Daha serbest oyun sistemine geçiş var

AYOS Konyaspor Basketbol Koçu Engin Gençoğlu, Basketfaul’un sorularını yanıtladı.

Serbest oyun oynayanlar daha başarılı olacak

Avrupa basketbolu hakkında konuşan Gençoğlu; “Avrupa basketbolu ve NBA arasındaki en büyük fark Avrupa'nın özellikle hücumda daha sistemli, disiplinli ve çok pasa dayalı olmasıydı. Eurobasket 2022'de gördük ki daha serbest oyun sistemine geçiş var. Eskiden hücumda daha fazla pas ve hareket istenirken, şimdi oyuncular daha serbest düzende ilk pası potaya gönderebiliyor. Savunma sisteminde Pick and Roll'da her şey adam değişimine döndü. Özellikle bütün oyuncuların dripling kabiliyetinin gelişmesi oyunun daha serbest düzende oynanması sağlıyor. Gelecekte bu serbestliği oyun planına göre düzenleyen takımların daha başarılı olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Milli takım ve kulüp koçluğu birbirinden farklı

Parkedeki bireysel performans değişimleri ve oyuncu rolleri üzerine konuşan Koç Gençoğlu; “Yıldız oyuncuların beklenen performanslarındansa savaşçı, hırslı ve sorumluluk alan oyuncuların performanslarının daha öne çıktığını gördük. Milli takım koçluğu kulüp takımı koçluğundan daha farklı bir iştir.  Milli takımda motivasyon kısmı, takımın önünde değil içinde olan koçluk tipi daha ön plana çıktı” dedi.

Devşirme oyuncu sistemi kaldırılmalı

Türk basketbolunun geleceği içinde düşüncelerini aktaran Gençoğlu; “Türk basketbolunun geleceği için; Yabancı sayısının düşürülmesi veya sahadaki 5 oyuncunun ikisinin Türk oyuncu olma kuralının getirilmesi, devşirme oyuncu sisteminin tamamen kaldırılması, altyapı sisteminin eğitim sistemine uygun bir şekilde yeniden yapılması, Banvit modeli yeni kulüplerin kurulması için projeler üretilmesi ve TBL ve TB2L'de genç oyuncu oynama süresi zorunluluğu getirilmesi gerekiyor” açıklamalarını yaptı. (Basketfaul)

Konyaspor Haberleri