Çocuklarda Çürüyen Dişler İle Nasıl Baş Edilir?

Çürüyen dişler, düşmeye bağlı travmalar ve diş eti hastalıkları günden güne çocukların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Çocukluk çağında sık karşılaşılan ağız ve diş problemleriyle başa çıkmada ebeveynlere önemli rol düşüyor. Peki, çocukların ağız...

Çürüyen dişler, düşmeye bağlı travmalar ve diş eti hastalıkları günden güne çocukların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Çocukluk çağında sık karşılaşılan ağız ve diş problemleriyle başa çıkmada ebeveynlere önemli rol düşüyor. Peki, çocukların ağız sağlığını korumak ve diş çürümelerini önlemek için neler yapmalıyız? İşte uzman isimden açıklamalar…

Anne-babalara, diş sağlığı bilinci kazanana dek büyük görevler düşüyor. Çünkü ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar, sanılanın aksine çocukluk yaşlarında meydana geliyor. Üstelik doğru müdahale edilmezse diş kayıplarına sebep olabiliyor. Çocukluk çağında ağız ve diş sağlığı konusunda sık görülen problemleri ve çözüm yollarını Diş Hekimi Merve Dursun Konya’nın Sesi’ne özel açıkladı.

Çocukluk döneminde diş sağlığı denilince akıllara ilk olarak dişlerde oluşan çürükler geliyor. Diş Hekimi Merve Dursun, “Diş çürükleri, travma sonucu dişlerde oluşan hasarlar, gingivitis( dişeti rahatsızlığı),ilaç kullanımına bağlı (özellikle demir ilacı ya da bazı antibiyotikler) dişlerde renklenme ya da çürük artışı, parmak emme alışkanlığına bağlı dişlerin tam kapanamaması sonucu açık kapanış oluşması. Özellikle çocukluk döneminde bu hastalıklar ile sık sık karşılaşıyoruz” dedi.

ÇOCUKLARDA EN YAYGIN GÖRÜLEN: ÇÜRÜK

Çocukluk çağında görülebilecek olası çürüklere karşı önlem almak için neler yapılması gerektiğini anlatan Dt. Merve Dursun, “Klinikte flor uygulama (düzenli olarak 6yaşından sonra), ilk dişler çıktıktan sonra uygun flor dozunda diş macunu kullanımı, düzenli diş hekimi kontrolü, 6yaşından sonra çıkan daimi dişlere çürük oluşumunu engellemek için fissür örtücü uygulamak, oral hijyen eğitimi (ohe)= dişlerin ilk sürmesinden itibaren ebeveynlerin emzirme sonrası nemli gazlı bezle ya da parmak fırçayla dişleri temizlemesi gerekir. İlk sürmeden 2 yaşına kadar 500ppm florlu fırça ile, 2-6 yaş arası 1000ppm florlu macun ile ebeveyn gözetiminde fırçalama yapılır. 6 yaşından 12 yaşına kadar yine 1000ppm florlu macun ile fırçalama yapılır. 6 yaş sonrası diş hekimine başvurup yine flor cilası uygulanabilir. Aşırı şeker tüketiminden kaçınılmalıdır. Anneden bebeğe çürük yapan bakterin geçişi çok mümkündür. Annenin bebeği ağzından öpmesi, aynı kaşığı bardağı kullanması, annenin mamanın sıcaklığına önce kendisinin bakıp sonra bebeğe vermesi buna sebep olabilir. Biberonla uyuma alışkanlığını önlemek gerekir bu yüzden buna sebep olabilir. Biberonla uyuma alışkanlığını önlemek gerekir. Bu yüzden beslendikten hemen sonra temizlenip su içirilip öyle uyutulmaya çalışılmalıdır” şeklinde konuştu.

BİBERON VE EMZİK KULLANMAK ZARARLI MI?

Küçük yaşlarda masum olduğu düşünülen biberon ve emziklerin dış etkenler sonucunda diş çürüğüne zemin hazırladığını ifade eden Merve Dursun, “Biberon emzik kullanımı diş çürüğüne sebep olmaz. Fakat emziği bal, pekmez, şeker gibi tatlandırıcılara batırmak diş çürüğü oluşumuna ortam hazırlar. Yine annenin emziği ağzına alıp bebeğe vermesi ya da biberondaki sıcaklığı ölçmek için kontrol amacıyla ağzına alıp öyle bebeğe vermesi annenin ağzındaki mevcut bakteri florasının bebeğe geçmesine sebep olur” açıklamalarında bulundu.

DİŞLERDE TRAMVAYA BAĞLI KIRIKLAR!

Çeşitli sebeplerle dişlerin travmaya maruz kalması da çocukluk çağında sıkça görülen sorunlar arasında yer alıyor. Dursun, konuya ilişkin son olarak sözlerine şu şekilde devam etti; “Çocuklarda dişlerde travmaya bağlı kırık ya da dişlerin yerinden çıkması mümkündür. Özellikle üst ön dişler travmaya maruz kalmaya daha müsaittir. Hafif travmalarda dişlerde çatlak, kırık oluşurken daha şiddetli travmalarda lüksasyon (sallanma), intrüzyon (dişin gömülmesi), ekstrüzyon(dişin yerinden yükselmesi), ve hatta avülsiyon( dişin yerinden çıkması) mümkündür. Süt dişlerinde lüksasyon ya da intrüzyon görüldüğünde herhangi bir işlem gerekmez.

Ekstrüzyonda ise eğer mümkünse ekstrüze olan diş, diş hekimi tarafından yerine yerleştirilir, eğer mümkün değilse dişin çekimi gerekebilir. Avülse olan süt dişi tekrar yerine yerleştirilmez. 6 yaşından sonra bir travmada avülse olan diş daimi diş de olabilir. Daimi diş ise diş hekimi tarafından ya da bilinçli bir şekilde o anda yerine geri yerleştirilebilir. Burda veliye düşen görev en kısa sürede avülse olan dişi en pratik yöntem olan tükürük içine ya da süt içine koyarak diş hekimine getirmektir. Daimi dişlerde görülen intrüzyon, ekstrüzyon ya da lüksasyon durumunda en doğru tedaviyi dişhekimi belirleyecektir. Ebeveynler Toothsos diye bir uygulamayı telefonlarına indirebilir. Travma anında yapılabileceklerine dair bilgi sahibi olurlar.”

Sağlık Haberleri