SPOR YATIRIMLARI ŞEHRİ BÜYÜTÜYOR

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdurrahman Şahin, kurumun faaliyetlerinden sporcu başarılarına, 5. İslami Dayanışma Oyunları’ndan Konya’da yapımı süren yatırımlara kadar bir çok konuda açıklamalar yaptı.

TANITIMA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

Abdurrahman Şahin, hali hazırdaki spor tesislerinin onarımı ve yeni yapılacak olan spor yatırımlarıyla Konya’nın tam anlamıyla spor şehir olacağını belirtti. Bu alanda şehrin Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve dünyadaki en önemli spor şehirlerinden biri haline geleceğini ifade eden Şahin, yatırımların kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

PROJELER BAŞARILARLA TAÇLANIYOR

Ağustos ayında düzenlenecek 5. İslami Dayanışma Oyunları için gerçekleştirilecek yatırımların Konya’yı ileriye götüreceğini dile getiren Şahin, “Konya, spor altyapısı oldukça kuvvetli bir şehir. Tesis sayısı, lisanslı sporcu sayısı ve alınan madalyalarla Türkiye’deki en gözde iller arasında. Konya yatırımlarla geleceğe hazırlanıyor” diye konuştu.

Konya, Türkiye’ye örnek bir spor şehri

Konya Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdurrahman Şahin, Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtlayarak Konya merkezde ve ilçelerdeki spor yatırımları, müsabakalar ve aktiviteler hakkında bilgiler verdi.

Konya’daki yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?

Gençlik ve Spor Bakanlığımız 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı hakkında Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Gençlik ve Spor Bakanlığı Bölümünün 202. Maddesiyle ortak yükümler bölümünün 508. ve 509. Maddelerine dayanılarak hazırlanan Taşra teşkilatının kuruluşu, görevleri çalışma usul ve esasları hakkındaki yönergeyle de teşkilat şeması oluşmuş oldu. Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz daha önce spor ve gençlik alanında hizmet yürütmekteyken 2019’daki 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yurt hizmetleri de gençlik ve spor ile birleşerek Gençlik Spor İl Müdürlüğü çatısı altında 3 ayrı alanda hizmet sunumuna başladı. 31 ilçede ilçe müdürlüklerimiz mevcut. İlçelerde bulunan yurt ve gençlik merkezleri ilçe müdürlüklerine bağlı olarak bütün resmi iş ve işlemlerini ilçe müdürlüğü üzerinden kaymakamlık kanalıyla hizmet sunumunu gerçekleştiriyorlar. Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak toplamda ilçeler dahil 2 bin 60 personele sahibiz. Bu sayılar içerisinde 128 antrenör, 9 cankurtaran var. Antrenörlerimizde 31 tanesi ilçelerde görev yapıyor. Şu an il olarak 299 kulüp sayımız var. 138 bin 820 lisanslı sporcu sayısı ve 11 bin 219’da faal lisanslı sporcu sayımız mevcut. Bakanlığımızın yüzde 100 eğitim bursuyla okullara yerleşen 16 tane milli sporcumuz özel okullara yerleşti.

Konya’da şu anda size bağlı olarak çalışan kaç tane tesis var?

Gençlik Spor İl Müdürlüğü olarak spor tesisleri, gençlik merkezleri, yurt tesisleri dahil 170 tane tesisimiz var. 1 stadyum, 26 sentetik futbol sahası, 16 çim futbol sahası, 33 toprak futbol sahası, 1 ampute futbol sahası, 27 spor salonu, 1 jimnastik salonu, 1 atletizm sahası, 1 hokey sahası, 3 atış poligonu, 1 drag pisti, 2 yüzme havuzu, 1 atlı rehabilitasyon merkezi, 3 tenis kort, 31 yurt, 17 gençlik merkezi, 2 kamp tesisi, 1 izci evimiz var.

Yeni spor tesisleri yatırımlarında son durum nedir?

Konya Olimpik Havuz %98, Dutlukır Spor Vadisi diyerek adlandırdığımız Veledromun yanında bulunan Konya Meram Spor Kompleksi ve Kamp Eğitim Antrenman ve Spor Salonu %98, Konya Selçuklu Yarı Olimpik Havuz %80, Selçuk Üniversitesi Kampüsü içerisinde 2 bin kişilik erkek yurdu %98, Konya atletizm pisti ve tribün yapımı %98, Karapınar’da 500 seyircili spor salonu %70, Konya Veledromu %85 ve Ereğli’de bin 500 seyircili spor salonu %50 seviyesinde. Yatırımlar en kısa zamanda hem ilimiz hem de dünya sporcularının hizmetlerine sunulacak.

Ulusal turnuvalarda başarı durumunuz nedir?

2021 yılında 126 ulusal faaliyet gerçekleştirmiştik, bu yıl daha Mayıs ayındayız 86 faaliyet yaptık. Yılsonuna kadar artacaktır. Geçen yıl toplamda bin 554 il faaliyeti yaparken bu yıl daha Mayıs ayındayız bu sayı bin 319. Geçen yılın 12 ayını yakaladık. Uluslararası dereceler baktığımız zaman geçen yıl 140 tane toplamda uluslararası derece elde etmiştik. Bu yıl 23 uluslararası madalyanın sahibi olduk. Ulusal dereceler bakıldığı zaman 2021’de; 190 altın 159 gümüş, 148 bronz madalya sahibi olduk. 2022’de 203 altın, 135 gümüş, 173 bronz madalya. Daha Mayıs ayındayız. Çok bereketli bir yıl geçirdik. Ulusal liglerde mücadele eden 48 tane Konya takımız var. 8 Süper Lig, 9 1.Lig, 16 2.Lig, 1 3.lig, 10 Bölgesel Lig, 2 Ümitler Ligi, 2 tanede Yıldızlar Ligi’nde mücadele ediyoruz.

Okul sporlarındaki başarı durumunuz nedir?

Okul sporlarındaki lisanslı sporcu sayımız şu an itibariyle 14 bin 348. Bugüne kadar okul sporları olarak 10 tane ulusal, bin 252 tanede il faaliyeti düzenledik. Okul sporlarında 2021-2022 eğitim öğreğim yılında şu ana kadar 93 altın, 54 gümüş, 74 bronz madalya kazandık.

Yaz Spor Okullarında Konya ne durumda?

Eski adıyla Yaz Spor Okulları, yeni ismiyle Gençlik Spor Bakanlığı Spor Okulları olarak geçtiğimiz yaz 20 branşta okul açtık. Bu yılda spor okulları branşlarımızı açacağız. Yüzme Bilmeyen Kalmasın projesinde şu ana kadar 30 bin 735 öğrencimiz var yıl sonuna kadar 60 bin hedefimiz var. 

Erasmus projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün tarihinde bir ilki başardık. Erasmus 2021 proje başvurusu. 3 tane proje ile başvuruda bulunduk. Çevreci ve Dijital Kitap Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Dijital ve Çevreci Gençlik Çalışmaları ve Dijital Kitaplar Her Yerde projelerine başvuruda bulunduk. Dijital Kitaplar Her Yerde isimli projemiz kabul gördü. 195 bin 370 Euro karşılığında sözleşmeyi imzaladık. 8 ülkeyi kapsıyor.

Şehirde spor yapmayan kimse kalmayacak

İl Müdürlüğü olarak Konya’da spor yapmayan insan kalmayacak mottosuyla projeler geliştirdiklerini ifade eden Abdurrahman Şahin, şehirde 7’de 70’e herkese uygun bir spor aktivitesinin bulunduğunu, Konya’yı ilçeleriyle beraber tamamen spor şehri haline getirdiklerini söyledi.

Konya Yarı Maratonu, 10 km koşusu ve Halk Koşusunun şehre etkileri nasıl olacaktır?

Bu organizasyonun bu yıl ilkini gerçekleştiriyoruz. Her yıl rutin hale getirmek istiyoruz. Seneye belki de Tam Maraton olarak düzenleyeceğiz. 21 km, 10 km ve halk koşusu olarak 3 etapta düzenleyeceğiz. Halk koşusuna katılım ücretsizdir. Diğer iki koşuya katılım ücretli olacak. Bütün geliri SOBE Vakfı’na bağışlayacağız. Halk koşuşana büyük katkı bekliyoruz. İlçelerimizden de büyük katkılar bekliyoruz. O gün tam anlamıyla spor şehri olacağız.

15-21 Mayıs Gençlik Haftası’nda ne gibi organizasyonlar yapılacak?

Bu yıl 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. Yılını aynı zamanda Gençlik Haftamızın da 40. yılını kutlayacağız. Gençlik ve spor birimlerimiz, büyükşehir belediyemiz, üniversitemizin ortaklaşa organizasyonları olacak. Çok yoğun bir kutlama haftasını olacak. Çok güçlü şekilde kutlayacağız. Bu etkinlikler kapsamında Konya Yarı Maratonu, 10 km koşusu, halk koşusu, konser etkinliği, sosyal medyadan sosyal meydana projesi, güreş, wushu, bilardo, müsabakaları, bağımsızlıklar mücadele gençlik festivali, genç heklatlon geç fikir programı, Türk Devleri Teşkilatı Çok Taraflı Gençlik Değişim Programı, genç gönüllüler bisiklet etkinliği, gençlerle sinema etkinliği, boks, dart, bösse eskrim, satranç müsabakaları, müzik dinletileri, şehitlik dinletileri, kültür gezileri, doğa yürüyüşü, tiyatro organizasyonları düzenleyeceğiz.

5. İslami Dayanışma Oyunları için hazırlıklar ne durumda?

2022 yılı içinde Konya’mız çok önemli bir organizasyona imza atacak. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Konya’mıza verilen 5. İslami Dayanışma Oyunları 9-18 Ağustos’ta ilimizde gerçekleşecek. En güzel şekilde ev sahipliğini yapacağız. Bu organizasyon ile Konya’mız birçok eksik spor tesisini giderecek ve mevcut tesislerde bakım ve onarımını yaparak bu tesisler modernleşecek. Konya şuanda 2022 İslam Ülkeleri Spor Başkenti ve buna ek olarak 2023 Dünya Spor Başkenti olarak tarihteki yerini alacaktır.  Bu organizasyon Konya ve Türkiye spor tarihinin en önemli organizasyonudur. İlimize çok büyük katkılar sunacaktır. Oyunlara 24 branşta yaklaşık 56 üye ülke katılım gösterecek. 5 bine yakına sporcu kafilesi şehre gelecek. İlimiz tarihi, ekonomik ve kültürel açından büyük atılımlar yapacaktır. Bütün organlarımızla oyunlara destek veriyoruz.

Konya’da gerçekleştirdiğiniz projeler hakkında bilgi verir misiniz?

İlimizde Türkiye Hazırlık Merkezi 2014 yılında başladı. Milli sporcuların antrenörlerin nezaretinde olimpiyat oyunlarına daha iyi hazırlanması için düzenlenen spor projesidir. Aynı zamanda bu projenin mimarı Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan’dır. Konya’da TOHM projesi 7 branşta atıcılık, atletizm, bisiklet, halter, judo, tekvando ve jimnastik. Toplam 68 sporcumuz bulunmakta. Konya Sporcu Eğitim Merkezimizde de 5 branşta eğitimlere devam ediyoruz. 68 sporcu ve 11 antrenörlerimiz var. Sportif Yetenek Taraması projesiyle bugüne kadar 63 bin öğrencimizin taramasını yaptık. Bu taramalar sonunda bin 300 öğrenci ilgili branşalara yönlendirildi. Bu yılda 120 öğrencinin taraması yapılması gerekiyor. Bu çalışmalara devam ediyoruz. Akşehir 10, Cihanbeyli 15, Kulu’ya da 2 tane pota sözleşmesi yapıldı. Bunlarda ilçelere kazandırıldı. Bugüne kadar 46 bin 142 vatandaşımız Koşabiliyorken Koş projesinden faydalandı. Mutlu Çarşamba projesiyse her Çarşamba günü engelli çocuklarımız evlerinden aşınıp, antrenörler refakatinde o günü sporla, sosyallikle tamamlıyor. Büyükşehir Belediyemiz ile yürüttüğümüz Spor Konya projesiyle 28 ilçede toplamda 22 branşla hizmet sunumu gerçekleştirdik. Konya Büyükşehir Belediye, Gençlik Spor, Milli Eğitim işbirliğiyle ilçelerimizdeki gençlerin hizmetine sunduk. Kış spor okullarında 6 bin 545 yaz spor okullarıyla 6 bin 512 gencimize ulaştık.

Son olarak eklemek istedikleriniz.

Sayın Valimizin Başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanımız, merkez belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, amatör spor kulüplerimizle birlikte çok güzel bir iletişimimiz var. Güçlerimiz birleştirdik ve birlikte hareket ediyoruz. Üst tarafta çok iyi ve çok güçlü koordinasyon var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, Gençlik ve Spor Bakanlığı Dr. Muharrem Mehmet Kasapoğlu’na, Valimiz Vahdettin Özkan’a, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a, ilçe kaymakamlarımıza, merkez ilçe ve taşralardaki ilçe belediye başkanlarımıza, Konya’daki diğer bakanlık il müdürlüklerine ve Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan’a, spor kulüplerine, spor kulüp başkanlarımızı, çalışma arkadaşlarıma, antrenörlerimize, sporcularımıza sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. 

Spor Haberleri