Grip Salgını Şebeke Suyu Kaynaklı Mı?

Son günlerde Aile Sağlığı Merkezilerinde ciddi yoğunluk var. Günde 100-150 hastaya bakan doktor arkadaşlarımız var. Covid-19 salgınından sonra çoğumuzun zihninin bir yerinde acaba ibaresi var. Bu yüzden...

Son günlerde Aile Sağlığı Merkezilerinde ciddi yoğunluk var. Günde 100-150 hastaya bakan doktor arkadaşlarımız var.

Covid-19 salgınından sonra çoğumuzun zihninin bir yerinde acaba ibaresi var. Bu yüzden kısmi de olsa toplu bir hastalık anında teyakkuza geçebiliyoruz.

Lakin en başından söyleyelim korkacak bir şey yok.

Halk arasında bu gibi durumlarda ‘sulardan kaynaklı hastalık varmış’ ibaresi hızlı bir şekilde yayılır. İnsanlar bu hikâyelere çok çabuk inanır. Çünkü en kolayı budur.

Sağlıkçı dostlarla istişareler yapıyoruz. Eğer sularda sıkıntı olsa şehir şebekesinin geçtiği her alanda sorun olması gerekir.

Merkez dışı ilçelerimizde ana şebekeden su almayan çok yer var. Oralarda da bu salgın görünüyorsa meselenin tek elden olmadığı anlaşılıyor.

 

ŞEBEKEYE DEĞİL DEPOLARA YOĞUNLAŞALIM

Vatandaşlar olarak bizlerin gözden kaçırdığı çok önemli bir durum var. Şebeke suyuyla ilgili gösterdiğimiz hassasiyeti apartmanlarımızda yer alan depolarda göstermiyoruz. Belki de yıllar önce satın aldığımız veya kiraya oturduğumuz evlerin bodrumlarından haberimiz yok.

Özellikle çok katlı binalarda hidrofora bağlı depolar var. Bu depolar yıllardır şebeke suyunun aktığı akabinde ise çeşmelerimize aktarma yapıldığı yerler. Yani gerekli temizlik yapılmazsa hastalıkların ana sebebi bu depolar haline geliyor.

Depoların yanı sıra şebekelerimizde onlarca yıldır kullandığımız tesisatları da gözden geçirmek zorundayız.

Sadece bu döneme ait grip salgını ölçekli konuşmuyorum. Genel olarak sularımızla ilgili temizliğe ve tasarrufa dikkat etmek zorundayız.

 

12 BİN YILDIR TARIM ŞEHRİ

Şehrimizde birkaç gündür Küresel Tarım Forumu gerçekleşiyor. Türkiye’nin ve dünyanın farklı ülkelerinden akademisyenler ve yerel yöneticiler Konya’da bir araya geliyor. Dünya üzerinde böylesi organizasyonlar yapılacaksa en uygun şehir elbette Konya olur. Tarımın ve tarım arazilerinin önemi tarımda teknolojik entegrasyon gibi birçok konuda bilgilendirmeler yapıldı.

Konya 12 bin yıl öncesine ait kalıntılarda ortaya çıktığı üzere tarımın başkenti.

Bu organizasyonun şehrimizde yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederiz.

 

Haberleri