Bu Yürüyüşler Festivaller Tek Amaç İçin

Hafta sonunda tüm ülkede olduğu gibi şehrimizde de Dünya Çevre Günü ile ilgili etkinlikler vardı. Meram Dutlukır Millet Bahçesi’nde ‘81 İlde 81 Milyar Adım Çevre Yürüyüşü’ etkinliği düzenlendi....

Hafta sonunda tüm ülkede olduğu gibi şehrimizde de Dünya Çevre Günü ile ilgili etkinlikler vardı. Meram Dutlukır Millet Bahçesi’nde ‘81 İlde 81 Milyar Adım Çevre Yürüyüşü’ etkinliği düzenlendi. Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Merkez ilçe belediye başkanlarımız Ahmet Pekyatırmacı, Hasan Kılca ve Mustafa Kavuş Beyler oradaydı.

Ardından Selçuklu Kongre Merkezi’nde Konya Çevre ve Sıfır Atık Festivali’nin açılışı gerçekleşti.

Uğur Başkan, ‘Cumhurbaşkanımız açılış kurdelesini kesmedi. Sıfır atık meselesine buradan başlıyoruz biz de kesmiyoruz’ dedi. Tebessüm ettiren anların yaşandığı bu tabloda makaslar havada kaldı.

Konya’daki bu etkinliklere Emine Erdoğan Hanımefendi’nin ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un gelebileceği konuşuluyordu. Beklenti yüksek olsa da farklı programlar bunun önüne geçti.

Yürüyüşler, festivaller hepsi tek bir amaca hizmet ediyor.

Dünyamız gittikçe yaşanmaz bir hale doğru sürükleniyor.

Yaşanabilir bir dünya…

Dinimizin emri olan ‘sakın israf etme’ mottosunun modernize hali aslında bu deyişler.

Zira sıfır atık projeleri, israfın önlenmesini ve kaynakların çok daha verimli kullanılmasını destekliyor.

Hayatımızın her evresinde çevreci olmak zorundayız. Önce kendimizden başlamak zorundayız.

Bizim dinimiz ‘akarsuyun kenarında abdest alınsa dahi’ israf edilmemesini öğütlüyor.

Dünya nüfusu hızla artıyor. Buna bağlı olarak iklim değişikliği çevre kirliliği gibi faktörler ekolojik yaşam dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Ne olursa olsun artık tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. Daha az enerji ve su sarfiyatı yapmak hayati önem taşıyor. Hayatımızın en önemli parçalarından çocuklarımıza yaşanabilir bir ortam bırakmak istiyorsak geri dönüşüm sistemlerini aktif olarak kullanmalı ve yaşantımızın her aşamasında tasarrufu düstur edinmeliyiz.

Sıfır Festival alanını gezerken en çok dikkatimi çeken maddeler şunlar oldu:

  1. Kendi alışveriş çantanızı getirin
  2. Tekrar kullanılabilen su kabı edinin
  3. Kendi kupanızı kullanın
  4. Yemeğinizi evden götürüyorsanız tekrar kullanılabilen kaplar edinin
  5. Kullan-at ürünler (özellikle piknik vb alanlarda kullandığımız plastik çatal kaşık tabak bardak vb.) ürünleri hayatınızdan çıkarın
  6. Yemekten kalanları cam kaplarda saklayın.

Bu öneriler artırılabilir. Kendimizi en iyi biz tanırız. Neleri israf ettiğimizi çevreyi hangi yollarla kirlettiğimizi en iyi biz biliriz. Buna tedbir almak temel vazifemiz.

Festival 3 gün sürecek. Özellikle çocuklarımızın bilinçlenmesi adına görmesi ve oynaması gereken harika düzenekler kurulmuş. Çeşitli sunumlar sempozyumlar da 3 gün boyunca ziyaretçileri sıfır atık konusunda bilgiye doyuracak.

Ziyaret etmekte fayda var.

Çevre günü vesilesiyle daha yaşanabilir bir dünya için hep birlikte adım atalım.

Haberleri