Sonbahar 'da beslenme nasıl olmalı?

Sonbahar bir sıcak bir soğuk havasıyla, dökülen yapraklarıyla hem doğa hem insan için bir geçiş mevsimi.

Merhabalar kıymetli dostlarım,

Yaşamımızın her evresinde beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. Buna yeni içine girmiş olduğumuz Sonbahar'da dahil. Bu mevsimin de beslenmek için kendine dair kuralları var. Elbette her zaman uyguladığınız diyet ve sağlık beslenmenizden vazgeçmeyin ancak mevsimin getirmiş olduğu sebze ve meyveleri de tüketin mutlaka.

Sonbahar bir sıcak bir soğuk havasıyla, dökülen yapraklarıyla hem doğa hem insan için bir geçiş mevsimi. İnsan vücudunun yazdan kışa geçerken hazırlandığı sonbahar aylarında yapılması gereken en önemli şey, hiç kuşkusuz öncelikle beslenme düzeninde değişikliğe gitmek olmalı. Ayrıca özellikle ani hava değişimleri ve kapalı ortamlarda daha fazla bulunulması nedeniyle sonbahar, gribin ve nezlenin de çok sık görüldüğü bir mevsim. İşte bu önemli faktörlerden dolayı sonbaharda yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Hastalıklara yol açan virüslere karşı vücut direncimizi artırmanın basit ama etkili önlemlerinin başında ise balık ve meyve, sebze tüketim alışkanlığı geliyor.

İnsan bedeni sürekli farklı tepkimelerin/reaksiyonların gerçekleştiği bir organizma ve her reaksiyon için en temel ihtiyaç ise su. Bedenimizin normal işleyişini devam ettirmek, sağlıklı olma halinin sonbaharda da devam etmesini sağlamak için gün içinde ortalama 2,5 – 3 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin. “Benim hiç su içme alışkanlığım yok” diyenlerdenseniz, acilen alışkanlık edinmek için bir yol bulmalısınız. İsterseniz bunun için çeşitli hatırlatıcı uygulamalar kullanın, isterseniz güzel bir su şişesi alın. Ne yaparsanız yapın, bu alışkanlığı mutlaka edinin.

C vitamini vücudun mikroplara karşı savaşında koruyucu etkisi olan antioksidanlardan biri. C vitamini tüketiminizi ne kadar arttırırsanız bu dönem yayılan salgınlardan korunma şansınız da bir o kadar artar. Turunçgiller, yeşilbiber, maydanoz, dereotu, roka, brokoli ve domates C vitamininden zenginler. Ancak dikkat! Bu kaynaklar uzun süre pişirilir veya piştikten sonra, yemeden önce uzun süre açıkta bekletilirse vitamin kaybı olacağı için yararı azalacaktır.

Yaşam Haberleri