Sağlığımıza iyi bakmak zorundayız

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nın içinde bulunuyoruz. Bende bundan dolayı bazı önemli mesajlar vermek istiyorum.

“Amansız hastalık” olarak hafızalara kazınan kanser hem dünyada hem de Türkiye’de hala önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Neyse ki ilerleyen tıp ve erken teşhis sayesinde tedavide artık eskisine oranla çok daha başarılı sonuçlar alınıyor.

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nın içinde bulunuyoruz. Bende bundan dolayı bazı önemli mesajlar vermek istiyorum.

Tüm hastalıklar için elbette bu durum geçerlidir ancak uzmanlar kanser hastalığında bu durumun daha da fazlalaştığını ifade ediyor. Erken teşhis hayat kurtarır.

Türkiye’de özellikle sigara kullanımının fazlalığından dolayı en fazla akciğer kanseri görülüyor. Bunun yanında kadınlarda meme, erkeklerde ise prostat kanseri ile sık karşılaşılıyor.

Burada bizlere düşen en önemli görev rutin yapılan olan tetkikler. Her yıl düzenli olarak bir sağlık kuruluşuna giderek belirli testleri yaptırabilir ve sağlık veya sağlıksız olduğumuzu öğrenebiliriz.

Asla ama asla tedaviden kaçmak, muayeneden kaçmak söz konusu olmamalı. Sağlık hayattaki en büyük hazinelerimizden bir tanesi. Bu noktada hem kendi sağlığımız hem de çevrimizdeki eşimizin dostumuzu sağlığı için endişe duymamız gerekiyor.

Uzmanlar kanserden korunmanın da bir takım tedbirler alarak mümkün olduğunu ifade ediyorlar. Yeme-içme alışkanlıklarının düzeltilmesi, obeziteden korunma, çevresel ve mesleki maruziyetlerin en aza indirilmesi amacıyla gerekli düzenlemelerin yapılması, kanser yapıcı enfeksiyonlar için gerekli aşılamanın yapılması ve varsa enfeksiyonun uygun zamanda tedavisinin sağlanması gerekiyor.

Aslın yapmamız gerekenler oldukça basit. Erken teşhis hayat kurtarır.

Yaşam Haberleri