Hatmi Çiçeği O Sorunu Bitiriyor! 4 adet yetiyor…

Gül hatmi olarak da bilinen hatmi çiçeği sağlık alanında uzun yıllardır kullanılıyor. Kış hastalıklarından korunmak için kullanılan bitkiler arasında yer alan hatmi çiçeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, hatmi çiçeği hangi hastalıklarda kullanılır?

Hatmi çiçeğini doğadan toplayarak şifasını müşterilerine sunun Meryem Çalışkan, Konya’nın Sesi Gazetesi’ne hatmi çiçeğinin faydalarını ve çayının nasıl demlendiğini anlattı.

Yapısı gereği çok narin bir çiçek olan hatmi çiçeğini doğada bulmak zor değil diyen Çalışkan, “En bilinen faydalarından biri öksürük kesici olmasıdır. Müşteriler genelde hatmi çiçeğini sorduğunda öksürük şikayetiyle geliyorlar. Hem görüntüsü hem tadıyla hastalara şifa oluyor. Biz kendimiz toplayıp kurutuyoruz. Genellikle kış aylarında da satışını yapıyoruz. Faydalarını bilip de alan olduğu kadar görüntüsünü ve rengini beğenenlerde oluyor. Bazı sunumlarda da hatmi çiçeği kullanılıyor. Kilosu 400 TL” dedi.

Hatmi çiçeği çayının nasıl yapıldığını anlatan Çalışkan, “Öncelikle hatmi çiçeğini soğuk sudan geçirip tozu varsa onu alıyoruz. Kaynamış suyu tüketeceğiniz miktarda bardağınıza alıyorsunuz. 3-4 adet hatmi çiçeğini sıcak suyun içine atıyorsunuz. 5 dakika kadar demlenen hatmi çiçeği çayını dilerseniz balla tatlandırıp içebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Bağışıklığı güçlendirmeye ve uzun vadede vücuda sağladığı yararlarla bilinen hatmi çiçeğinin faydaları ise şöyle:

Hatmi çiçeği gribe ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Bağırsak sorunlarını düzeltmeye yardımcı olur.

Karaciğer ve kalp sağlığını destekler.

Cilt onarımında etkilidir.

Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.

Ağrı kesici özelliğiyle de bilinir.

-Büşra GÜLTAŞ

Sağlık Haberleri