Virüsler Bu Kış Da Ezber Bozmadı! Influenza, Covıd-19, RSV…

Havanın soğumasıyla birlikte her zaman olduğu gibi virüsler de harekete geçiyor. Son günlerde özellikle grip vakalarında artış gözleniyor. Uzmanlar artışın ocak ve şubat aylarında da süreceğine dikkat çekiyor.

Soğuk havalarla birlikte artışa geçen üst solunum yolu enfeksiyonları her yaştan insanda görülmeye devam ediyor. Kimileri bu rahatsızlıkları hafif atlatırken kimilerinde; özellikle de risk grubundaki kişilerde riskli ve ağır seyrediyor. Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, son haftalarda artış görülen üst solunum yolu hastalıklarını, belirtilerini ve korunma yollarını açıkladı.

İNFLUENZA VAKASI ARTTI!

İnfluenza, yani halk arasında kullanılan adıyla grip yine artış konusunda ilk sırada yer alıyor. Nitekim Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan’ın sözleri de bunu doğrular nitelikte: “Covid-19 sürecinde aldığımız korunma tedbirlerinin, son zamanlarda yerini normalleşmeye bırakarak daha da azaldığını görüyoruz. Aslına bakarsanız, biz bu salgını Covid-19 döneminde maske kullanımından ötürü çok yaşamamıştık. Fakat maske kullanımının azalması ve sosyal mesafenin eskisi kadar korunmaması sebebiyle influenza ve soğuk algınlığı vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Son zamanlara baktığımızda, hastalarımızın büyük çoğunluğu burun akıntısı, yüksek ateş ve öksürük şikayetleriyle geliyor. Bu durum hem acillerde hem de polikliniklerde söz konusu diyebilirim. Her yaş grubunun bu şikayetlere dahil olduğunu ifade edebiliriz.”

‘MEVSİMSEL SALGIN YAŞANIYOR’

Mevsimsel salgın süreci yaşandığının altını çizen Dr. Doğaç Uğurcan, “Mevsimsel salgın olarak adlandıracağımız bu durum, her yıl farklı virüslerin etkisi ile meydana geliyor. Bu yıl da özellikle influenza, RSV, Covid-19’un farklı varyantları bu hastalıklara sebep olabilir. Çocuk yaş grubunda ise RSV biraz artış gösterdi. Yine özellikle kreş, okul ortamında boğaz iltihabı gibi vakalarda biraz artış var. O da şiddetli boğaz ağrısı ve ateşle seyrediyor. Her boğaz ağrısı yaşayan ya da ateşi yükselen kişiye bakarak, halk arasındaki “Domuz gribi artışı var” söylentilerine inanmak doğru değildir. Bu kişilerde uygun testler yapılarak hastalığın teşhisinin konulması gerekir. Gripte yaklaşık 39 derece ateş, yaygın kas ve eklem ağrıları, şiddetli baş ağrıları olabilir. Hastalarda uzun süren semptomlar yerini bronşite ya da zatürre gibi hastalıklara bırakabiliyor” ifadelerini kullandı.

Medicana Konya Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, son olarak şu sözlere yer verdi; “Hastalarımız risk grubunda değiller ise öncelikle evde bir iki gün istirahat ederek bu hastalıkları atlatabilirler. Ancak bunun sonucunda geçmeyen bir durum ile karşı karşıya kalıyorlarsa, yetkili kurumlara ve hekimlere tıbbi destek için başvurmaları gerekir. Özellikle hastalara verilen ilaçların hekim kontrolünde kullanılması ve antibiyotik ilaçların doktor tavsiyesi dışında kullanılmaması gerekir. Bunun yanı sıra, hastalık sürecinde beslenmelerine dikkat etmeleri ve takviye gıda olarak satışa sürülen ilaç formunda olan takviyeleri doktor kontrolü dışında kullanmamaları gerekir.”

Sağlık Haberleri