Konya’da Kiracılar Dikkat! Bu Haberi Okumadan Sözleşme Yapmayınız!

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile uzatıldı. Düzenlemenin bayram tatili sonrasında Meclis’te yasalaşacağını ifade edildi. Bunun üzerine Konya halkı kentte 2 odalı konutların aylık...

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 2 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile uzatıldı. Düzenlemenin bayram tatili sonrasında Meclis’te yasalaşacağını ifade edildi. Bunun üzerine Konya halkı kentte 2 odalı konutların aylık kirası 7-8 bin lira civarıyken 3 odalı konutların kirası 8-11 bin lira olmasına tepki gösterdi.

Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 yıl uzatıldı. Açıklama Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Büyükşehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak zorlaştı. Öyle ki bazı şehirlerde paranız olsa dahi sıraya girmek zorundasınız. Bir daire için onlarca kiracı adayı ismini yazdırıp sıranın kendine gelmesini bekliyor. Hatta bazı emlakçılar, evleri açık artırma usulüne göre kiraladığı söyleniyor. Bizde Konya’nın Sesi olarak vatandaşlara bu konu hakkında fikirlerini sorduk.

BAYRAM SONRASI YASALAŞACAK

Bakan Tunç, bayramdan sonra bu konunun Meclisin ilk işlerinden olacağını, sunulacak torba kanunla düzenlemenin yasalaşacağını bildirdi. Fahiş kiralarla ilgili vatandaşlardan bazı şikayetlerin geldiğini ve bunlara duyarsız kalınamayacağını aktaran Tunç, Ticaret Bakanlığının fahiş fiyatlarla ilgili bazı tedbirler aldığını anlattı. Yılmaz Tunç, fahiş fiyatla ilgili ceza düzenlemelerinin daha önce yapıldığını anımsattı.

‘NE EV BULUNUYOR NE DE

BULUNAN EVE GÜÇ YETİYOR’

Yeni yapılacak binaların daha sosyal konut tarzında olması gerektiğini savunan Ali Lekesiz, “Biz vatandaşlar olarak bu kira sorunu ile birden karşı karşıya kaldık. Benim babamda müteahhitti. Bundan kaynaklı son dönemde yapılan evlerin elit kesime hitap ettiğini ve normal düzeyde vatandaşın oturamadığını sizlere söyleyebilirim. Yapılan evlerin daha aile yaşantısına uygun fiyat açısından karşıyı zora sokmayacak evler yapılmalı ki vatandaşlarımızda ev bulmakta sıkıntı yaşamasın. Depremden sonra Konya’da kiralık daire sıkıntısı daha fazla oldu. Kiralık dairelerde yüksek fiyatlar daha önce de vardı. Depremden sonra daha da arttı. Fırsatçılar da ortaya çıkınca bu durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Ben kendim ev sahibi olduğum halde çevremden aldığım duyumlar içerisinde ne ev bulanabiliyor ne de bulunan eve güç yetiyor. Benim tavsiyem yeni yapılan evlerin daha sosyal konut olması gerektiğidir. 5+1, 4+1 evlerden ziyade 2+1, 3+1 evlerin yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘TEK MAAŞ İLE KİRA ÖDENEMİYOR’

“Tek maaş ile hayata tutunmaya çalışan insanlar ev bulamıyor” ifadelerini kullanan Ahmet Özer, “Tabiri caizse ülkemizde bir yer yıkılırken bir yer yapılmıyor. Toplu yıkımlar yaşanıyor. Bu sebeple mülteci halkının fazlaca ülkemizde olması bizi zor duruma sokuyor. Onlar yüzünden tek maaş ile hayata tutunmaya çalışan insanlar ev bulamıyor. Çünkü alınan maaş kirayı artık karşılamıyor. Bu mülteciler giderse kiraların düşeceğini düşünüyorum. Ben kiracıyım ve ne zamandır ev bulamıyor. Onlar giderse hem kiralar düşer hem de ev bulmakta zorluk çekmeyiz” dedi.

Haberleri