Topçu 1 Metreden Gol Atamıyorsa Hoca Ne Yapsın?

Konyaspor, Gaziantep maçında bu sezon oynadığı en etkili oyunlarından birini oynadı.

Konyaspor, Gaziantep maçında bu sezon oynadığı en etkili oyunlarından birini oynadı. İki tane Bate Borisov ve İstanbulspor maçlarının ardından hücumda bu kadar etkili olduğu başka bir maç yok. Konyaspor, Gaziantep maçına gelene kadar ligde oynadığı ilk 9 karşılaşmada aldığı puanları genelde takım savunmasının verdiği güven ve kaleci Sehic’in kurtarışları ile elde etmişti. Hücumda Muhammet’in kafa vuruşu yeteneği de bu puanların gelmesinde en önemli etkenlerden biriydi. Konyaspor, hücumda oldukça etkisiz olduğu maçlardan takım savunması ile birlikte 3 puana ulaşmıştı. Ancak cumartesi günü yine takım savunmasında çok iyi işler yaptığı maçı hücumdaki son vuruş kalitesizliği ve yetersizliği yüzünden kaybetti. Hücumdaki beceriksizlik Konyaspor’u 3 puandan etti. Elbette buna kaleci Günay’ın kurtarış performansını da eklemek lazım.

İç sahada bu kadar çok net pozisyon ve penaltı kaçırdıktan sonra puan kazanmak istemek gerçekten zor. Özellikle ilk yarıda 2 saniye içinde 1 metreden Soner ve Muhammet ile 3 vuruştan golü çıkartamadı, ardından Guilherme penaltıyı kaçırdı. İkinci yarıda kaçan net pozisyonlar var. Burada İlhan Palut’u eleştirmek ne kadar doğru bilmiyorum. 1 metreden 3 gol, penaltı kaçıracaksın buna hoca ne yapabilir. Konyaspor, 4-0 kazandığı İstanbulspor maçında 2.90, cumartesi günü kaybettiği Gaziantep FK maçında ise 2.46 XG yakaladı.

Burada, oyuncu yetersizliği ön planda. Oyuna müdahalelerde geç kaldı, bu konuda eleştiriyi doğru buluyorum. İkinci yarıya başlarken Diouf veya Muric hamleleri gelebilirdi. Ancak onun dışında İlhan hocayı bu maçta doğrudan hedef tahtasına oturtmak son derece yanlış, eleştirmek yanlış. Hataları vardır ancak maçın kaybedilmesindeki ana etken hocanın performansı değildir.

Konyaspor’un geçen yıl gol pozisyonlarını gole çevirmede sorunlar yaşıyordu. Cikalleshi ve Ahmed Hassan bu alanda o istenilen performanstan uzaktı ancak yine de beraber 18 gol atmışlardı. Sezonun ikinci yarısında ise Bytyqi’nin çok iyi performansı Konyaspor’a maçlar kazandırıyordu. Cikalleshi ve Hassan’ı gönderip yerlerine daha iyi son vuruş yeteneği oyuncular almanız gerekiyor. Muhammet, Diouf ve Uche toplam 18 gole ulaşabilirler mi? Muhammet şu anda 4 gole ulaştı, Uche ve Diouf’un siftahı yok. Eğer bu 3 oyuncu toplamda 20 gol barajına ulaşmazsa devre arasında bitirici özelliği bu 3 futbolcudan daha iyi olan santrafor takıma katılmalı. Bu hedeflerle de alakalı elbette. Konyaspor’un cumartesi günkü oyunu kendisini rahatlıkla ilk 5 hatta ilk 4 içerisinde tutabilecek potansiyele sahip ancak pozisyonları gole çevirmedeki beceri maalesef vasat durumda. Bu bitiricilik performansı ligi 10., 11. sırada bitirtir.

Son olarak hakem konusunda da birkaç bir şey yazacağım. Hakem (?) Çağdaş Altay’ın maç içinde tavırları, vermediği sarı kartlar, çalıp-çalmadığı fauller bu seviyede bi hakem olmadığını bizlere fazlasıyla gösterdi. Ülkede anlam vermediğim bi GENÇ furyası var. Her yere gençler gitsin, her şeyi gençler yapsın, artık gençler görev üstlensin. Yetenekli, becerikli ve kendinizi geliştirmeye açık değilseniz yaşınızın genç olmasının bi önemi yok. Tecrübe yazmıyorum buraya çünkü o biraz daha zamanla oluşabilecek bir özellik. Futbolu bilmeyen, pozisyonları yorumlayamadan uzak olan insanların hakemlik yapmasını doğru bulmuyorum. Vasat, beceriksiz ve futbol yeteneği oldukça zayıf olan biri. Konyaspor’un iptal edilen golünde eğer topu Adil’in eli ile indirdiğinin kararını vererek golü iptal ediyorsan, kornerden gelen Jevtovic’in eline çarpan topta da penaltıyı vermek zorundasın. Birbirine son derece yakın iki pozisyonda bu kadar yanlış kararlar vermek kabul edilebilir değil. Burada VAR hakeminin niyetini de sorgulamak gerekiyor. Adil’in pozisyonunda izleme tavsiyesi verip, Jevtovic’in pozisyonunda herhangi bir tavsiye vermemek çok enteresan.

Geçen seneki Alanyaspor ve Çaykur Rizespor maçlarındaki hakem operasyonları halen hafızalarımızda. Bu maçında operasyon çekmekten tamamen bağımsız olarak iyi niyetli düşünerek sadece kötü hakem performansı adı altında nitelendirmek ve adlandırmak istiyorum.

Konyaspor Haberleri