Alt yapılardaki kaliteyi çok yukarılara taşıdık

Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Ay, Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı.

Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Ay, Spor Müdürümüz Halil Yılmazer’in sorularını yanıtladı. Konya’da çok ciddi spor altyapısı olduğunu ve amatör sporlarda gelen başarılarının bunun göstergesi olduğunu ifade eden Başkan Remzi Ay, yapımı devam eden tesislerin bitmesiyle daha modern tesislerde antrenman yapacak sporcuların çok daha başarılı olacağını ifade etti.

1998’den bu yana neleri değiştirdiniz?

1998 yılında göreve geldiğimizde ilk önce tüm kulüplerimizle beraber müsabakalarda fair-play anlayışı ile yola çıktık. En önem verdiğimiz konulardan birisi centilmenliktir. Galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet sporun içinde olan şeyler. Yöneticinin, taraftarın ve sporcunun bunun bilincinde olması gerekiyor. Dünya’da mağlup olmayan bir takım yoktur. Bu bir oyundur. Yeneceğiz, yenileceğiz, şampiyon olacağız, küme de düşeceğiz. Bu olayları her kulüp tadıyor. Burada bizlerin amacı gençlerimize ahlaklı sporcu, centilmen sporcu ve ileride çok iyi bir insan olma bunları aşılamaya çalışacağız.

Konya amatör futbolunda neleri değiştirdiniz?

Alt yapı yaş gruplarında U13, 14, 15, 16, 17, 18, 1. Amatör, Süper Amatör Küme ve Bölgesel Amatör Lig(BAL) kaliteyi arttırmak için gerçekten uğraş içerisindeyiz. Play-off sistemini getirdik ve kaliteyi arttırdık. Bu kalitenin artmasıyla takımlarımızdaki oyunculara talipler gelmeye başladı. Gençlerbirliği ve Ankaragücü’nden yetkililer Konya’ya gelip 1.Amatör ve Süper Amatör play-off maçlarının takip ettiler. 15-16 yaşındaki oyunculara teklifler var. Konyaspor Akademi’de takipte.  Daha önce Meram Kara Kartallar Türkiye Şampiyonu oldu. Bu yılda ilk kademede Kasırgaspor ve Selçuklu Belediyespor finallere kaldı. Kasırgaspor elendi, Selçuklu Belediyespor yoluna devam ediyor. Bizler gençlerin önüne açıp, hem eğitim vermek hem antrenör kalitesini arttırmak hem de sporcuların daha iyi çalışabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz.

Konya’daki tesisleşme konusunda neler düşünüyorsunuz?

Konya’da tesis sıkıntısı yok. Tüm Türkiye’yi geziyorum. Konya’daki tesisleşme diğer illerde yok. Buna Anakara’da dahil. Saha çalışmalarına devam ediyorlar. Konya büyük bir şehir. Çok geniş bir alana yayılmış durumdayız. Karatay’da Saraçoğlu tesisleri var. Muazzam. Futbol tesislerinin yanında atıcılık, atletizm, çim hokeyi sahalarıyla çok güzel bir tesis. Ballan Stadyumu, Muharrem Samur, Dumlupınar, Cumhuriyet sahalarıyla şehrin her bölgesinde sahalarımız var. Kulüplerimizi o sahalara yerleştirdik. Sahalarımızda da zemin değişiklikleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Selçuklu Belediyesi sahamızın dış zemini yenileniyor. Bu sene yine Muharrem Samur’u, Dumlupınar sahalarının zeminlerini değiştirmek istiyoruz. Tesislerimizi bu şekilde güncelliyoruz. Bu hususta başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a ardından merkez ilçe belediye başkanlarımız Ahmet Pekyatırmacı’ya, Hasan Kılca’ya ve Mustafa Kavuş’a teşekkür ediyorum.

Taşra ’da tesisleşme sıkıntısı var mı?

İlçelerde de tesis yatırımları tüm hızıyla sürüyor. Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyemiz tüm ilçeleri sahalarda donattı. Her yıl sezon başında tüm takımlara malzeme desteği veriliyor. Spor Hizmetleri Genel Müdürümüz Mehmet Baykan Bey göreve geldiğinde 27 ilçemizi sentetik saha ilçe buluşturduk. Futbol sahasıyla ilgili hiçbir sıkıntı yok. İlçelerde yüzme havuzları, gençlik merkezleri Konya’da tüm aktifliği ile çalışıyor.

Gelecek yıl BAL’da nasıl bir Konya olacak?

Bu yıl Kara Kartallar BAL’a yükseldi. Sarayönü Belediyespor’umuz maalesef Karaman’da kaybettive yoluna BAL’da devam edecek. Havzanspor ve Çatalhöyük Çumra Belediyespor play-out maçı oynadı Çumra takımı BAL’da yoluna devam etti. Yine Ereğli Belediyespor BAL’da mücadele edecek. Akşehirspor küme düştü ve Süper Amatör’de mücadele edecek.

Yılın fair-play olayı nedir?

Bu yılın fair-play olayı Havzanspor ve Çatalhöyük Çumra Belediyespor play-out maçıdır. Tüm illerimizde baraj maçlarında sorunlar yaşanırken bu maçta hiçbir sorun olmadı. Taraftarlar, hakem ve sporcular örnek davranış sergilediler. 1 yılın emeği olan karşılaşmada 120 dakika sürdü. Maç bitti ardından futbolcular birbirlerini tebrik etti. Kazanan takım kaybeden takımı teselli etti. Kucaklaştılar. Bu karşılaşmadaki olayları tüm Konya’ya yaymak istiyoruz.

Taraftarlar için bir tavsiyeniz var mı ?

Taraftarında kendisini geliştirmesi ve eğitmesi gerektiğine inanıyorum. Sonuçta kuralları belli olan bir oyundur futbol. Bir pozisyon ofsayt ise ofsayttır, faul ise fauldür. Kendi takımınız ofsayta takıldı diyerek sanki ofsayt yokmuşçasına itiraz etmek, hakeme bağırmak, ortamı germek doğru bir yaklaşım asla değil. Oyun ve pozisyon bilincini yakalamamız gerekiyor.

Konyaspor büyük bir çınar

Konyaspor’un bu seneki performansını ve alt yapısı hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Remzi Ay, Konyaspor’un mevcut yapılanmasını daha fazla geliştirerek bulunduğu yerde kalıcı olması gerektiğini ifade etti.

Konyaspor’un bu seneki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konyaspor’u canı gönülden tebrik ediyorum. Mütevazı kadrosuyla, bu yapıyla çok iyi işler yapıtılar. Başkanımız Fatih Özgökçen, Teknik Direktörümüz İlhan Palut ve futbolcularımızı tebrik ediyorum. Ahmet Çalık kardeşimizi kaybettik ve bir travma yaşadık. Mükemmel bir sporcu, mükemmel bir insanı kaybettik. Konyaspor o dönemde Trabzonspor’u zorlayabilecekken bir geçiş dönemi yaşadı. Konyaspor’un Avrupa kupalarında mücadele etmesi spor başkenti Konya’da gerçekten muazzam bir olay. Daha öncede yaşamıştık. Tekrar yaşayacağız. Çaykur Rizespor maçında VAR’ın olduğu bir yerde ofsayt olan bir pozisyonda golün geçerli sayılması akıl alır bir olay değil. En kritik maçlardan biriydi. VAR’ın olduğu bir yerde böyle bir hata kabul edilemez. O çizginin çekilmemesine anlam veremedik. Maç sonunda Rahmanovic’in maç sonu yaşadıklarını da kabul etmiyoruz.

Konyaspor’un 100. Yılı için neler söylemek istersiniz?

Konyaspor büyük bir çınar. 1922’den beri devam eden süreçte bugüne gelen devasa bir kulüp. Alt yapısıyla, tesisleriyle son 10 yıldır büyük bir yol kaydetti. Alt yapıda bir kolej havası var. Kurumsallaşma alanında çok ciddi adımlar atıldı. Türkiye’de sayılı kulüplerinden biri. Yeni tesislerle daha başarılı, daha istikrarlı olacaktır. Konyaspor’un ilk 8’de yer almayı süreklilik haline getirmesi gerekiyor. Tabii yapılanmayı ona göre yapmak gerekir. Gelecek yıl 3 kulvarda mücadele edeceğiz. Zor bir sezon olacak. Önümüzde bununla ilgili örnekler var. Doğru yapılanmayla başarı sürekliliğini sağlayabiliriz. Son iki yılki olayların ardından bu yıl güle oynaya maçlar izledik ve maçlar kazandık.

Konyaspor alt yapısını takip ediyor musunuz?

Konya’da çok fazla yetenekli oyuncu var. Konyaspor Akademi takımı birçok kategoride lider. Her yaş grubunda liderliğe oynayan bir yapılanma var. Her yaş kategorine milli takıma oyuncu gönderen bir şehir haline geldik. Deniz, Mevlana, Abdülsamet, Deniz, Mehmet bunların hepsi potansiyeli olan futbolcular. Gelecekte isimlerini çok daha fazla duyacağımıza inanıyorum. Amir Belki Konyaspor altyapısı değil ama tüm gelişimini Konyaspor’da tamamladı ve burada oyunu zirveye ulaştı. Amir’in gelişimini tüm sporcularımız takip etmeli. Kendisi mükemmel bir gelişim gösterdi. Şu anda 8-10 Milyon £ bonservis bedeli söylentileri geliyor. Kendisi aynı zamanda çok ahlaklı ve saygılı. Örnek bir sporcu. Keza Abdülkerim Bardakçı’da bunlardan biri. Alt liglere kiraya gitti, orada kendini geliştirdi. Konyaspor’a döndü kaptan oldu şimdi Avrupa kulüpleri onun peşinde. Çalışan ve gelişenin önü daima açıktır. 

Oyuncular Avrupa’ya ne için gidiyor?

Çalışmayı seven bir millet değiliz maalesef. Bu çocuklarımız ve gençlerimizde de var. Cengiz, Ozan, Merih, Çağlar, Enes bu oyunlarımız çok çalıştılar ve bulundukları yere ulaştılar. Alt yapılardaki oyuncular bu sporcuları örnek almalı. Antrenörlerimizde Merih’in, Cengiz’in antrenörlerini örnek almalı. Buradaki kilit olay; çalışmak, çalışmak, çalışmak. Gerekli yeteneğimiz var ancak yeteri kadar çalışmıyoruz. Çalıştığımız zaman uluslararası oyuncu çıkartabiliyoruz.

Konya’da düzenlenecek İslam Oyunları için neler söylemek istersiniz?

Konya’da İslam Oyunlarını gerçekleştireceğiz. Konya’ya yakışır şekilde bir organizasyon yapacağız. Bisiklet sporu açısında çok fazla öneme sahip olan Velodrom Konya’ya değer katacaktır. Türk ve Avrupa bisikletine katkı sunacaktır. Dutlu Kır Spor Vadisi de Konya’ya çok ciddi değer katacak. Oradaki amatör branşlardaki spor salonları ile sporcularımız çok daha iyi başarılar ulaşman için çalışmalar yapacaklar. Bununla ilgili de bir Hatıra Ormanı oluşturduk, çok mutluyuz.

1922 Konyaspor’un küme düşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karatay Termal 1922 Konyaspor’un küme düşmesine çok fazla üzüldük. Bu ligin gediklilerinden biriydik. TFF 2.lig’i proje ligine dönüşmüş durumda. Takımlar devasa paralar harcayarak kadro kuruyorlar. Süer Lig kalitesindeki oyunlar buralarda çok daha fazla para almak için tercih ediyorlar. Çok fazla yarışmacı takımlar var. Konyaspor gibi pilot takımların orada mücadeleci oyun oynaması ve oyuncu yetiştirmesi zor. Oyuncular orada eziliyorlar. 3.Lig’de iyi yapılanma ile daha başarılı olabilir. Hem yetenekli sporcuları transfer edip hem de U19’daki sporcularla çok iyi işler yapabiliriz. Buradan A Takıma oyuncu yetiştirebiliriz.

Röportaj: HALİL YILMAZER 

Spor Haberleri