Mevsimsel Beslenmek Neden Önemli? Hangi Sebzeler Kışın Tüketilir? İşte Detaylar…

Gelişen teknoloji şartlarının gıda sektöründe yol açabileceği zararlara değinen Diyetisyen Hatice Altuntaş, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi gerektiğini ve kışın bağışıklığı kuvvetlendirecek gıdaları Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Son günlerde sağlıklı beslenme kurallarına uymak kadar sağlıklı meyve ve sebzeleri bulmak da önemli hale geldi. Tüketim aralığı değişen gıdalarla ilgili Konya’nın Sesi Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Diyetisyen Hatice Altuntaş, “Günümüzde gelişen teknoloji nedeniyle bütün meyve ve sebzeleri her mevsimde manavlarda, pazarlarda, marketlerde görür olduk. Gıda işleme teknikleri ve doğal tarım kaynaklarının değişmesi hangi sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bizlere unutturmuş durumda. Mevsime uygun beslenmek gereksinim karşılama ve dış etmenlerden kaynaklanabilecek tehlikeleri en aza indirgemek adına oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

Mevsimi olmayan meyve ve sebzelerin hormonlu olduğunun altını çizen Altuntaş, “Mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzeler için akla hormonlama ve ziraai ilaçlar gelmelidir. Artık her daim her sebze, meyveyi raflarda görüyor ve kolayca ulaşabiliyoruz bu bize sunulan bir güzellik gibi görünse de birçoğunuz şifadan daha çok; kokusuz, tatsız meyve ve sebzeler hatta fazlaca hormon tükettiğinin farkında bile değil” diye konuştu.

Altuntaş, tezgâhlarda karşınıza çıkabilecek ve özellikle soğuk kış günlerinde sizleri koruyacak, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek sebzeleri sizler için anlattı. İşte o sebzeler ve faydaları…

Brokoli: Güçlü antioksidanlar olan C, E vitaminlerinden ve lif bakımından zengindir. Brokoli ayrıca yüksek folat içerir. Kansere karşı koruyucudur; yapılan araştırmalar brokoli tüketiminin özellikle kolon ve akciğer kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Brokolinin mineral kaybı en az olacak şekilde pişirilmesi çok önemlidir haşlama suyu dökülmemelidir.

Tatlı Patates: Lif, beta-karoten, A, B6, C vitaminleri ve antioksidanlarla yüklüdür. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kalp krizini riskini azaltıcı etkisi vardır. Grip virüslerini ve soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olur ve ayrıca kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Strese karşı savaşan ve rahatlamaya yardımcı olan iyi bir magnezyum kaynağıdır.

Bal kabağı: Balkabağı, içerdiği beta-karoten ile göz sağlığını desteklerken, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler. Ayrıca, C vitamini ve potasyum bakımından zengin olması, bağışıklık sistemini güçlendirirken hücrelerin korunmasına da yardımcı olur. Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyumun da iyi birer kaynağı olan balkabağı sahip olduğu yüksek posa içeriği ile kontipasyona(kabızlık) iyi gelir. Sık tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu etkisinin olduğu da yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Brüksel Lahanası: Brokoli ve lahananın da aralarında bulunduğu turpgiller ailesinin bir üyesidir; kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısıdır. Düşük kalorisine karşın lif ve pek çok vitamin ve mineralden zengindir. Sadece 100 gram brüksel lahanası tüketerek günlük c vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirsiniz.

Havuç: A vitaminin önemli kaynağıdır; 100 gram havuç günlük A vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılar. A vitamininden böylesine zengin olan havuç gözler için oldukça faydalıdır. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. Havuç içeriğinde yüksek miktarda bulunan potasyum ile tansiyonu düşürür. Harward Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada ise beta-karotenden zengin sarı ve turuncu sebze-meyvelerin spermleri güçlendirdiği ve sperm kalitesini arttırarak erkek fertilitesini (kısırlık) olumlu etkilediğini göstermiştir.

Ispanak: Diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum, folik asit, demir, K ve C vitamini, posa açısından zengindir. Araştırmalar ıspanağın yaşlanma ile ilişkili beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azalttığı ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin olduğu göstermektedir. Ispanak vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir.

Kabak: Yüksek lif ve düşük kalori içeriğinden dolayı diyet programlarının baş tacıdır; öyle ki 100 gram kabak sadece 19 kaloridir. Yüksek su ve posa içeriği sayesinde bağırsak tembelliği ve kabızlık sorunu olanlar için iyi bir alternatiftir. Ayrıca potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir.

Kereviz: Flavonoid dediğimiz antioksidanlardan oldukça zengindir. Kanserden korunmada, yüksek kan basıncı kontrolünde, karaciğer yağlanmasında önemlidir. İyi de bir sakinleştiricidir. 100 gramı sadece 16 kaloridir.

Lahana: Kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir; ayrıca kükürt içerir. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır. Kansızlığı giderir, idrar söktürür. Mide ve bağırsak yaralarını yumuşatır. Kabızlığı giderir. Kandaki şeker miktarını düşürür. Vücudu hastalıklara ve kansere karşı korur. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları için iyidir. Astımda faydalıdır. Romatizma, siyatik, lumbago ve Apsede yararlıdır. Ses kısıklığını giderir, iştah açar. Ancak guatrı olan bireylerin tüketiminde dikkatli olmaları gerekir.

Şalgam: Kalsiyum, demir ve magnezyumdan zengindir. A, C ve B vitamini içerir. Kemik ve dişleri güçlendirir. Vücuttaki toksinleri atmak için hem yenmesi hem de suyunun tüketilmesi oldukça sağlıklıdır. Mide ve karaciğere faydalıdır.

Turp: Antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengindir. Düşük glisemik indeksli ve yüksek posalı içeriği ile kan şekerini dalgalandırmaz; şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolü düşürücü etki gösterir.

Yer Elması: Yer elması, toprak altında ve patates gibi yumru biçiminde gelişen sebzelerdendir. A ve C vitamini, kalsiyum, demir ve fosfordan oldukça zengindir. Yer elmasının bu faydalı içeriğini koruyabilecek en ideal pişirme yolu, buharda pişirimdir. Körpe yer elmaları, salatalarda çiğ olarak kullanılabilir.

-Büşra GÜLTAŞ

Sağlık Haberleri