Nişasta Bazlı Şeker Nedir ?

Nişasta Bazlı Şeker Konuşalım

Nişasta Bazlı Şeker Nedir ?

Nişasta Bazlı Şeker kısa adıyla NBŞ mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türüdür. Üç farklı şeker molekülüvardır. Glikoz, Galaktoz, Fruktoz. Fruktoz meyve şekeri olarak ta adlandırılır .Doğada bolca bulunur.Nişasta bazlı şeker üretilirken, nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüşür.Nişasta bazlı şekerde bol miktarda fruktoz bulunmaktadır. Örneğin sofra şekeri olarak adlandırdığımız beyaz şekerde %50 glikoz, %50 fruktoz bulunurken nişasta bazlı şekerde %90 oranında fruktoz bulunabiliyor. Fruktoz meyvelerden tüketilmediği sürece vücut için zararlıdır.

Fruktoz sadece karaciğer için gereklidir, 15 gr. fruktoz yeterli olup; fazlası karaciğeri zora sokar. Fazla şeker yağa dönüşür. Bu durum şeker hastalığı, şişmanlık başta olmak üzere kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açar. NBŞ diğer tatlandırıcılara göre ucuzdur. Açlık hissi uyandırır. Ürünlerin raf ömrünü uzatır. NBŞ doğrudan tüketilmeyip daha çok şekerli ürünlerde kullanılmaktadır.

Bir başka zararlı tatlandırıcı sukraloz: esas olarak yeni bir böcek ilacının geliştirme sürecinde keşfedildi.1998 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) sukralozun 15 gıda ve içecek kategorisinde kullanımını onayladı.Su bazlı ve yağ bazlı ürünler,hamurişleri ,donmuş sütlü tatlılar, sakız, içeceklerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ürün içeriğinde mısır şurubu, meyve fruktozu, kristalin fruktoz, gliko şurup , HFCS (High Fructose Corn Syrup), suklaroz gibi isimlerle yer alır.Ürün ambalajlarını kontrol ederken bu isimlere dikkat etmeli ve çevremizdekileri uyarmalıyız.

Nişasta Bazlı Şekerin Zararları:

Karaciğer yağlanması, Pankreas kanseri, Fibrozis, Siroz, İnsülin Hastalıkları, Eklem İltihabı, Hiper Tansiyon, Koroner Kalp Hatalıkları, Obezite Diyabet, Alzheimer

Nişasta Bazlı Şekerin Arkasında Kim Var:

Nişasta bazlı şeker Amerikan Tekeli CARGİLL firmasınca üretilir. Bu firma bir Dünya Devidir. Türkiye’de şeker fabrikalarının özelleştirilmesini kim ister sorusuna; Tüm Köy Sen Genel Başkanı Sadık TURAN : Cargill’in NBŞ Kotasının kaldırılmasını, Kamuya ait şeker fabrikası kalmamasını, şeker pancarı üretiminin bitirilmesini istediğini açıklamaktadır.

Pancar Bitkisinin Faydaları :

Pancarın içinde A,B,C vitaminleri fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Pancar artrite, anemiye, demans hastalığına, diyabete, enflamasyona iyi gelir. Kan basıncını düşürür. Dayanıklılığı artırır, kansere ve kalp hastalığına iyi gelir.Pancarın posası melas hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.

Sağlığımız Açısından Şekere Bakış:

Şekerin her türlüsü zararlı ama kan şekerini adeta jet hızıyla yükselten NBŞ ; şekerin en zararlı formudur. İçeriği fruktozdur ve fruktoz sağlık açısından en zararlı şeker türüdür.

Pancar şekeri dışındaki tatlandırıcılar konusunda çevremizi ve toplumu uyarmalıyız.

Ne Yapabiliriz ?

Tatlı pasta vb.. ürünleri alırken ambalajlı ise ambalajını dikkatlice okumalı, açıkta ürün ise satıcıya mutlaka NBŞ kullanıp kullanmadığını sormalıyız .En azından bir baskı oluşur.

Hoşça kalın.12.08.2023

Yaşam Haberleri