COP 27 Çözümden Uzak Kaldı

6 Kasım’da başlayan COP 27 18 kasım itibariyle sona erdi.

6 Kasım’da başlayan COP 27 18 kasım itibariyle sona erdi.

Sonuç Bildirgesi Taslak Metnine baktığımızda fosil yakıtların kullanımına aşamalı olarak son verilmesinden bahsedilmiyor. Fosil yakıtlarla ilgili esaslı konular öteleniyor ve bir sonraki toplantıya yani COP 28 e bırakılıyor.

COP 26 nın sonuç bildirgesinde yer alan “Tüm Taraf Ülkelerin Ulusal Katkı Beyanlarını Yeniden Gözden Geçirmeleri ve Güçlendirmeleri” talebi tekrar ediliyor.

Ülkemiz dahil bir çok ülke ulusal katkı beyanlarını güncellediler. Ancak yapılan güncellemeler, Paris İklim Anlaşmasında belirlenmiş olan hedefe ulaşmaktan çok uzakta olduğu konferans katılımcılarınca ifade ediliyor.

Daha Önce Alınan Kararlar Gevşetiliyor mu ?

Geçen yıl Glaskow’da alınan “verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını kademeli olarak kaldırması ve kömürden kademeli olarak çıkılması” maddesi COP 27 Taslak Metni’nde “Kömür enerjisinin kademeli olarak azaltılmasına yönelik tedbirlerin hızlandırılması ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılması ve rasyonalize edilmesi olarak değiştirildiği ve “enerji karışımında yenilenebilir enerjinin payının artırılmasının önemini “ vurgulayan bir ifade yer alıyor.

Kayıp Zarar Fonu Kurulması.

COP 27 Zirvesi’nde umulan ve beklenen büyük kazanımlar sağlanamadı. Hatta fosil yakıtlar konusunda alınmış kararlar gevşetildi.

Ekonomisi iklim krizinden zarar gören ülkeler lehine “Kayıp ve Zarar Fonu” kurulması zirvede alınan olumlu bir karardı. Bu fon ile ekonomisi kırılgan ülkelere destek sağlanacak. Bu karar da AB nin “şartlara bağlı bir fon kurulması “ teklifiyle sağlandı.

Bir sonraki toplantı nerede ?

Bir sonraki toplantı BAE Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılacak. Bu ne demek toplantının yapılacağı yer Dünya’nın en büyük fosil yakıt üreticilerinden biri olan ülke. Bana göre BAE’de yapılacak 28.COP zirvesinde de çözüme yönelik kararlar alınamayacaktır.

Ülkemizin güncellenmiş ulusal katkı beyanı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ülkemizin güncellenmiş ulusal katkı beyanını zirvede açıkladı. Türkiye’nın 2030 için belirlediği % 21 emisyon artıştan azatlım hedefinin % 41 e yükseltildiğini belirtti. Uzmanlara göre; 2030 yılına kadar karbon emisyonlarında 2020 seviyesine kıyasla % 33 artış kaydedilecek ve ancak 2038 yılından itibaren net düşüş sağlanacak. 2038 yılından sonraki 15 yılda fosil yakıt emisyonlarını SIFIR a düşüreceğiz denmektir ki, çok zor ve çok çalışmamız gereken bir hedef.

Sivil toplum örgüt ve aktivistleri ,insanlar sağlıklı yaşasınlar “Dünya Ölmesin” çabasındalar. Vahşi kapitalizm ve para babaları ise hala sakız çiğniyorlar.

Hoşça kalın.

Yaşam Haberleri