Vücudu koruyor, hem özü hem pekmezi yok satıyor!

Bol miktarda lif, vitamin ve mineral içeriğiyle bağışıklık sistemine sağladığı yararlarla vücudu koruyan karadut, hangi hastalıklara iyi geliyor? Karadut özü nasıl hazırlanır? Faydaları nedir? İşte detaylar…

Karadut özünün faydalarını ve kullanım alanlarını Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlatan Meryem Çalışkan, karadutun göz sağlığına birebir olduğunun altını çizdi. Çalışkan, “Karadut vücut direncine iyi geliyor. Ağız yaralarını iyileştirmesiyle biliniyor. Özellikle çocuklarda pamukçuk için tercih ediliyor. Biz pekmezini ve karadut özünü hazırlıyoruz. İkisini de alan müşterilerimiz var. Fiyatları da çok uygun. 750 gramı 120 TL” diye konuştu.

Ağız yaralarına iyi gelmesiyle bilinen karadutun reçel, şerbet, şurup, pekmez ve marmelat gibi birçok şekilde hazırlanabileceğini söyleyen Meryem Çalışkan, “Biz karadutun hem pekmezini yapıyoruz hem de karadut özünü hazırlıyoruz. Karadutları topladıktan sonra güzelce yıkıyoruz. Süzgeçten geçirip temiz olduğundan emin olduktan sonra tencereye alıyoruz. Ölçüye göre su, limon ve şeker ilave ediyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Koyulaşan karadutları kabına alarak kullanıma hazır hale getiriyoruz. Karadut özü suyla karıştırılarak tüketiliyor” ifadelerini kullandı.

Öksürüğe ve bağışıklığa iyi gelen karadut özünün faydaları ise şöyle:

Karadut özü göz sağlığı üzerinde yardımcıdır.

Boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucudur.

Kemikleri güçlendirir.

Cildin yenilenmesine katkı sağlar.

Kabızlık ve mide sorunlarına iyi gelir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Sindirim sistemini düzenler.

Uyku sorunlarına iyi gelir.

Vücuttaki toksinler, arındırır.

Kalp ve damar sağlığını korur.

-Büşra GÜLTAŞ

Sağlık Haberleri