İbni Sina’nın Sırları!

İbni Sina'nın Tıbbın Kanunu ve İyileşme adlı eseri Avrupa Üniversitelerinde 17. yüzyıla kadar okutuldu. Buhara doğumlu olan ünlü Türk bilgini İbni Sina, Geometri, mantık, tıp, doğabilim ve İslam üstüne dersler aldım ve çalışmalar yaptı. 19 yaşında...

İbni Sina'nın Tıbbın Kanunu ve İyileşme adlı eseri Avrupa Üniversitelerinde 17. yüzyıla kadar okutuldu. Buhara doğumlu olan ünlü Türk bilgini İbni Sina, Geometri, mantık, tıp, doğabilim ve İslam üstüne dersler aldım ve çalışmalar yaptı. 19 yaşında doktor olan İbni Sina, ücret almaksızın hastalarını tedavi ederdi. İbni Sina Buhara'da doğdu. MS 980 yılında dünyaya geldi. Tıp alanında En önemli kitabı Tıbbın Kanunu'nda; deneysel tıp, klinik testler, verimlilik araştırmaları, risk faktörü ve bulgulara dayalı hastalık teşhisi gibi konular yer almaktadır. İbni Sina 1307 yılında ölmüştür. Arapça ve Farsça'da kullanılan ve dilimize geçen ibni kelimesi çocuk demektir. İbni Sina Gazneli Mahmut döneminde yaşamıştır.

İbn-i Sina tıbbında insanlar fiziksel ve ruhsal özelliklerine göre 4 temel mizaca ayrılıyor; Demeviler, safraviler, balgamiler ve sodaviler. Doğanın 4 ana unsuru olan ateş, hava, su ve toprak da bu mizaçlarda değişik oranlarda kendini gösteriyor. Sırf bu mizacı öğrenmek için İran’da iki yıl dirsek çürütüyor tıp öğrencileri. Sadece insanların değil, organların, hastalıkların, yiyeceklerin, içeceklerin, bitkilerin, hayvanların, mevsimlerin ve yerlerin de mizacı tarif ediliyor bu tıpta.

Kişinin kendi mizacı ile bu mizaca uygun doğal unsurlar arasındaki dengenin bozulmasının hastalıklara yol açtığı kabul ediliyor. Aslolan “fiziksel ve ruhsal dengenin sağlanması”. İran’lı hekim hacamat yapmadan ya da bardak çekmeden önce öncelikle mizaç belirleniyor. Fiziksel ve ruhsal dengenin bozulmasıyla oluşan hastalıkları, bu dengeyi geri kazandırarak tedavi ediyor.

İBN-İ SİNA TIBBININ TEDAVİ ALANLARI

İbn-i Sina, yaklaşık bin yıl önce ilk apandisit ameliyatını yapan hekim olarak dikkat çekiyor. Katarakt, diyabet, şizofreni gibi o zamana dek çaresiz olan hastalıkların tedavisinde yakaladığı yüksek başarıyla tıbbi alanda tam anlamıyla çığır açmış. Hacamatla, bardak çekme yöntemiyle ve sülüklerle tedavide çok önemli hastalıklara dur denebiliyor.

Mesela adet düzensizliği, baş, boyun, sırt, bel ve diz ağrıları, cilt hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, iktidarsızlık, migren, cinsel hastalıklar, depresyon ve psikolojik sorunlar gibi, hemoroid gibi hastalıkları geleneksel metodlarla iyileştiriliyor.

Yaşam Haberleri