Baharın Coşkusu: Nevruz!

Türk Kültüründe Baharın Heyecanlı Uyanışı...

Orta Asya’dan Balkanlara uzanan çok geniş bölgeyi kapsayan yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, farklı ortak bir tarihe ve kültüre sahip toplumların kendi kültür ve değerleriyle özdeşleştirip simgeleştirdiği, esası bakımından baharın gelişinin kutlandığı ihtirasla karşılandığı bir gün.

Yaşadığı geniş coğrafyada tabiatın ve çevrenin uyanışının onurlandırdığı Nevruz Bayramı’nın Anadolu’da ve Türk kültürünün dağıldığı bölgelerde son derece köklü ve zengin bir geçmişi var.

Nevruz kelimesi Farsça olup, Nev(yeni) ve ruz(gün) kelimelerinin birleşmesiyle vuku bulduğu ve ''Yenigün'' anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır. Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılır.

Nevruz 2024’de Ne Zaman Kutlanacak?

On iki hayvanlı Türk takvimine göre 21 Mart, diğer bir ifadeyle Nevruz’dur. 21 Mart geldiğinde, hava ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye başlar ve göçmen kuşlar yuvalarına döner.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, canlanış ve doğuş günü olarak kabul edilerek, Nevruz (Yenigün) bayramı adıyla kutlanır. Gece ve gündüzün eşdeğer olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

Nevruz’un Türk Tarinde Önemi

Türklerde Nevruz hakkında başlıca söylentiler, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz adetlerinin canlı olarak günümüze kadar sürdürülmeye devam ediyor.

Yaşam Haberleri