Zihinsel ve Duygusal Sağlığın Vazgeçilmezi: Uyku

Günümüzde hızla değişen yaşam koşulları, teknolojik gelişmeler ve artan iş temposu, pek çok kişiyi uykusuzluğa sürüklemekte. Ancak, birçok insan uykunun sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığımız için de vazgeçilmez bir...

Günümüzde hızla değişen yaşam koşulları, teknolojik gelişmeler ve artan iş temposu, pek çok kişiyi uykusuzluğa sürüklemekte. Ancak, birçok insan uykunun sadece dinlenmek için değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığımız için de vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu bilmemektedir. Kalite ve sağlıklı bir uyku için neler gerekli? Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi psikologlarından Psikolog Zehra Can sizler için açıkladı.

İyi bir uykunun yaşam kalitesini arttırdığını söyleyen Eflatun Sağlıklı Yaşam Merkezi psikologlarından Psikolog Zehra Can, “Uyku zihinsel performansımızın temelini oluşturur. Beyin fonksiyonlarını iyileştirici bir etkisi vardır. Uyku sırasında bilgi işleme, öğrenme, hafıza güçlenmesi gibi zihinsel süreçler gerçekleşir. İyi bir gece uykusu, bilişsel fonksiyonları artırarak daha yaratıcı düşünce süreçlerine ve problem çözme yeteneğine katkı sağlar. Uyku aynı zamanda duygusal dengemizin anahtarıdır. Duygusal sağlığımız üzerinde de derin bir etkiye sahiptir. Uykusuzluk, stres, anksiyete ve duygudurum bozukluklarının riskini artırabilir. Düzenli ve yeterli uyku almak, duygusal dengeyi korumada kritik bir rol oynar. Uyku, gün içinde karşılaşılan zorluklarla baş etme yeteneğini güçlendirir ve genel yaşam kalitesini artırır” dedi.

UYUMADAN ÖNCE TEKNOLOJİK CİHAZLARDAN UZAK DURULMALI

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için uyku saatlerin düzenlenmesi gerektiğini açıklayan Can, “Her gün aynı saatte uyumak veya uyku süresini sabit tutmak biyolojik saatin düzenli olmasına yardımcı olur. Uyku düzeniniz kadar önemli olan bir başka faktör ise uyuduğunuz ortamdır. Karanlık, sessiz ve rahat bir uyuma ortamı oluşturmak, kaliteli uykuyu destekler. Ayrıca uyuduğunuz odanın düzenli havalandırılması uyku kalitenizi etkiler. Son dönemlerde akıllı telefonların fazlaca uyaran sunması ile ekran karşısında geçirilen süre artmakta. Pek çok birey özellikle uyku öncesinde telefonla vakit geçirdiklerini bildiriyor. Yatmadan önce telefona bakmanın uykularını getirdiğine inananların sayısı da oldukça fazla. Halbuki mavi ışık dediğimiz ekranların, uyku hormonumuz olan melatonin salgılanmasını engellediği biliniyor. Bu sebeple yatmadan önce telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazlardan uzak durmak gerekiyor. Böylelikle melatonin üretimini artırarak uykuya geçişinizi kolaylaştırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI UYKU İÇİN EGZERSİZ ÖNEMLİ

Uyku için önemli bir diğer faktör ise düzenli egzersiz olduğunu ifade eden Zehra Can, “Fiziksel aktivite, uyku düzenini düzenleyerek kaliteli bir uykuya katkı sağlar. Özellikle uyumadan önce egzersiz yapmayı tercih edenler için hafif tempolu yürüyüşler ve yoga oldukça iyi bir seçim olacaktır. Sonuç olarak; uykusuzluk, modern yaşamın kaçınılmaz bir parçası gibi görünse de uyku kalitesine verilen önemle bu sorunun üstesinden gelinebilir. Bireylerin zihinsel ve duygusal sağlıklarını korumak adına düzenli ve yeterli uyku almaları gerekir. Unutmayalım ki, iyi bir uyku, daha sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşamın temelini oluşturur. Eğer uyku problemlerine sahipseniz bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı. -Buse Aşcı

Sağlık Haberleri