Konya’dan Ta Maldivler’e

Cuma günü bir grup gazeteci arkadaş ile şirin ilçe Hüyük’ü turladık. Dağ taş çilek olmuş. Vatandaşlar küçüklü büyüklü nerede bir parça toprak bulsa oraya çilek dikmişler. Hüyük çileği coğrafi...

Cuma günü bir grup gazeteci arkadaş ile şirin ilçe Hüyük’ü turladık. Dağ taş çilek olmuş. Vatandaşlar küçüklü büyüklü nerede bir parça toprak bulsa oraya çilek dikmişler.

Hüyük çileği coğrafi işaretli bir ürün. Bunu daha önce de yazmıştım. Aroması tadı şekli gerçekten enfes. Pazardan ya da marketten aldıklarımıza hiç benzemiyor.

İlçelerin spesifik ürünler ile ön planda olması kırsaldan şehre göçü önlemede oldukça önemli.

Belki inanması güç ama bu yıl 600 milyon liranın üzerinde bir ciro bekleniyor çilekten.

Hüyük 15 bin nüfuslu bir ilçe. Halkı çalışkan. Çilek ile o kadar özdeşlemiş ki soğuk aylar hariç yıl boyu hasat devam ediyor.

Aroma bambaşka, toprağından suyundan ya da tam olarak bulunduğu coğrafyadan kaynaklı olabilir. Beyşehir Gölü’nün önemli bir kısmı Hüyük ilçe sınırlarında. Kıyı şeridi oldukça uzun. Başkandan satır arasında öğreniyoruz önümüzdeki dönem bununla ilgili de proje yapılacakmış.

Sonsuz Şükran Köyü’nü zaten yıllardır haber yaparız. Şimdi göle nazır taş evler yapılmaya başlanmış. Şükran Köyü’nün karşına Türkiye’de bir ilk olarak Tarım Kampı inşa ediliyor. Bitince ülke genelinden gençler burada tarım ve hayvancılık alanında kamp yapacak.

Hüyük’ün son yıllardaki en büyük şansı Başkan Mehmet Çiğdem. Büyükşehir yasasından önce bugün Hüyük’ün Mahallesi olan Çavuş’ta belediye başkanlığına başlamış daha sonra Beyoğlu’nda başkan yardımcılığı yapmış bir isim. Sanat camiasıyla arası çok iyi. Öyle ki hatıra gönle Konya’nın küçük bir ilçesine onlarca sanatçı getirip festival yapabiliyor. Belediyenin kasasından ciddi bir harcama yapmadan sadece organizasyon kabiliyeti ile çevre ilçelerin yapamadığını yapıyor.

En çok çilek yeme yarışması, en büyük çilek yarışması temalı organizasyonlar… Çileğin tanıtımı ve ilçe ile özdeşleşmesi için önemli farkındalık çalışmaları yapılıyor.

Buradan yazmak ile ne kadar anlaşılır bilmiyorum ama gidip görürseniz ve o güzelim çilekleri tadarsanız buranın adı Hüyük değil Çilek Kent olsun diyebilirsiniz. Çiftçiler tarlaların hemen yol kenarlarında küçük birer tezgâh açmış çilek satıyorlar.

İşin kötüsü Hüyük çileği Konya merkeze çok uğramıyor. Direkt büyük illere özel manavlara gidiyor.

Bu şirin ilçeye bugünlerde fabrikalar kurulmaya başlanmış. Özellikle çileği şoklayarak Maldivler’e gönderiyorlarmış. Başta Hüyük çileği olmak üzere bölgedeki meyvelerin satın alınarak kurutulacağı bir meyve kurutma fabrikası kuruluyormuş.

Bunlar yöre halkı için harika haberler.

Başkan Çiğdem’in planlamasında ilçeyi daha da geliştirecek önemli projeler var. Hüyük’ü takip etmeye devam edeceğiz. Tebrikler Mehmet Başkan!

 

KOMBİNESİZ BU İŞ OLMAZ

Yıllar sonra karakter abidesi bir hoca bulduk. Konya İlhan Palut’u çok sevdi. Kurulan bu bağ karşılıklı.

Takım, yönetim, teknik heyet tam bir uyum içinde şehir olarak bu ekibe daha çok sahip çıkmalıyız.

Yapmamız gereken oldukça basit. Bu şehrin ekmeğini yiyen şehre önemli katkı sağlayan firmalarımızı harekete geçireceğiz. Konyaspor sevdalılarına 30 bin kombine tanımlatacağız. Başarı zaten kendiliğinden gelecek.

Perşembe günkü BATE maçı taraftar için önemli bir sınav.

Konya’yı bir spor şehri yapmak istiyorsak Konyaspor olmazsa olmazımızdır. Futbolla basketle şehir tanıtımına katkı sağlamalıyız. Bakın arabam.com bence son yılların en mantıklı yatırımlarından birini yaptı. Dışarıdan görülen bu başarıyı şehir iliklerine kadar yaşamalı. Konyaspor sevdası dalga dalga büyümeli. Bu şehrin çocukları önce Konyasporlu olmalı.

Haberleri