Gürol Sözen kimdir, Gürol Sözen nereli? İşte merak edilenler...

1940 yılında Konya’da doğan ressam, yazar, heykeltıraş ve sanat tarihçisi Gürol Sözen’in yapıtları; Amerika, Rusya, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Finlandiya’da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Konya’da 1940 yılında doğan Gürol Sözen, Resim ve heykelleri dışında, 1956 yılından başlayarak çocuk öyküleri, gezi notları, denemeleri, kültür ve sanat konularındaki köşe yazıları sanat dergilerinin yanı sıra Vatan, Akşam, Milliyet, Politika, Güneş, Yeni Yüzyıl, Hürriyet ve TGC yayın organı Bizim Gazete ve Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı.

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nü bitiren Sözen, Doğan Kardeş, Türk Sanatı, Varlık, Yelken, Gelecek, Türk Dili, Pazar Postası, Yeditepe gibi dergilerde desen, şiir, öykü, masal ve denemeleri yayımlandı.

İlk kişisel resim sergisini 1960’da İstanbul’da Kadıköy Gençlik Kitabevi Galerisi’nde açtı. 1974 yılından itibaren TRT’ye kültür ve sanatı programları hazırladı ve sundu. TRT adına Anadolu Uygarlıkları ile ilgili belgesel filmlerde metin yazarlığı, yönetmenlik ve danışmanlık yaptı.

İstanbul ve Ankara’da Kurtuluş Savaşı’nı konu alan 1919-23 / Destan adlı resim sergisi için, Türkiye İş Bankası 1974 yılında kurumun 50. yıl armağanı olarak özel bir albüm yayımladı. 1983’te T.C. Kültür Bakanlığı adına İstanbul’da Aya İrini’de açılan, Avrupa Konseyi 18. Sanat Sergisi - Anadolu Uygarlıkları sergisinin mültivizyon gösterisinin metin yazarlığı ve yönetmenliğini yaptı.

1986-87 yıllarında TBMM, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi adına, Dolmabahçe Sarayı, Dünden Bugüne Saraylarımız, Ihlamur Kasrı, Beylerbeyi Sarayı, Aynalıkavak Kasrı, Ayasofya, Bursa’nın Çağrısı, 16. yüzyılda Süsleme adlı mültivizyon gösterilerinin metin yazarlığı ve yönetmenliğini yaptı.

1987-1988’de İstanbul ve Ankara’da düzenlenen Çağdaş Sovyet Resmi Sergisi’nin danışmanlığını ve sergi küratörlüğünü yaptı. 1987-2003 yılları arasında Akbank Kültür ve Sanat danışmanı olarak görev aldı ve Aksanat’ın (Akbank Kültür Sanat Merkezi) kuruluşunu gerçekleştirerek Kültür Merkezi’nin yıllık programlarını yönetti.

1989’da Moskova Şark Eserleri Müzesi’nde İskit yapıtlarını da içeren Sakıp Sabancı Hat ve Resim Koleksiyonu Sergisi’nin küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2002’de Türk ve İslam Eserleri Müzesi Saklı Hazineler Sergisi’nin küratörlüğünü yaptı.

2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile HSBC’nin işbirliğinde Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde gerçekleştirilen Farklı Kültürlerde, Güzeli Arayış Sergisi’nin danışmanlığını ve küratörlüğünü gerçekleştirdi. 2016 yılında TRT Yaşayan Bellek: Gürol Sözen başlıklı bir belgesel yayınladı.

Sözen, çeşitli üniversitelerde, Anadolu Topraklarında 12 bin yılın öyküsü: Güzeli Arayış ve Çağlar boyu Anadolu Toprakları’nda Mozaik başlıklı seçmeli dersler vermektedir.

Sanatçının yapıtları, Türkiye dışında, Amerika, Rusya, Almanya, Hollanda, İngiltere ve Finlandiya’da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır. Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul'da sürdürüyor.

Türkiye Haberleri