EYT’de üçlü formül ortaya çıktı. EYT'de emekli maaş hesabı nasıl yapılacak? İşte EYT ile ilgili tüm merak edilenler..

Erdoğan'ın açıklamaları sonrası emekli maaşları için hesap yapılmaya başlanırken, üçlü formül ortaya çıktı. Peki EYT'de emekli maaş hesabı nasıl yapılacak ve emekli aylığı ne kadar olacak?

EYT düzenlemesi ile ilgili detayları dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tek tek duyurdu. Erdoğan 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabileceğini söyleyerek EYT’de yaş sınırı olmayacağını açıkladı.

EYT’liler şimdiden maaş hesabı yapmaya başladı.

EYT'lilerin aylık hesaplamalarının diğer emekli aylığı bağlananlar gibi 3 dönem üzerinden yapılacağı ifade ediliyor.

Bu kapsamda 2000 yılı öncesi, 2000-2008 yılları arası ve 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönem olmak üzere 3 ayrı dönem için farklı hesaplamalar yapılacak. Daha sonra bunlar birleştirilecek. Yani emekli maaşı hesaplanırken tüm kazançlar dikkate alınacak.

Tüm bunların yanında çalışılan yıllar, aylık kazançları, çalışma süreleri, hatta işe ara verip vermemiş olmaları bile emekli maaşları üzerinde etkili olacak.Dolayısıyla kişiye özel yani herkese farklı aylık tutarları ortaya çıkacak.

Yaş beklerken ödenen fazla primler de emekli aylığı hesaplamasında kullanılacak. 3 döneme ilişkin farklı Aylık Bağlama Oranları ve güncelleme katsayılarıyla emekli maaşı ortaya çıkarılmış olacak.İlk maaşların Şubat ayında yatması bekleniyor.

Bunun yanı sıra emeklilik hakkı elde edenler ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet'ten veya emeklilik işlemleri sırasında SGK'da seçebilecek. Böylece EYT'linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.

Adaylar için emeklilik başvuru zamanı da bir o kadar kritik. Yüksek maaş almak isteyenlerin elini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü emeklilik başvurusunu bu yıl bitmeden yapanların maaşları 2023’te başvuru yapanlara göre daha yüksek olacak.

Ancak kıdem tazminatında ise tam tersi bir durum söz konusu. Geçtiğimiz günlerde asgari ücrete yapılan yüzde 54,6’lık zam sonrası kıdem tazminatı tavanı artacak.

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. Yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.

En düşük emekli aylığı Temmuz’da 3.500 liraya yükseltilmişti. Yeni yılda bu rakamın da artacağı neredeyse kesinleşti. Kulislerde konuşulana göre en düşük emekli aylığının 5.000 ila 5.500 lira arasında olması bekleniyor.

Türkiye Haberleri