Antibiyotiklerin Bilinçsiz Kullanımına Dikkat!

Antibiyotik kullanımındaki hataları anlatan Diyetisyen Hatice Altuntaş, antibiyotiklerin bilinçsiz şekilde kullanımının yol açacağı tehlikeleri Konya’nın Sesi Gazetesi’ne anlattı.

Antibiyotiklerin bilinçsiz şekilde kullanımının hastalara yarardan çok zarar verebileceğini açıklayan Diyetisyen Hatice Altuntaş, “Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir çeşit ilaç grubudur. Antibiyotikler vücutta hastalık sebebi bazı mikroorganizmaların büyümesini durduran veya bu mikroorganizmaları öldüren maddeler, ayrıca dünya genelinde en çok kullanılan ilaç gruplarındandır. Maalesef ülkemizde ve dünyada antibiyotik kullanımındaki bazı hatalar bizi antibiyotik direnci dediğimiz bir tehlikeye sürüklüyor. Bu kullanımlar doğrultusunda başarılı sonuçlar alınabilmektir. Fakat antibiyotiklerin bilinçsiz şekilde kullanımı, kişiye yarardan çok zarar verebilir” diye konuştu.

TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA

Dünya genelinde antibiyotik tüketiminin son 15 yılda yüzde 6 artış gösterdiğini söyleyen Altuntaş, “Dünya genelinde antibiyotik tüketimi son 15 yılda yüzde 6 artış göstermiş durumda. Türkiye antibiyotik kullanımı konusunda Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde yaklaşık her üç reçetenin birinde antibiyotik bulunurken, her gün bin kişiden yüzde 42,2'si antibiyotik kullanıyor. Ve yapılan çalışmalar antibiyotiklerin 0-40'inin yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

ANTİBİYOTİKLERE KARŞI DİRENÇ KAZANMAK RİSKLİ

Antibiyotiği sürekli olarak kullanmak vücudu antibiyotiklere karşı dirençli hale getiriyor diyen Altuntaş, “Antibiyotiklerin geçmişte aşırı kullanımı, bazı bakterilerin formlarını veya yapılarını değiştirmesine yani mutasyona uğramasına ve bazı antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine yol açmıştır. Bu da antibiyotiğin gerçekten lazım olduğu yerlerde işe yaramayacağı anlamına gelebilir. Örneğin, MRSA bakterisi, birçok farklı antibiyotiğe dirençli hale gelen ve tedavisi zor olan bir bakteridir. Diğer bakteriler, belirli antibiyotiklere dirençli olmalarını sağlayan geniş spektrumlu beta-laktamaz enzimi gibi kimyasallar üretirler” dedi.

UZMANLARI DİNLEYİN

Uzmanlar tarafından önerilmediği müddetçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini dile getiren Altuntaş, “Antibiyotikler ciddi hastalıklar için hayat kurtarıcı olduğundan, antibiyotiklere karşı geliştirilen direnç dünya çapında önemli bir sağlık tehdidi haline gelmiştir. Bu nedenle, bireyler eğer sağlık uzmanları kendi durumları için antibiyotiklere gerek olmadığını söylüyorsa, konu için ısrar etmemelidir” diye konuştu.

-Büşra GÜLTAŞ

Sağlık Haberleri