlikte, yılın 12 ayında da üretiliyor.

İç piyasanın yanı sıra yurt dışına da gönderilen, bu yıl coğrafi işaretle tescil edilen ilçedeki organik çilek üretimi üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Hüyük ilçesinde üretimi yapılan organik çileğin 2021 yılı içerisinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da coğrafi işaret belgesini almaya hak kazandılar.

Ürünlerini serada yetiştirmek suretiyle ilçedeki çilek üretimini yılın 12 ayına çıkarma imkanı buluyorlar.

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELER?

Gıda/içecek sektöründe yaprak ve meyvesinin kullanımıyla dikkat çeken, hoş kokusu ve beğenilen tadı ile vazgeçilmezler arasında yer alan çilek faydaları ile de bir çok bilimsel ve klinik çalışmalarda denenmiştir. Makro ve mikro bileşenleri ile zengin içeriğe sahip meyvenin insan vücudunda birçok metabolik yararları olduğu düşünülür.

Prebiyotik özelliği gösterir: Lif içeriği bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler açısından prebiyotik özellik göstererek daha uzun yaşamasına vesile olur. Böylece, bağırsaklarda kimyasal sindirimin sağlanmasına katkı sağlar.

Glisemik indeksi düşüktür: Kan şekerinde ani değişiklere sebep olmamasıyla beraber enerji açığının da oluşmasını engellemeye yardımcı olur.

Çilek, kanseri önlemeye yardımcı olur. Meyvelerin oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşabilme özelliği bulunduğu için pek çok kanseri önlemeye yardımcı olur. Çileğin, ağız kanseri bulunan hayvanlarda ve insanlarda ise karaciğer kanseri hücrelerinde, tümör oluşumunu engellediği tespit edilmiştir.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Günde bir kase çilek tüketmek, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Pek çok meyve ve sebze kalp sağlığının korunmasında önemlidir. Ama çileğin içinde yüksek miktarda antioksidan bulunur.

Çilek Yağı ve Yaprağı Neye İyi Gelir?

– Cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olur.

– Egzama, sedef hastalığı, akne, güneş yanığı, dermatit, çatlaklar, selülit, yara izleri, kesikler ve yanıklar gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.

– Güneşin zararlı ışınlarından (UV) korur.

– Akne ve sivilceleri yok eder.

– Kırışıklıkları giderir.

– Yaşlanma etkileriyle savaşır.

– Göz altı morluklarını ortadan kaldırır.

– Diş üzerindeki plakları giderir ve dişi beyazlatır.

– Vücut çatlaklarında kullanılır.

Yaşam Haberleri