Türkülere konu olan o bitki sizi tüm kış koruyacak!

Anadolumuzun değerli hazinesi şifalı bitki tarihte birçok kültürde tıbbi amaçlar için kullanıma sahiptir. Kışın öksürüklerinizi ve boğaz ağrılarınızı bıçak gibi kesecek olan o bitkiyi mutfağınızdan eksik etmeyin.

çerdiği polisakkaritler sayesinde öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıklarında yatıştırıcı etkisi ile ön plana çıkar. Ayrıca sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı gibi birçok alanda faydaları bulunur. Ebegümeci bitkisi, dekoratif bir bitki olarak da kullanıldığı için bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir.

EBEGÜMECİ OTU FAYDALARI NELERDİR?

Ebegümeci otu, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte tıbbi amaçlar için kullanılan bir bitkidir ve birçok faydası vardır. Sağlık açısından önemli olan ebegümeci faydaları şöyle sıralanabilir:

SOLUNUM SİSTEMİ: Ebegümeci yaprakları, öksürük ve bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Yapraklarından yapılan çay, bal veya limonla birlikte tüketildiğinde semptomların azaltılmasına yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ: Ebegümeci yaprakları, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan A, C ve K vitaminleri gibi antioksidan özellikleri bulunan vitaminler açısından zengindir.

SİNDİRİM SİSTEMİ: Ebegümeci otu, lif açısından zengin olduğu için sindirim sağlığını destekler. Ayrıca yapraklarından yapılan çay, mide bulantısı ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.

KALP SAĞLIĞI: Ebegümeci bitkisi, kalp sağlığına faydalı olan magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir.

ANTİİNFLAMATUAR: Ebegümeci yaprakları, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu için eklem ağrısı, artrit (eklem iltihabı) ve diğer inflamatuar ağrılı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir.

ANTİOKSİDAN: Ebegümeci yaprakları, antioksidan özelliklere sahiptir ve serbest radikallerin vücuda hasar vermesini önlemeye yardımcı olur. Böylece başta kanser olmak üzere bazı önemli hastalıkların önlenmesinde olumlu katkısı bulunur.

RAHATLATICI: Ebegümeci bitkisinin esansiyel yağı sebebiyle rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi bulunur. Böylece rahat uyumaya, stres ve kaygı bozukluğunu gidermeye yardımcı olur.

Ebegümeci bitkisi, kullanılmadan önce mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir. Ayrıca ebegümecine alerjisi olan kişilerin kullanmaması önerilir.

EBEGÜMECİ OTU NASIL KULLANILIR?

EBEGÜMECİ BİTKİSİ; gıda maddesi olarak yemeklere katılır, tıbbi amaçla çayı, ekstresi kullanılır. Bitkinin kozmetik alanında da kullanımları bulunur ve bahçelerde süs bitkisi olarak da tercih edilir. Ebegümeci otunun farklı şekillerdeki kullanımları şöyle listelenebilir:

ÇAY: Ebegümeci bitkisinin yaprakları veya çiçekleri, çay olarak demlenerek tüketilebilir. Ebegümeci çayı; özellikle öksürük, boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmede faydalıdır.

TENTÜR: Ebegümeci bitkisi tentürü, bitkinin özütünün alkolle karıştırılması ile elde edilir. Tentür, özellikle bağırsakları çalıştırmak ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için kullanılabilir.

EKSTRE: Ebegümeci bitkisinin özütü (ekstresi), etanol veya su bazlı çözücüler kullanılarak hazırlanabilir. Ebegümeci ekstresi; solunum yolu rahatsızlıklarının yanı sıra mide ülseri, kabızlık ve ishal gibi diğer sağlık sorunlarının tedavisinde de yardımcı olur.

YAĞ: Ebegümeci yağı, bitkinin tohumlarından, mekanik presleme yöntemiyle veya solvent kullanarak yapılabilen bir ekstraksiyon işlemi ile elde edilebilir.

Sağlık Haberleri