Aksaray'ın ismi değişti: Yeni ismi tartışma konusu oldu!

Yapay zekanın neler yapabileceğini merak eden bir sosyal medya kullanıcısı, yapay zekadan Türkiye’deki şehirlere yeni isimler vermesini istedi. Yapılan deneme sonrası yapay zeka Aksaray'ı bakın nasıl isimlendirdi. İşte detaylar...

Son yıllarda yapay zeka motorlarının kullanımı arttı. Vatandaşlar, gelişen teknoloji ile beraber yapay zekayı hem işlerinde hem de eğlence sektöründe sıklıkla kullanmaya başladı.

Yapay zekanın neler yapabileceğini merak eden bir sosyal medya kullanıcısı, yapay zekadan Türkiye’deki şehirlere yeni isimler vermesini istedi. Yapılan deneme sonrası yapay zeka Aksaray'ı ‘İlhamiye’ olarak isimlendirdi.Kimileri bu değişikliği ilginç ve yenilikçi bulurken, kimileri ise 'Aksaray' isminin korunması gerektiğini savunuyor.

Karaman'a ‘Karabel’, Konya'ya ‘Türkistan’ ismini veren yapay zeka, Aksaray’a ise ‘İlhamiye’ demeyi tercih etti. Sosyal medyada binlerce yorum ve beğeni alan paylaşım, kullanıcılar tarafından ilgi gördü.

'AKSARAY' İSMİ NEREDEN GELİYOR

Sultan II. Kılıç Arslan tarafından 1170 yılında şehir yeniden imar edilmiş ve yaptırdığı saray nedeniyle de yerleşim "Aksaray" adını almıştır.

Halk arasında dönen rivayetler ise şöyle:

“Darü'z-Zafer Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan başkent Konya dışında askeri bir üs kurmayı düşünür. Bunun için de günümüzdeki Aksaray’ı seçer. Şehri sağlam surlarla, medrese, cami, hastane, bedesten vb. kamu yapılarıyla süsler. Her zafer dönüşünde Aksaray’a uğrar, şenlikleri burada başlatır. Şehre de “Zafer Yurdu” manasında “DARÜ'Z-ZAFER” adını verir.

Şehr-i Süleha Kılıçarslan burayı o kadar çok sevmektedir ki, kötü niyetli kişilerin bu kente giremeyeceğine dair bir ferman çıkartır. Suç işleyenin hemen başı vurulacaktır. Evliya Çelebi’nin anlattığına göre bu amaçla sarayın giriş kapısının iki yanına tunçtan iki aslan heykeli yaptırır. Bunlar şehre gözcülük eder, kötü niyetli kişiler kente girdiklerinde aslanlar ağızlarından çıkardıkları alevlerle onları yakar, kül ederler. Bu yüzden iyilerin, doğruların, Salihlerin yaşadığı Aksaray’a “İyilerin yurdu” , “Salihlerin yurdu” anlamına gelen “ŞEHR-İ SÜLEHA” adı verilmiştir.

Aksaray Bir zamanlar Selçuklu sultanlarından birinin çok sevdiği kızı hastalanır. Ülkenin tüm hekimleri saraya çağrılır, ama hastalığın sebebi anlaşılamaz. Kızın “Ah Saray” sesleri odalarda yankılanmaktadır. O sırada saraya derviş kılıklı bir adam gelir. Sultandan izin alıp hastayı görür, konuşturur, nabzını dinler. Sevda kelimeleri geçtikçe kızın nabzının hızlandığını görür. Kızın kime sevdalı olduğunu, onun nerede yaşadığını öğrenir. Kız saraydan kurtulup sevdiğine kavuşamayacağını düşündükçe “Ah Saray” diye yankılanmaktadır. Derviş, sultanın huzuruna çıkar. Sultana: "Sultanım gözdenizin kurtulmasını ister misiniz?" diye sorar. Sultan: “Evet, onun yaşaması benim yaşamamdır” der. Derviş öğrendiklerini sultana anlatır, hastalığın dermanının iki sevdalının evlendirilmesi olduğunu söyler. Rivayetlere göre Sultan, delikanlıyı buldurtur, getirtir. Düğün, dernek kurulur. Bundan sonra “Ah Saray” sesleri “AKSARAY’a dönüşür."

- Nurseda İnan

Türkiye Haberleri