Dünyalık ve Ahiretlik

Dünyalık ve Ahiretlik

ارى رجالا بادنى الدين قد قنعوا
ولا اراهم رضوا بالعيش بالدون
فاستغني بالدين عن دنيا الملوك كما
استغنى الملوك بدنياهم عن الدين.
Era ricêlen
biedneddiyni ked keneû
velê erahum radû fil ayşi biddûni,festeğni biddîyni an dünyel mulûki keme isteğnel mulûku bidünyêhüm aniddîyni.

Bazı insanları görüyorum da az bir dini hayat ile iktifa ediyorlar ama, dünyada basit ve az bir yaşam ile razı olmuyorlar, durum böyle olunca sen ey ahiret yolcusu!Dünyan az da olsa Padişahların ve meliklerin( dünya ile başı dönenlerin) dünyalarına karşı sen de dinî bir hayatla iktifa etmeye ve yaşamaya çalış tıpkı padişahların ve meliklerin dünyayı kucaklayıp az bir din ile iktifa ettikleri gibi.

Dünya neyse,onu ahirete tercih edenler ahmak sayılır, ahireti dünya’ya tercih edenler ise akıllı sayılır, dünyayı temelli terk edenlere ebleh,ahireti temeli terk edenlere de deli denir.

Bir insan bu dört sınıftan hangisi olmak istiyorsa onu tercih etsin.

Zühd fakir olmak ve dünyayı terketmek değildir ama, bir padişah bir alime der ki: Duydum ki sen zahid olmuşsun,Alim: yani nasıl diye sormuş.
Padişah demiş ki: Zahidsin çünkü sen dünyayı terk ettin, bunun üzerine Alim demiş ki: padişahım eğer öyleyse sen benden de zahitsin çünkü sen ahireti de terk ettin.

Bir Alime: Ben dünyalık miyim ahiretlik miyim diye sorana Alim şöyle cevap vermiş: Birisi senden hakkını almaya geldiğinde veya sadaka almaya geldiğinde veya bana yardım et diye geldiğinde mi daha çok seviniyorsun, yoksa sana dünyalık veriyorsa mı daha çok seviniyorsun? Senden alınana daha çok seviniyorsan ahiretliksin sana verilene daha çok seviniyorsan dünyalıksın.
Zira senden sadaka ve infak alanlar senin sevabını ahirete ücretsiz taşıyanlardır.

Zahid fakir olsun zengin olsun elindekinden çok Yüce Allah’ın indindekine itimat eden güvenen buna mukabil elindeki mal ve mülke dayanmayan ve kalbine almayan kimse demektir.

Dünyanın azına asla kanaat getirmeyen fakat mesela sadece cuma namazı ile iktifa eden veya kurban kesmekle kendini yeterli gören veya bir mevlit okutmakla müslümanlıktan dem vuran kimseler varsa ki vardır o zaman sen ey ahiret yolcusu! Çalış çabala helalinden elde ettiğin az bir dünya bile olsa -değil mi ki helaldir-onunla iktifa et ama dini,farzları vacipleri sünnetleri adabı nafileleri ve her aşamasıyla elinden geldiği kadar yaşamaya çalış.
Zira ak akçe kara gün içindir.

Allah’ım! Bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin rağbetini Yüce zatının sevgisi rızası ve ahiret eyle.Amin.

Gündem Haberleri