Hastalıkları savıyor! Bir kaşığı…

Pandemi döneminde popüler hale gelen ve gündemden düşmeyen kozalak şurubu hastalıklara şifa oluyor. Peki, kozalak şurubu nasıl yapılır? Kozalak hangi hastalıklara iyi gelir? İşte detaylar…

Oksijenin bol olduğu doğanın temiz atmosferinde yetişen çam kozalağını dalından toplayarak şifayı bir kavanoza sığdıran Meryem Çalışkan, yapımı saatler süren kozalak şurubunu müşterilerine sunuyor. Kozalak şurubunun yapımını ve faydalarını anlatan Çalışkan, egzoz dumanından uzak yerlerden topladığı çam kozalaklarını özenle hazırlıyor.

Kozalak şurubunu yaparken hiç şeker kullanmadığını söyleyen Çalışkan, “Kozalak şurubunu kendim yapıyorum. Kozalakları egzoz dumanı olmayan yerlerden dalından topluyorum. Kozalakları eve getirdikten sonra güzelce yıkıyorum. Akşamdan kırıyorum kovalara ıslatıyorum. Sabah kazanlarda kaynamaya bırakıyorum. 8-9 saat kaynatıyorum. Sonra kavanozlara katıyorum. Sıfır şekerle kaynayarak tatlanıyor şeker kullanmıyorum. Müşteriler çok faydasını görüyor” ifadelerini kullandı.

Kozalak şurubuna talebin çok olduğunu belirten Çalışkan, “Pandemi döneminden beri revaçta. Çok fazla talep var. Birçok hastalığa iyi geliyor. Pandemi döneminde bayağı bir rağbet gördü. Şu anda da görmeye devam ediyor. İnsanlar kozalak şurubunu yeni öğrendi. O zaman duyuldu meşhur oldu” diye konuştu.

Sağlığa faydalarıyla bilinen kozalak şurubunun iyi geldiği hastalıkları anlatan Çalışkan, “Akciğer hastalıklarına birebir. Solunum yolunu açıyor. Bronşite iyi geliyor. Öksürüğü kesiyor. Kalp damar hastalıklarından koruyor. Bağışıklığı kuvvetlendirmesiyle de biliniyor” dedi.

-Büşra GÜLTAŞ

Sağlık Haberleri